6 °C

Малки австралийски кристали разкриват древното магнитно поле на Земята

В малки кристали в Австралия е заключена древната история на първото магнитно поле на нашата планета, изчезнало преди стотици милиони години. И кристалите показват, че това поле е било много по-мощно, отколкото някой е вярвал. Това от своя страна би могло да помогне да се отговори на въпроса защо животът се е появил на Земята.

Тези малки древни кристали се откриват в скали на много повече от половин милиард години. По това време в разтопената скала плували малки магнитни частици. Но когато тази скала се охладила, частиците останали ориентирани по магнитното поле по това време. Тези частици все още са фиксирани по този начин, което предполага, че са били повлияни от много по-мощно магнитно поле, отколкото учените предполагат, разкрива ново проучване.

Магнитното поле на Земята се генерира от въртенето на вътрешното плътно желязно ядро във външното ядро ​​от течно желязо. Простиращо се далеч отвъд земната атмосфера, това поле защитава планетата от опасни частици от космоса, като слънчевия вятър и космическата радиация. Но тъй като видимите му ефекти върху повърхността на планетата са толкова минимални, изучаването на дългата история на полето е трудно. Тази история обаче е важна за разбирането на бъдещето на нашата собствена планета и други планети във Вселената. Знаем, че нашата планета има силен магнитен щит отдавна, защото е задържала повърхностните си води и е запазила живота. В противен случай космическата радиация отдавна би унищожила живота и водата от повърхността и Земята би заприличала много на Марс. Червената планета загубила старото си магнитно поле, когато планетата се охладила и ядрото ѝ спряло да се върти, обясняват изследователите.

Според новото проучване Земята има магнитно ядро ​​от 4,2 милиарда години. Но допреди 565 милиона години, много преди появата на динозаврите и малко преди да се появят многоклетъчни форми на живот при камбрийския взрив, това магнитно ядро ​​работело съвсем различно. В този момент нямало вътрешно ядро. Но магнезиевият оксид, разтворен във изцяло течното ядро ​​по време на същото гигантско въздействие, което създало луната на Земята, бавно се изнасял от ядрото и към мантията. Това движение на магнезия генерирало движение в течното ядро, което създавало ранното магнитно поле на Земята.

Когато магнезиевият оксид изтекъл, полето почти изчезнало, смятат изследователите. Но приблизително по също време ​​се образувало твърдото вътрешно ядро и спасило живота на Земята.

Според конвенционалното разбиране, полето, генерирано от стария магнит с магнезиев оксид, е било много по-слабо от сегашното. Но изучаването на древни кристали циркон, които са се образували, когато планетата е имала старото магнитно поле, показва друго. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Това изследване ни казва нещо за формирането на обитаема планета", казва Джон Тардуно, учен от Университета в Рочестър и автор на новото изследване. "Един от въпросите, на които искаме да отговорим, е защо Земята се е развила така, както се случило. Получаваме все повече доказателства, че магнитно екраниране е имало много рано на планетата."

Източник: Live Science

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини