5 °C

Предотвратимо и лечимо състояние е причина за всяка пета смърт на планетата

Броят на смъртните случаи от сепсис в световен мащаб е много по-голям, отколкото се смяташе досега, като според ново проучване 20% от хората умират от животозастрашаващото състояние.

Изследването, публикувано в The Lancet, установява, че през 2017 г. 49 милиона души са развили сепсис, а 11 милиона са починали от болестта. Това е повече от двойно повече от броя на смъртните случаи, изчислени по-рано - едва 5 милиона смъртни случаи от сепсис в световен мащаб. Това е също повече от броя на смъртните случаи от рак, който убива приблизително 9,6 милиона души всяка година, според Световната здравна организация.

Повече от половината от случаите на сепсис през 2017 г. са възникнали сред деца, много от които са новородени, посочват авторите.

"Ние сме обезпокоени да открием, че смъртните случаи от сепсис са много по-високи от изчислените по-рано, особено след като състоянието е както предотвратимо, така и лечимо", казва старшият автор д-р Мохсен Нагави, професор в Института за здравни метрики на Вашингтон. "Нуждаем се от нов фокус върху превенцията на сепсиса сред новородените и върху справянето с антимикробната резистентност, важен двигател на състоянието."

Сепсисът е "екстремен" имунен отговор на инфекция, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Това се случва, когато съществуваща инфекция, например инфекция на кожата, белите дробове или пикочните пътища, предизвиква "верижна реакция" в организма, която води до широко разпространено възпаление, според CDC.

Това възпаление може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и запушени кръвоносни съдове, което от своя страна причинява лош приток на кръв, според Националните здравни институти. В тежки случаи сепсисът може да доведе до органна недостатъчност и животозастрашаващо падане на кръвното налягане.

Много предишни оценки на случаите на сепсис и смъртността разглеждаха само страни със среден и висок доход и разглеждаха само хора, приети в болницата. Новото проучване използва данни от милиони смъртни случаи и медицински записи по целия свят за оценка на случаите на сепсис и смъртните случаи в 195 страни.

Някои от най-честите основни причини за сепсис в изследването са диарично заболяване, респираторни инфекции и заболявания свързани с майчинството, като инфекции след раждане.

Много случаи на сепсис, особено в развиващите се страни, биха могли да бъдат предотвратени с увеличен достъп до ваксини (за намаляване на риска от инфекция), подобрена санитария и адекватно хранене за деца и майки, заяви ръководителят на изследването д-р Кристина Е. Руд от Университета в Питсбърг. Страните с високи доходи също трябва да свършат по-добра работа за предотвратяване на болнично придобити инфекции, както и на хронични заболявания, които могат да направят хората по-податливи на инфекции, каза тя.

Източник: Science Alert

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини