17 °C

Николай Митков: Публичност, привличане и увличане на обществеността в политиките на общината

Приключи обявеният вътрешен одит от новоизбрания кмет Николай Митков, резултатите са публични, предстои да бъдат анализирани и да се вземат решения за работата на общината. По този повод той даде и първото си интервю като кмет на общината.

Т.К.: Как определяте финансовото състояние на общината?

Н.М.: Финансовото състояние на общината  е тревожно.  Резултатите от проверката, която поисках към 8 ноември 2019 г., са лоши. Има около 4 194 000 лв. задължения.  Най-тревожни са публичните задължения към НАП – осигуровки, данък върху възнагражденията за 536 000 лв. Най-голямата сума е към доставчици – неразплатени договори към фирми, които доставят храна за детските градини, строителство,  договори за проекти, реклама 1 158 000 лв. Не са платени заплатите на общинските съветници от предишния мандат и т.н.

Т.К.: Има ли сектор или дейност, която може да бъде посочена като лош пример за неразумно изразходване на средства?

Н.М.: По принцип навсякъде има нужда да се влагат средства, но проблемът е неспазването на финансовата дисциплина. А това, че сме в такова състояние ще ни принуди и ние да нарушаваме бюджетната рамка – до 25 декември трябва да внесем 100 000 лв. в НАП, за да не ни блокират сметките. И понеже тези пари не са налични ще бъдем принудени да ги вземем от някъде, където те са предназначени за друго.

Не съм проверявал договор по договор и затова не мога да кажа къде са използвани неразумно средства, но има такива договори, които са не толкова нужни – има договор за реклама, има договор за абонамент на вестници, разходи за културно-масови събития свързани с транспорт или храна за събития, които не са от културния календар на общината. Археологията е хубаво нещо, но не знам дали е редно община в такова състояние да отделя толкова много средства за археология.

Т.К.: Вие бяхте заместник-кмет до юни месец. Всичко това не го ли знаехте? Защо тогава не направихте нещо, за да не затъва общината?

Н.М.: Многократно ми е задаван този въпрос и съм отговаря и по време на кампанията и след това. Участвал съм в управлението, но финансовите разписвания на документи , договори, финансовата политика не са били мой прерогатив. Кметът единствено е разполагал и разпореждал как да се насочват и изразходват средствата. Освен това при поискване на справка от моя страна до последно винаги са ми казвали, че задълженията са около 2 млн., дори няма толкова…, а даже са около 1,8 млн. лв... От юни, когато напуснах Общинска администрация до встъпването ми в длъжност не са изплатени нито стотинка задължения към НАП, което е една сериозна част от задълженията.

Т.К.: Една от първите стъпки, които трябваше да направите като кмет на общината е да вдигнете Такса „Битов отпадък“.Защо се наложи?

Н.М.: Преди да отговоря искам да подчертая: данъците не се вдигат. Предвижда се единствено увеличение на таксата за битов отпадък. Това се налага от Закона, който влиза в сила от 1 януари 2019 г., който предвижда отчисленията за депониране на тон отпадък да нарасне от 57 на 95 лв. Вдига се и минималната работна заплата, от която зависи възнаграждението на работещите в „Чистотата“. Стопанинът на депото – кметът на Асеновград - ще поиска (предполагаме) да се вдигне и таксата за ползването на депото, тя в момента е 19,20 лв. Това налага да се преизчислят таксите.

Т.К.: Според кмета на Първомай достатъчно високи ли са местните данъци и такси, за да обслужват общината?

Н.М.: Мисля, че имаме нормални данъци за средна община като нашата. Последно ТБО е вдигана през 2011 година. Преди няколко години е вдиган промилът само за юридическите лица. Сега предвиждаме да се вдигне само за физически лица.

Т.К.: Каква е събираемостта на местните данъци и такси през 2019 г.?

Н.М.: За тази година, към 17 декември е била 88%. Миналата година е била 90%. Предполагам, че и сега ще достигнем този процент. Една от първите ми стъпки беше да събера данъчното звено и да се опитаме да предприемем мерки за събиране на недоборите. За съжаление има фирми, които имат задължения, но или вече не съществуват, или държавата първо е взела каквото е можела от тях и не им е останало нищо, а това са големите длъжници.

Т.К.: Какви ще са приоритетите на Бюджет 2020, който предстои да бъде приет в началото на годината?

Н.М.: Първо искам да кажа във връзка с това финансово състояние, което наследяваме, че след  1януари  Сметна палата влиза в Общината, прави одит и ако има нарушения ще сезира Агенцията за държавна финансова инспекция. И тя прави проверка на целия този период и докладът ще бъде взет под внимание. Важно ще бъде да не стигне Община Първомай до отклонение от повече от три показателя, което ще се наложат мерки за финансово оздравяване, ще стане много трудно за функциониране на общината: тогава влизаме под наблюдение на Министерството на финансите, всеки разход ще се следи и това няма да е добре за нас. За сега само 1 показател е нарушен. Мерките: ограничил съм до минимум всички разходи. Ограничен е разходът на гориво, електроенергия.  Търсим най-добрия вариант за подмяна на уличното осветление с лет осветление,което е със значително по-малко разход на енергия. Предстоят промени, които ще повлияят на бюджета. Аз смятам, че общинските съветници  ще имат нов подход, за да определят приоритетите на съгражданите ни и  да се промени облика на общината.

Т.К.: Каква ще е ролята на обществеността при Вашето управление?

Н.М.: Това е било част от предизборната ми кампания: искам гражданското общество да бъде активно не само в негативизма и да посочва да грешките, но и да се включва с добри предложения и да е активно при реализирането на идеите.  Има и хора с възможности, които са готови да даряват. Очаквам и активност от хората за преодоляването на някои недостатъци в манталитета – за поведението на пътя, за разделното събиране на отпадъците... Ние все още сме на принципа, че държавата ни е длъжна, че това е задължение на кмета… Да, това може и да е така, но ако няма общи усилия няма да се получи. Ами 15 000 лв. са похарчени за пребоядисване, освежаване и ремонти на трите подлеза през тази година. Ако им погледнем състоянието ще видим, че ние не сме ги опазили и трябва да се сърдим на себе си. Използвани са нашите пари, публични средства, а не се пази.

Т.К.: Националното сдружение на общините търси начин да се децентрализира бюджетите  и събраните данъци да остават в общините и те да се издържат от собствените приходи.  Как би се отразило това на община Първомай?

Н.М.: Считам, че държавата прехвърля все повече отговорности на общините, средства няма. Затова имаме проблем с междуселските пътища – отговаряме ние, а нямаме  средства за поддържането им. Но ако бюджетът се децентрализира, мисля, че за нас това ще е добре. Ние имаме много работещи фирми – вярно среден и дребен бизнес, но все пак работещ тук. Има и много производители и животновъди. Хората работят и живеят в общината и средствата, които ще плащат като данъци ще остават за тях.

Т.К.: Как ще задържите младите хора?

Н.М.: Идеите са това – хората да намират своето място тук.  Хубаво е,  че в детските градини няма места. Имаме много работещи фирми, но заплатите в общината са ниски. Затова трябва да помислим за бизнеса. Да им създадем добър инвестиционен климат чрез по-добро административно обслужване. Тогава се надявам да имат по-добри условия за труд.

Т.К.: Какво свършихте за 1 месец?

Н.М.: Първо проверих финансовото състояние. Ограничих разходите на администрацията. Предстои да променим структурата. Подреждаме приоритетите  и търсим регламент за целесъобразно изразходване на средства.

Т.К.:  Какво ще е различното при управлението на Николай Митков?

Н.М.: Публичност, привличане и увличане на обществеността  в политиките на общината с помощта на Общинския съвет, чрез участието в комисии и при лични срещи и да сме наясно с приоритетите: подобряване на инфраструктурата, търсене на външно финансиране; намаляване на разходите, които не са съществени за общината, реформиране на образователната мрежа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Пи
  питагор
  19 -5
  09:55, 18 дек 2019
  какво свършихте за месец и половина-нищо занимавах се с т.нар. одит да видя дали ангу ни ма е финтирал в зимането на кинти от някой договор но държа да утбележа чи ангу е разписвал и разпуреждал харчвето на парите а яз просто си фигурирах в щата. Същу държа да утбележа чи толкува гудини сички мои приятели комунисти в общинския съвет гласуваха изпълнението на бюжета и така се указва чи сига никой ни е виновен.
  Какво жъ свършите до края на мандата - Същото жъ съ занимавам с одити и ангу жъ ми е виновен а на следващите избури аку има още шарани и офця да ма изберат тугава ще мислим како да прайм станалуту станалу яз съм кмет а ве лапайте мухите.
  • Пи
   Питагорица
   14 -4
   18:17, 18 дек 2019
   Когато си бил 8 години вторият човек в изпълнителната власт, когато си внасял в Общинския съвет материалите по изпълнението на бюджета на Общината, когато твоята, на БСП , група е осигурявала мнозинството при гласуване на разходите по бюджета и сега да се правиш на незнаещ финансовото състояние на общината -това е простащина твоя и на онези , които сега плюят . И то същите съветници и същия кмет, който 8 години си чопли носа и се пъчеше из общината. Този, който като кандидат кмет знаеше състоянието на финансите на общината а обещаваше на ляво и дясно работни места, асфалт, градинки, заплати. Сега ще отговаря пред избирателите. Надявам се до пролетта да го изнесат заедно със стола от общината и го пратят на боклука който ще оскъпи за да лапат той и съветниците му.
  • К.
   к.п
   7 -1
   18:52, 18 дек 2019
   И Питагор и Питагорца до някъде са прави,но никой до сега не е изкарвал истината за финансовото състояние на общината.Ако Ангу беше спечелил изборите, щеше ли да има одит и публичност .?
 • 2
  Ма
  математик
  6 -5
  10:12, 18 дек 2019
  Кмете,знаеш ли ,че ако някой е плащал данък на къщата 50лв умножено по 3,65 промила е равно на 182лв+50=232лв.всичко.Ако промилите станат 7,5% ,ще трябва да се заплати 375+50=425лв.Две минимални пенсии.
  • Пи
   питагор
   6 -1
   10:16, 18 дек 2019
   Ава ут къде я изкара та матиматика ва нимой са излагай с такъви смеки ва да ти са смеят сички иди до тедата да ти даде малко часни уроци ва. Пулужението е страшну ама не чак толкова ва те промили за нищо ги нямате ва. Ако тедата ни ще да та учи щото явно не ти въри математиката иди до чавдар да та запише като частен ученик в 5-ти клас или там където са учат промилите ва.
  • Пе
   Пенсионер
   8 -3
   10:18, 18 дек 2019
   И Митков като Б.Б.иска да вземе на бедния цървулите,но няма да стане!
  • Ко
   кокал
   11 0
   10:46, 18 дек 2019
   математик бъркаш промилите с проценти
 • 3
  33
  333
  4 -1
  10:52, 18 дек 2019
  Кокал,провери колко лева данъци си платил за 2019г и как са изчислени.Може "грешката"на математика да е вярна!
  • Фи
   Физик
   7 0
   11:35, 18 дек 2019
   Математика , не си прав! Вземи писмото , което получи миналата година и виж данъчната оценка на имота си. Тя остава същата за тази година, а за догодина сигурно ще я вдигнат Умножи я по 7,5 и раздели на 1000! Прав си , че ще се вдигне таксата и ,че ще ни хванат цървулите да плащаме! Ще платим, когато си съберат борчовете!
 • 4
  Лю
  Любов и вино!
  3 -4
  11:43, 18 дек 2019
  Защо тревожите хората и ги занимавате с цифри някакви.
  Нека се помолят на Афродита (римската Венера) - богинята на любовта и на Дионис (римския Бакхус) - бог на виното за много любов и вино през следващата година. Обичащите се човеци трябва да знаят, че "Във виното е истината". И в Один - този на викингите, повелител на небето и справедливата война.
 • 5
  Гл
  гласувал за Митков
  7 -15
  13:37, 18 дек 2019
  Мачкай Митков Виж коментара
  • Тт
   тт
   12 0
   14:01, 18 дек 2019
   Фитльо не са прави на бирник, същия изедник си
  • Кг
   КгБ
   11 -6
   17:19, 18 дек 2019
   Мачкай Митков,най вече тези които те избраха ,те това заслужават ..!
 • 6
  82
  827637
  13 -6
  13:53, 18 дек 2019
  А кой да обърне на кметицата на Крушево , която безотговорно се шляе , краде и съсипа цялото село!
  • 82
   827638
   10 -7
   14:47, 18 дек 2019
   Ааааа, лъжа, лъжа, как не те е срам. Радка и брат й Панчо са най-добрите и услужливи хора в Крушево. За всичко помагат и от джоба си пари дават. Искат само тя да е кмет докато е жива, нищо друго. В това време братчето ще успее да заграби квото е останало, сега и Колето кауфланчето им помага. Вечна ще е наша Радка.
  • Кк
   ккк
   9 -4
   18:05, 18 дек 2019
   Янка ,
   по кротко бе.Недей толкоз жлъчно.Ще вземеш да се поболееш.
  • Кр
   Крушевец
   3 -2
   16:46, 19 дек 2019
   Радке, Панчо и Кольо стига сте се бърсали и оправдавали с Точев ами поръчайте оркестъра и кметицата да продължава да вее байряка с парите на Петко Жековите ниви
 • 7
  Ре
  резил
  15 -4
  18:36, 18 дек 2019
  Ааааааа, не нас тия другарю Митков, не се прави на ощипана бряговска мома. И ти се облажи от управлението на Папазов, а сега да се извърташ по йезуитски - с незнам, подиса не е моя, си е просто РЕЗИЛ
 • 8
  Въ
  Въй
  14 -1
  19:35, 18 дек 2019
  Ех Митков друго си е да лапаш друг да отговаря ами сега ще си разсърдиш другарчетата.
 • 9
  Ти
  Ти пък
  2 -1
  06:43, 19 дек 2019
  Чак пък увличане...Увлякохте се...
 • 10
  Дю
  дюнме по вкуса ни
  1 -1
  02:03, 20 дек 2019
  забелязвам че на бюрото на господин митков има много картички можеби те са поздравителни мисля че би било интересно да научим повече за тях

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини