7 °C

Николай Митков: Публичност, привличане и увличане на обществеността в политиките на общината

Приключи обявеният вътрешен одит от новоизбрания кмет Николай Митков, резултатите са публични, предстои да бъдат анализирани и да се вземат решения за работата на общината. По този повод той даде и първото си интервю като кмет на общината.

Т.К.: Как определяте финансовото състояние на общината?

Н.М.: Финансовото състояние на общината  е тревожно.  Резултатите от проверката, която поисках към 8 ноември 2019 г., са лоши. Има около 4 194 000 лв. задължения.  Най-тревожни са публичните задължения към НАП – осигуровки, данък върху възнагражденията за 536 000 лв. Най-голямата сума е към доставчици – неразплатени договори към фирми, които доставят храна за детските градини, строителство,  договори за проекти, реклама 1 158 000 лв. Не са платени заплатите на общинските съветници от предишния мандат и т.н.

Т.К.: Има ли сектор или дейност, която може да бъде посочена като лош пример за неразумно изразходване на средства?

Н.М.: По принцип навсякъде има нужда да се влагат средства, но проблемът е неспазването на финансовата дисциплина. А това, че сме в такова състояние ще ни принуди и ние да нарушаваме бюджетната рамка – до 25 декември трябва да внесем 100 000 лв. в НАП, за да не ни блокират сметките. И понеже тези пари не са налични ще бъдем принудени да ги вземем от някъде, където те са предназначени за друго.

Не съм проверявал договор по договор и затова не мога да кажа къде са използвани неразумно средства, но има такива договори, които са не толкова нужни – има договор за реклама, има договор за абонамент на вестници, разходи за културно-масови събития свързани с транспорт или храна за събития, които не са от културния календар на общината. Археологията е хубаво нещо, но не знам дали е редно община в такова състояние да отделя толкова много средства за археология.

Т.К.: Вие бяхте заместник-кмет до юни месец. Всичко това не го ли знаехте? Защо тогава не направихте нещо, за да не затъва общината?

Н.М.: Многократно ми е задаван този въпрос и съм отговаря и по време на кампанията и след това. Участвал съм в управлението, но финансовите разписвания на документи , договори, финансовата политика не са били мой прерогатив. Кметът единствено е разполагал и разпореждал как да се насочват и изразходват средствата. Освен това при поискване на справка от моя страна до последно винаги са ми казвали, че задълженията са около 2 млн., дори няма толкова…, а даже са около 1,8 млн. лв... От юни, когато напуснах Общинска администрация до встъпването ми в длъжност не са изплатени нито стотинка задължения към НАП, което е една сериозна част от задълженията.

Т.К.: Една от първите стъпки, които трябваше да направите като кмет на общината е да вдигнете Такса „Битов отпадък“.Защо се наложи?

Н.М.: Преди да отговоря искам да подчертая: данъците не се вдигат. Предвижда се единствено увеличение на таксата за битов отпадък. Това се налага от Закона, който влиза в сила от 1 януари 2019 г., който предвижда отчисленията за депониране на тон отпадък да нарасне от 57 на 95 лв. Вдига се и минималната работна заплата, от която зависи възнаграждението на работещите в „Чистотата“. Стопанинът на депото – кметът на Асеновград - ще поиска (предполагаме) да се вдигне и таксата за ползването на депото, тя в момента е 19,20 лв. Това налага да се преизчислят таксите.

Т.К.: Според кмета на Първомай достатъчно високи ли са местните данъци и такси, за да обслужват общината?

Н.М.: Мисля, че имаме нормални данъци за средна община като нашата. Последно ТБО е вдигана през 2011 година. Преди няколко години е вдиган промилът само за юридическите лица. Сега предвиждаме да се вдигне само за физически лица.

Т.К.: Каква е събираемостта на местните данъци и такси през 2019 г.?

Н.М.: За тази година, към 17 декември е била 88%. Миналата година е била 90%. Предполагам, че и сега ще достигнем този процент. Една от първите ми стъпки беше да събера данъчното звено и да се опитаме да предприемем мерки за събиране на недоборите. За съжаление има фирми, които имат задължения, но или вече не съществуват, или държавата първо е взела каквото е можела от тях и не им е останало нищо, а това са големите длъжници.

Т.К.: Какви ще са приоритетите на Бюджет 2020, който предстои да бъде приет в началото на годината?

Н.М.: Първо искам да кажа във връзка с това финансово състояние, което наследяваме, че след  1януари  Сметна палата влиза в Общината, прави одит и ако има нарушения ще сезира Агенцията за държавна финансова инспекция. И тя прави проверка на целия този период и докладът ще бъде взет под внимание. Важно ще бъде да не стигне Община Първомай до отклонение от повече от три показателя, което ще се наложат мерки за финансово оздравяване, ще стане много трудно за функциониране на общината: тогава влизаме под наблюдение на Министерството на финансите, всеки разход ще се следи и това няма да е добре за нас. За сега само 1 показател е нарушен. Мерките: ограничил съм до минимум всички разходи. Ограничен е разходът на гориво, електроенергия.  Търсим най-добрия вариант за подмяна на уличното осветление с лет осветление,което е със значително по-малко разход на енергия. Предстоят промени, които ще повлияят на бюджета. Аз смятам, че общинските съветници  ще имат нов подход, за да определят приоритетите на съгражданите ни и  да се промени облика на общината.

Т.К.: Каква ще е ролята на обществеността при Вашето управление?

Н.М.: Това е било част от предизборната ми кампания: искам гражданското общество да бъде активно не само в негативизма и да посочва да грешките, но и да се включва с добри предложения и да е активно при реализирането на идеите.  Има и хора с възможности, които са готови да даряват. Очаквам и активност от хората за преодоляването на някои недостатъци в манталитета – за поведението на пътя, за разделното събиране на отпадъците... Ние все още сме на принципа, че държавата ни е длъжна, че това е задължение на кмета… Да, това може и да е така, но ако няма общи усилия няма да се получи. Ами 15 000 лв. са похарчени за пребоядисване, освежаване и ремонти на трите подлеза през тази година. Ако им погледнем състоянието ще видим, че ние не сме ги опазили и трябва да се сърдим на себе си. Използвани са нашите пари, публични средства, а не се пази.

Т.К.: Националното сдружение на общините търси начин да се децентрализира бюджетите  и събраните данъци да остават в общините и те да се издържат от собствените приходи.  Как би се отразило това на община Първомай?

Н.М.: Считам, че държавата прехвърля все повече отговорности на общините, средства няма. Затова имаме проблем с междуселските пътища – отговаряме ние, а нямаме  средства за поддържането им. Но ако бюджетът се децентрализира, мисля, че за нас това ще е добре. Ние имаме много работещи фирми – вярно среден и дребен бизнес, но все пак работещ тук. Има и много производители и животновъди. Хората работят и живеят в общината и средствата, които ще плащат като данъци ще остават за тях.

Т.К.: Как ще задържите младите хора?

Н.М.: Идеите са това – хората да намират своето място тук.  Хубаво е,  че в детските градини няма места. Имаме много работещи фирми, но заплатите в общината са ниски. Затова трябва да помислим за бизнеса. Да им създадем добър инвестиционен климат чрез по-добро административно обслужване. Тогава се надявам да имат по-добри условия за труд.

Т.К.: Какво свършихте за 1 месец?

Н.М.: Първо проверих финансовото състояние. Ограничих разходите на администрацията. Предстои да променим структурата. Подреждаме приоритетите  и търсим регламент за целесъобразно изразходване на средства.

Т.К.:  Какво ще е различното при управлението на Николай Митков?

Н.М.: Публичност, привличане и увличане на обществеността  в политиките на общината с помощта на Общинския съвет, чрез участието в комисии и при лични срещи и да сме наясно с приоритетите: подобряване на инфраструктурата, търсене на външно финансиране; намаляване на разходите, които не са съществени за общината, реформиране на образователната мрежа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Пи
  питагор
  19 -5
  09:55, 18 дек 2019
  какво свършихте за месец и половина-нищо занимавах се с т.нар. одит да видя дали ангу ни ма е финтирал в зимането на кинти от някой договор но държа да утбележа чи ангу е разписвал и разпуреждал харчвето на парите а яз просто си фигурирах в щата. Същу държа да утбележа чи толкува гудини сички мои приятели комунисти в общинския съвет гласуваха изпълнението на бюжета и така се указва чи сига никой ни е виновен.
  Какво жъ свършите до края на мандата - Същото жъ съ занимавам с одити и ангу жъ ми е виновен а на следващите избури аку има още шарани и офця да ма изберат тугава ще мислим како да прайм станалуту станалу яз съм кмет а ве лапайте мухите.
  • Пи
   Питагорица
   14 -4
   18:17, 18 дек 2019
   Когато си бил 8 години вторият човек в изпълнителната власт, когато си внасял в Общинския съвет материалите по изпълнението на бюджета на Общината, когато твоята, на БСП , група е осигурявала мнозинството при гласуване на разходите по бюджета и сега да се правиш на незнаещ финансовото състояние на общината -това е простащина твоя и на онези , които сега плюят . И то същите съветници и същия кмет, който 8 години си чопли носа и се пъчеше из общината. Този, който като кандидат кмет знаеше състоянието на финансите на общината а обещаваше на ляво и дясно работни места, асфалт, градинки, заплати. Сега ще отговаря пред избирателите. Надявам се до пролетта да го изнесат заедно със стола от общината и го пратят на боклука който ще оскъпи за да лапат той и съветниците му.
  • К.
   к.п
   7 -1
   18:52, 18 дек 2019
   И Питагор и Питагорца до някъде са прави,но никой до сега не е изкарвал истината за финансовото състояние на общината.Ако Ангу беше спечелил изборите, щеше ли да има одит и публичност .?
 • 2
  Ма
  математик
  6 -5
  10:12, 18 дек 2019
  Кмете,знаеш ли ,че ако някой е плащал данък на къщата 50лв умножено по 3,65 промила е равно на 182лв+50=232лв.всичко.Ако промилите станат 7,5% ,ще трябва да се заплати 375+50=425лв.Две минимални пенсии.
  • Пи
   питагор
   6 -1
   10:16, 18 дек 2019
   Ава ут къде я изкара та матиматика ва нимой са излагай с такъви смеки ва да ти са смеят сички иди до тедата да ти даде малко часни уроци ва. Пулужението е страшну ама не чак толкова ва те промили за нищо ги нямате ва. Ако тедата ни ще да та учи щото явно не ти въри математиката иди до чавдар да та запише като частен ученик в 5-ти клас или там където са учат промилите ва.
  • Пе
   Пенсионер
   8 -3
   10:18, 18 дек 2019
   И Митков като Б.Б.иска да вземе на бедния цървулите,но няма да стане!
  • Ко
   кокал
   11 0
   10:46, 18 дек 2019
   математик бъркаш промилите с проценти
 • 3
  33
  333
  4 -1
  10:52, 18 дек 2019
  Кокал,провери колко лева данъци си платил за 2019г и как са изчислени.Може "грешката"на математика да е вярна!
  • Фи
   Физик
   7 0
   11:35, 18 дек 2019
   Математика , не си прав! Вземи писмото , което получи миналата година и виж данъчната оценка на имота си. Тя остава същата за тази година, а за догодина сигурно ще я вдигнат Умножи я по 7,5 и раздели на 1000! Прав си , че ще се вдигне таксата и ,че ще ни хванат цървулите да плащаме! Ще платим, когато си съберат борчовете!
 • 4
  Лю
  Любов и вино!
  3 -4
  11:43, 18 дек 2019
  Защо тревожите хората и ги занимавате с цифри някакви.
  Нека се помолят на Афродита (римската Венера) - богинята на любовта и на Дионис (римския Бакхус) - бог на виното за много любов и вино през следващата година. Обичащите се човеци трябва да знаят, че "Във виното е истината". И в Один - този на викингите, повелител на небето и справедливата война.
 • 5
  Гл
  гласувал за Митков
  7 -15
  13:37, 18 дек 2019
  Мачкай Митков Виж коментара
  • Тт
   тт
   12 0
   14:01, 18 дек 2019
   Фитльо не са прави на бирник, същия изедник си
  • Кг
   КгБ
   11 -6
   17:19, 18 дек 2019
   Мачкай Митков,най вече тези които те избраха ,те това заслужават ..!
 • 6
  82
  827637
  13 -6
  13:53, 18 дек 2019
  А кой да обърне на кметицата на Крушево , която безотговорно се шляе , краде и съсипа цялото село!
  • 82
   827638
   10 -7
   14:47, 18 дек 2019
   Ааааа, лъжа, лъжа, как не те е срам. Радка и брат й Панчо са най-добрите и услужливи хора в Крушево. За всичко помагат и от джоба си пари дават. Искат само тя да е кмет докато е жива, нищо друго. В това време братчето ще успее да заграби квото е останало, сега и Колето кауфланчето им помага. Вечна ще е наша Радка.
  • Кк
   ккк
   9 -4
   18:05, 18 дек 2019
   Янка ,
   по кротко бе.Недей толкоз жлъчно.Ще вземеш да се поболееш.
  • Кр
   Крушевец
   3 -2
   16:46, 19 дек 2019
   Радке, Панчо и Кольо стига сте се бърсали и оправдавали с Точев ами поръчайте оркестъра и кметицата да продължава да вее байряка с парите на Петко Жековите ниви
 • 7
  Ре
  резил
  15 -4
  18:36, 18 дек 2019
  Ааааааа, не нас тия другарю Митков, не се прави на ощипана бряговска мома. И ти се облажи от управлението на Папазов, а сега да се извърташ по йезуитски - с незнам, подиса не е моя, си е просто РЕЗИЛ
 • 8
  Въ
  Въй
  14 -1
  19:35, 18 дек 2019
  Ех Митков друго си е да лапаш друг да отговаря ами сега ще си разсърдиш другарчетата.
 • 9
  Ти
  Ти пък
  2 -1
  06:43, 19 дек 2019
  Чак пък увличане...Увлякохте се...
 • 10
  Дю
  дюнме по вкуса ни
  1 -1
  02:03, 20 дек 2019
  забелязвам че на бюрото на господин митков има много картички можеби те са поздравителни мисля че би било интересно да научим повече за тях

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини