Водоснабдяването на Поройна е сред приоритетите на Областният управител

Първият проблем, който постави областният управител Дани Каназирева на провелото се заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация беше за водоснабдяването на село Поройна, община Първомай. В качеството си на председател на АВиК тя поиска водният оператор да даде отговор какви са възможностите и в какви срокове може да се реши този проблем.

„ Това е единственото населено място в областта, в което хората използват все още кладенци, нещо което не е нормално в 21 век“, коментира областният управител.

Управителят на ВиК Спартак Николов обясни, че е направен сондаж и водата отговаря на показателите за ползването й за питейни нужди. Предстои съвместна работа с община Първомай за изготвяне на проект и споделяне на отговорностите по неговата реализация.

На заседанието бяха поставени и обсъдени проблеми с ВиК и в други селища от пловдивска област. Обсъдена беше и собствеността на пречиствателните станции на общините Карлово, Марица и Първомай.

„Ще изискаме специална среща с ВиК за степента на готовност за усвояване на средствата по европейските фондове за водните проекти и на останалите общини в областта, защото има риск, ако не се използват навреме да се изпусне възможността за подмяна на ВиК съоръженията. Със собствени средства подобни ремонти е почти невъзможно да бъдат реализирани в общините“, заключи Дани Каназирева.

На заседанието участваха областният управител Дани Каназирева, Спартак Николов- управител на ВиК- Пловдив, кметове и представители на общините от областта, сред които и Николай Митков, кмет на община Първомай.

Теоора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пи
    ПИТАГОР
    9 -4
    10:56, 18 дек 2019
    Ягаа те хората в пуройна умряха сига вода жъ им прикарват евахти приоритетите евахти чудото. Толкува години минаха тя хора още в каменната ера жувеят те ся са сетили за тях. Направо да се чудиш да ревеш ли да се смееш ли ко да прайш.
Последни новини