Протест на родители блокира центъра на София

Родители излязоха на протест в центъра на София срещу няколко закона, които по думите им застрашават българското семейство и които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Полицията затвори бул. "Цар Освободител" в района на Министерски съвет.

Повече от 160 000 родители казват „не” на "антисемейните закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители".

Според родителите частни НПО-та изземват държавни функции.

„Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите и от чуждестранните си спонсори”, твърдят протестиращите.

Те твърдят още, че всяко дете може да бъде счетено за „дете в риск”, поради неясно дефинирани критерии.

Протестиращите настояват да се спазва Конституцията. Родителите не желаят да се въвеждат права на децата, каквито не са предвидени в Конституцията, както и „доставчици на социални услуги“, а не семейството да следят за тяхното спазване.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ро
    родител
    7 -7
    22:28, 28 сеп 2019
    Добре беше да добавите,че група от над 50 родители от Хасково участваха в протеста! Можеше да ги разпитате сутринта от мястото на тръгване,да изпратите репортер с тях,да отразите участието им и целия протест,защото тези хора се лишиха от почивния си ден,за да представляват интересите и на децата от Хасково,не да копнете мизерното инфо от БТВ.
    • Бт
      БТВ
      4 -12
      00:38, 29 сеп 2019
      Мърло, връщай се на магистралата. Виж коментара
  • 2
    Др
    Друг родител
    6 -10
    22:54, 28 сеп 2019
    Вие, дето протестирате, сте тотални, незапознати с... Виж коментара
    • Мд
      Мдааа
      5 -5
      11:22, 29 сеп 2019
      Явно толкова ти разбира главата на тебе!
    • Жлъчта,която изляхте,надявам се да ви е нахранила емоционално!Аз пък ще ви кажа съвсем без емоция!Грозните ви думи дори не ме докоснаха!Не може да ме съди човек без капка родителско чувство,който или не се е запознал с направените вече промени в законодателството,или си е продал душата на дявола за пари!
    • До
      До другия родител
      4 -4
      11:36, 29 сеп 2019
      Има една сентенция,че за страданията на децата са виновни само родителите и вие олицетворявате това. Толкова просташко изказване може да каже само един ограничен иппрост човек,дето не е прочел и видял нищо по въпроса. Жалки сте,съжалявам и децата ви,които с такива родители ще израснат като жалки простаци. Ами прочетете проекта на Стратегията,промените в законодателството, влезте в специализирани страници и прочетете хилядите истории на пострадали семейства,или нищо не виждате повече от носа си. Нещастници злобни!
    • От
      Отново другия родител
      6 -3
      12:10, 29 сеп 2019
      Да, точно защото съм ги чел тези неща за разлика от вас, знам, че говорите неверни и преувеличени неща. Хайде, като знаете толкова, кажете къде са тия "хиляди" истории на пострадали, къде точно, на коя страница, на кой ред, от кой документ, са написани нещата, които си въобразавяте, че ще се случат заради тази Стратегия. Може и да сте прочели нещо, ама май на сте го разбрали.
      Бутате лъжливи паранои в главите на хората. Не знам дали децата ми ще израстат прости, но пък предполагам, че децата на родители, които протестират за измислени, подхранени с лъжи каузи, също едва ли ще станат свестни хора, сигурно ще са мрънкала, оплакващи се за щяло и нещяло - а такива, както и простаци, в България вече има предостатъчно.
  • 3
    Жи
    Живко
    3 -1
    14:05, 29 сеп 2019
    Десет години избирахте Боци Маймуната и чак сега разбрахте, че ви го е начукал дълбоко.

Още новини

Последни новини