Две станции за радиационен мониторинг спрeли след експлозията до Архангелск

Две станции за радиационен мониторинг в Дубна и Киров спрели да предават данни два дни след експлозията в близост до Северородвинск, заяви изпълнителният секретар на Организацията за договора за всеобща забрана на ядрените опити Ласина Зербо пред The ​​Wall Street Journal.

От организацията се свързали със станциите веднага след спирането на предаването на данни, заяви Зербо. Руските представители заявили, че имат проблеми с мрежата и комуникациите. Зербо отказва да предложи причината за срива.

Двете станции са част от международна мрежа, създадена с цел да следи за спазването на Договора за цялостна забрана на ядрените тестове, посочва изданието. Те записват количеството радиоактивни частици във въздуха.

Експлозия избухна по време на изпитване на реактивен двигател на тестова площадка в района на Архангелск на 8 август. Петима служители на Росатом загинаха, други трима бяха ранени. В Северодвинск, разположен на около 40 км от мястото на експлозията, бе регистрирано краткосрочно увеличение на радиационния фон. Градските власти увериха, че няма заплаха за общественото здраве.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, позовавайки се на източници, че в района на Архангелск са проведени изпитания на крилата ракета с ядрен двигател "Буревестник". Тази версия беше подкрепена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини