11 °C

Кои храни причиняват рак

Ракът е системно заболяване, дължащо се на множество фактори, включително бедна диета, токсини, недостиг на хранителни вещества, а до известна степен и гени.

Докато производителите на храни не бъдат принудени да подбират съставките на продуктите си, ние сами трябва да се научим да избягваме най-опасните, сред които се нареждат:

- Пестициди и хербициди: индустриалното земеделие замърсява въздуха, водата, почвата и животните на дъното на хранителната верига с токсични химикали. Най-добрият начин да ги избегнем е като заложим на биопродукция.

- Животински продукти с хормони и антибиотици: месото и млечните продукти често се произвеждат с помощта на антибиотици и хормони, които биха могли да засегнат стойностите на хормона естроген в кръвта. Често етикетите, твърдящи че месото и млякото от свободно пасящи животни, са подвеждащи.

- Захар и изкуствени подсладители: скорошно изследване установи връзка между богатата на захар диета и риска от определени видове рак. Изкуствените подсладители включват аспартам, захарин, сукралоза и насърчават образуването на свободни радикали в тялото. Макар фруктозният царевичен сироп да е рекламиран като естествен подсладител, в действителност е силно преработен и може да предизвика затлъстяване или да доведе до поява на гъбички, наред с редица други здравословни проблеми.

- Добавки: нитратите, сулфитите и оцветителите са свързани с образуването на свободни радикали в тялото.

- Пастьоризация: на пастьоризация се подлага не само млякото с цел убиване на бактериите. Киселото мляко, плодовите сокове и много други храни в супермаркета се обработват чрез висока температура, която унищожава хранителните вещества и насърчава образуването на свободни радикали в тялото. Липсват преки доказателства за връзката между пастьоризацията и рака, но обработените по този начин храни могат да доведат до възпаления и чревни проблеми.

Предлагаме ви няколко примера за храни в диетата, които могат да причинят рак

1. Преработено месо

Макар качественото месо, рибата и млечните продукти да са част от антираковата диета, преработеното месо трябва да се избягва. То е класифицирано като канцерогенно. Изследване откри доказателства, че консумацията на 50 грама преработено месо на ден, може да увеличи риска от рак на дебелото черво с 18%.

Месото обикновено се преработва, за да се увеличи срокът му на годност, за подобряване на вкуса или за да се запази свежестта му. То може да съдържа добавки като нитрати и да е с високо съдържание на натрий. Тук спадат и всички осолени и пушени меса. Примери за преработено месо са хотдогът, шунката, бекона, наденичките.


2. Пържени и прегорели храни

Акриламидът е вещество, съдържащо се в цигарения дим, но се използва и в редица индустриални процеси, като обагряне и производство на пластмаси. Изненадващото е, че акриламид се образува и при приготвянето продължително време и на висока температура на редица храни, богати на нишесте – хляб, крекери, торти и картофи.

Акриламидът е потенциален канцероген и се образува при приготвянето на храни с нишесте при температура над 250 градуса по Целзий. Той не се формира при обработката на млечни, месни и рибни продукти.

3. Добавена захар

Захарта не просто увеличава калорийния прием за деня, тя се свързва и с увеличаване риска от определени видове рак - на хранопровода, тънките черва, дебелото черво и гърдата, а също от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

4. Храни с добавки

Изследване от 2016 откри връзка между добавките в храните и рака на дебелото черво.

Емулгаторите полисорбат-80 и карбоксиметилцелулоза насърчават развитието на тумори и възпалението и канцерогенезата на дебелото черво.

Емулгаторите променят значително състава на чревния микробиом. Тези промени могат да засегнат функцията на имунната система, да предизвикат възпаление и да насърчат вредните генни експресии. Сред продуктите, съдържащи емулгатори, са сладоледа, кремообразните продукти за красота, пастите за зъби, водите за уста, лаксативите, диетичните таблетки, боите на водна основа, перилните препарати, дори ваксините.

5. Продукти от ориз

Питейната вода е замърсена с арсен, който увеличава риска от рак на белите дробове, кожата, пикочния мехур. Но арсен съдържат и храните. Най-застрашени от замърсяване с арсен са оризът и оризовите продукти.

В някои райони по света почвата и водата са с високо съдържание на тежки метали, като арсен, кадмий и олово, затова Световната здравна организация препоръчва ограничаване консумацията на ориз и оризови продукти, включително оризово брашно.

Как да спазваме противоракова диета?

1. Ограничете приема на токсини

Помогнете на тялото си да се изчисти от токсините. Хранете се здравословно с богати на хранителни вещества храни. Елиминирайте или ограничете максимално електромагнитните вълни около вас. Това означава да внимавате с употребата на телефони, телевизори, компютърни екрани, микровълнови фурни.

Ограничете употребата и на козметични продукти. Нещата, с които почистваме зъбите, кожата или косата си, гримът и почистващите препарати съдържат потенциални канцерогени.

Не взмайте лекарства излишно – всички те натоварват черния дроб.

Пластмасата в контейнерите, опаковките, бутилките нарушава работата на невроендокринната система. Това важи особено при нагряването и, ето защо не бива да поставяне пласмасови съдове в микровълновата или да съхранявате горещи храни в пластмасови контейери.

Препоръчително е периодично да постите, за да подпомогнете процеса на детоксикация на тялото. Органите, отговорни за детоксикацията – кожата, респираторната система, бъбреците и храносмилателния тракт често биват претоварени от циркулиращите в кръвта токсини. Добре е да разтоварвате работата им на всеки няколко месеца с постене, билки, зелени напитки.

2. Пийте чиста вода

Питейната вода често е замърсена със стотици нерегламентирани субстанции – от пестициди и тежки метали до хормони и други замърсители. Върху бутилираната се упражнява още по-слаб контрол. Най-добре е да филтрирате водата за пиене и готвене у дома.

3. Приготвяйте храни на ниска температура.

Избягвайте пържените храни. Невъзможно е акриламидът да се избегне напълно, но при варенето и приготвянето на пара е по-малко вероятно да се образува от вредното вещество. По-дългото време за приготвяне на храната и по-високата температура увеличават количеството акриламид в храната.

Не съхранявайте картофи в хладилника. Това може да доведе до повишаване на нивата на акриламид. Ако планирате да готвите картофи на по-висока температура, намокрете първо нарязаните парчета.Накисването във вода за 2 часа преди готвене с висока температура може да намали нивата на акриламид с близо 50 процента. Дори обикновеното изплакване с продължителност 30 секунди може да намали нивата на акриламид с 20 и повече процента.

Не прегаряйте хляба при печене, придържайте се към правилото за златисто жълтия цвят на храните при печене и пържене.

4. Избягвайте преработени зърнени храни и добавената захар

Телата ни се възползват най-добре от храната в естественото й състояние, поради което добавената захар или преработените / рафинирани зърна трудно се разграждат и могат да причинят проблеми с червата. Колкото по-обработена е дадена храна, толкова по-неестествена и вредна става. Рафинирана захар, пшеничното брашно, пастата, замразените храни, сиренето на прах и термично обработени растителни масла са в основата на цял куп болести и разстройства.

Заложете на храни като киноа и елда, вместо на хляб, ориз и паста.

Изплакнете или накиснете зърната преди да ги приготвите, това може да намали количеството вреди вещества в тях, включително арсена в ориза.

5. Яжте противоракови храни.

Те включват:

- зеленчуци от семейство кръстоцветни – зеле, броколи, кейл

- храни, богати на витамин А – оранжево-червените зеленчуци, черен дроб, моркови, сладки картофи, спанак, масло, яйца

- храни, богати на витамин С – горски плодове, чушки, портокали, папая, броколи, кейл, брюкселско зеле, грах

- чесън - зеленчуци като чесъна и лука имат антибактериални и противотуморни свойства, които предпазват ДНК от увреждане

- зелен чай – мощен антиоксидант, за който е доказано че унищожава левкемичните клетки и спира размножаването на анормалните клетки

- зехтин – намалява възпалението в тялото

- храни, богати на калций – калцият, особено в комбинация с витамин Д, намалява риска от рак с 35 до 60%.

6. Детоксикиращи добавки и билки

- Алфа-линоленова киселина (Омега-3 мастна киселина).
- Хорела, синьо-зелени водорасли и Спирулина: тези едноклетъчни организми са източник на витамин В12 като се свързват с тежките метали, спомагайки за елиминирането им от тялото.
- CLA: конюгираната линолова киселина укрепва имунната система и може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво, ректума и гърдата.

- Гъби Кориолус – съдържат специфични полизахариди, които засилват имунната система, намаляват растежа на туморите и се борят с рака.
- Фолат / витамин В9: фолатът е от решаващо значение за производството на ДНК, установено е, че е ефективен срещу рак на гърдата, дебелото черво и панкреаса.
- Мелатонин: мелатонинът е хормон, който помага за регулиране на цикъла сън / бодърстване. Нивата на този хормон са тясно свързани с функцията на имунната система. 8-часовия сън и намаляването на стреса повишават нивата на мелатонин.

Източник: draxe.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини