20 °C

Езерово е мястото, на което е открит запазен скелет на прародителя на слона

Намереният, преди повече от 50 години до село Езерово, скелет на дейнотериум може да провокира любопитството на всички деца.

Лятната ваканция предполага да дадем свобода на учениците да мързелуват и да играят на воля, но е и подходящо време да им покажем забавната страна на науката.

Не са много първомайци, които са запознати с изключително ценната находка, открита в землището на село Езерово– отлично запазения скелет на животно, което много напомня на динозаврите. За разлика от тях то не е влечуго, а бозайник и по-скоро е родственик намамута или на слона. Дейнотериумите са живели в обширните равнини и плата на Европа, Азия и Африка и са изчезнали преди около 11 хиляди години.

Най-древният скелет, в изключително запазен вид е намерен през 1965 година до село Езерово.

Научният сътрудник към БАН Иван Николов дава указания на учителя по зоология от Асеновград Димитър Ковачев да направи разкопки на 1 км западно от селото, в местността Кунлу дере, по поречието на река Каялийка. Какво точно са очаквали да намерят и дали е имало подозрения за находката не става ясно от написаното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“. Но „… Сред пясъци, образували се преди 10 милиона години в езерото, което е заливало тогава земите на днешното село Езерово, е разкрит гигантски, отлично запазен скелет. “

Реставрираният от ст. н. с. Иван Николов скелет е част от експозицита на Музея по палеонтология в Софийския университет. Копие има и в Палеонтологичния музей в Асеновград.

Скелетът е с височина 4, 5 м, дълъг е 7 м. Според учените, животното е тежало поне 10-12 тона, а черепът му е дълъг 130 см и е тежал поне 750 кг.

В горещите летни дни да заведете детето си до музей може да му донесе не само прохлада в поддържаните климатизирани помещения. Не само отговори, но и много въпроси могат да се появят в детските глави, а кой знае – това може да е началото на един нов път.   

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пи
  питагор
  8 -4
  10:51, 26 юли 2019
  След 10 милиона гудини пърумайското гробище ще е мястото където бъдещите архиулози ще открият запазени скелети на пуследните жители на град пърумай. Къту сред хилядите кокъли жъ уткрият скелет по койту ще има следи ут най малко 20 гудишно кметуване тия заключения ще бъдат направени пу специалното изхабяване на ставния израстък на долната челюст вследствие на многократна упеотреба на архаичния поздрав ЗДРАСТИИИИИИ.
 • 2
  Ве
  Велизар
  3 -3
  12:48, 26 юли 2019
  Как пък заключи,че много напомня на динозаврите!
  Това е бил бозайник,приличащ на слон и няма нищо общо с динозаврите,които за измрели милиони години преди този "слон".
 • 3
  Ни
  никола
  0 0
  12:45, 7 фев 2020
  В статиата има неточности .Иван Николов вообще не е знаел за предстоящото намерение на Димитър Ковачев да посети село Езерово .Та камоли да му дава напътствия .Причината за неговото посещение там е съвсем друга .Мниго подробно е описана в книгата на Димитър Ковачев за Създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград .Димитър Ковачев е учител по биология а не зоология .

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини