22 °C

Езерово е мястото, на което е открит запазен скелет на прародителя на слона

Намереният, преди повече от 50 години до село Езерово, скелет на дейнотериум може да провокира любопитството на всички деца.

Лятната ваканция предполага да дадем свобода на учениците да мързелуват и да играят на воля, но е и подходящо време да им покажем забавната страна на науката.

Не са много първомайци, които са запознати с изключително ценната находка, открита в землището на село Езерово– отлично запазения скелет на животно, което много напомня на динозаврите. За разлика от тях то не е влечуго, а бозайник и по-скоро е родственик намамута или на слона. Дейнотериумите са живели в обширните равнини и плата на Европа, Азия и Африка и са изчезнали преди около 11 хиляди години.

Най-древният скелет, в изключително запазен вид е намерен през 1965 година до село Езерово.

Научният сътрудник към БАН Иван Николов дава указания на учителя по зоология от Асеновград Димитър Ковачев да направи разкопки на 1 км западно от селото, в местността Кунлу дере, по поречието на река Каялийка. Какво точно са очаквали да намерят и дали е имало подозрения за находката не става ясно от написаното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“. Но „… Сред пясъци, образували се преди 10 милиона години в езерото, което е заливало тогава земите на днешното село Езерово, е разкрит гигантски, отлично запазен скелет. “

Реставрираният от ст. н. с. Иван Николов скелет е част от експозицита на Музея по палеонтология в Софийския университет. Копие има и в Палеонтологичния музей в Асеновград.

Скелетът е с височина 4, 5 м, дълъг е 7 м. Според учените, животното е тежало поне 10-12 тона, а черепът му е дълъг 130 см и е тежал поне 750 кг.

В горещите летни дни да заведете детето си до музей може да му донесе не само прохлада в поддържаните климатизирани помещения. Не само отговори, но и много въпроси могат да се появят в детските глави, а кой знае – това може да е началото на един нов път.   

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пи
  питагор
  8 -4
  10:51, 26 юли 2019
  След 10 милиона гудини пърумайското гробище ще е мястото където бъдещите архиулози ще открият запазени скелети на пуследните жители на град пърумай. Къту сред хилядите кокъли жъ уткрият скелет по койту ще има следи ут най малко 20 гудишно кметуване тия заключения ще бъдат направени пу специалното изхабяване на ставния израстък на долната челюст вследствие на многократна упеотреба на архаичния поздрав ЗДРАСТИИИИИИ.
 • 2
  Ве
  Велизар
  3 -3
  12:48, 26 юли 2019
  Как пък заключи,че много напомня на динозаврите!
  Това е бил бозайник,приличащ на слон и няма нищо общо с динозаврите,които за измрели милиони години преди този "слон".
 • 3
  Ни
  никола
  0 0
  12:45, 7 фев 2020
  В статиата има неточности .Иван Николов вообще не е знаел за предстоящото намерение на Димитър Ковачев да посети село Езерово .Та камоли да му дава напътствия .Причината за неговото посещение там е съвсем друга .Мниго подробно е описана в книгата на Димитър Ковачев за Създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград .Димитър Ковачев е учител по биология а не зоология .

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини