34 °C

Езерово е мястото, на което е открит запазен скелет на прародителя на слона

Намереният, преди повече от 50 години до село Езерово, скелет на дейнотериум може да провокира любопитството на всички деца.

Лятната ваканция предполага да дадем свобода на учениците да мързелуват и да играят на воля, но е и подходящо време да им покажем забавната страна на науката.

Не са много първомайци, които са запознати с изключително ценната находка, открита в землището на село Езерово– отлично запазения скелет на животно, което много напомня на динозаврите. За разлика от тях то не е влечуго, а бозайник и по-скоро е родственик намамута или на слона. Дейнотериумите са живели в обширните равнини и плата на Европа, Азия и Африка и са изчезнали преди около 11 хиляди години.

Най-древният скелет, в изключително запазен вид е намерен през 1965 година до село Езерово.

Научният сътрудник към БАН Иван Николов дава указания на учителя по зоология от Асеновград Димитър Ковачев да направи разкопки на 1 км западно от селото, в местността Кунлу дере, по поречието на река Каялийка. Какво точно са очаквали да намерят и дали е имало подозрения за находката не става ясно от написаното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“. Но „… Сред пясъци, образували се преди 10 милиона години в езерото, което е заливало тогава земите на днешното село Езерово, е разкрит гигантски, отлично запазен скелет. “

Реставрираният от ст. н. с. Иван Николов скелет е част от експозицита на Музея по палеонтология в Софийския университет. Копие има и в Палеонтологичния музей в Асеновград.

Скелетът е с височина 4, 5 м, дълъг е 7 м. Според учените, животното е тежало поне 10-12 тона, а черепът му е дълъг 130 см и е тежал поне 750 кг.

В горещите летни дни да заведете детето си до музей може да му донесе не само прохлада в поддържаните климатизирани помещения. Не само отговори, но и много въпроси могат да се появят в детските глави, а кой знае – това може да е началото на един нов път.   

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Пи
  питагор
  8 -4
  10:51, 26 юли 2019
  След 10 милиона гудини пърумайското гробище ще е мястото където бъдещите архиулози ще открият запазени скелети на пуследните жители на град пърумай. Къту сред хилядите кокъли жъ уткрият скелет по койту ще има следи ут най малко 20 гудишно кметуване тия заключения ще бъдат направени пу специалното изхабяване на ставния израстък на долната челюст вследствие на многократна упеотреба на архаичния поздрав ЗДРАСТИИИИИИ.
 • 2
  Ве
  Велизар
  3 -3
  12:48, 26 юли 2019
  Как пък заключи,че много напомня на динозаврите!
  Това е бил бозайник,приличащ на слон и няма нищо общо с динозаврите,които за измрели милиони години преди този "слон".

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини