13 °C

Езерово е мястото, на което е открит запазен скелет на прародителя на слона

Намереният, преди повече от 50 години до село Езерово, скелет на дейнотериум може да провокира любопитството на всички деца.

Лятната ваканция предполага да дадем свобода на учениците да мързелуват и да играят на воля, но е и подходящо време да им покажем забавната страна на науката.

Не са много първомайци, които са запознати с изключително ценната находка, открита в землището на село Езерово– отлично запазения скелет на животно, което много напомня на динозаврите. За разлика от тях то не е влечуго, а бозайник и по-скоро е родственик намамута или на слона. Дейнотериумите са живели в обширните равнини и плата на Европа, Азия и Африка и са изчезнали преди около 11 хиляди години.

Най-древният скелет, в изключително запазен вид е намерен през 1965 година до село Езерово.

Научният сътрудник към БАН Иван Николов дава указания на учителя по зоология от Асеновград Димитър Ковачев да направи разкопки на 1 км западно от селото, в местността Кунлу дере, по поречието на река Каялийка. Какво точно са очаквали да намерят и дали е имало подозрения за находката не става ясно от написаното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“. Но „… Сред пясъци, образували се преди 10 милиона години в езерото, което е заливало тогава земите на днешното село Езерово, е разкрит гигантски, отлично запазен скелет. “

Реставрираният от ст. н. с. Иван Николов скелет е част от експозицита на Музея по палеонтология в Софийския университет. Копие има и в Палеонтологичния музей в Асеновград.

Скелетът е с височина 4, 5 м, дълъг е 7 м. Според учените, животното е тежало поне 10-12 тона, а черепът му е дълъг 130 см и е тежал поне 750 кг.

В горещите летни дни да заведете детето си до музей може да му донесе не само прохлада в поддържаните климатизирани помещения. Не само отговори, но и много въпроси могат да се появят в детските глави, а кой знае – това може да е началото на един нов път.   

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Пи
  питагор
  8 -4
  10:51, 26 юли 2019
  След 10 милиона гудини пърумайското гробище ще е мястото където бъдещите архиулози ще открият запазени скелети на пуследните жители на град пърумай. Къту сред хилядите кокъли жъ уткрият скелет по койту ще има следи ут най малко 20 гудишно кметуване тия заключения ще бъдат направени пу специалното изхабяване на ставния израстък на долната челюст вследствие на многократна упеотреба на архаичния поздрав ЗДРАСТИИИИИИ.
 • 2
  Ве
  Велизар
  3 -3
  12:48, 26 юли 2019
  Как пък заключи,че много напомня на динозаврите!
  Това е бил бозайник,приличащ на слон и няма нищо общо с динозаврите,които за измрели милиони години преди този "слон".

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини