Езерово е мястото, на което е открит запазен скелет на прародителя на слона

Намереният, преди повече от 50 години до село Езерово, скелет на дейнотериум може да провокира любопитството на всички деца.

Лятната ваканция предполага да дадем свобода на учениците да мързелуват и да играят на воля, но е и подходящо време да им покажем забавната страна на науката.

Не са много първомайци, които са запознати с изключително ценната находка, открита в землището на село Езерово– отлично запазения скелет на животно, което много напомня на динозаврите. За разлика от тях то не е влечуго, а бозайник и по-скоро е родственик намамута или на слона. Дейнотериумите са живели в обширните равнини и плата на Европа, Азия и Африка и са изчезнали преди около 11 хиляди години.

Най-древният скелет, в изключително запазен вид е намерен през 1965 година до село Езерово.

Научният сътрудник към БАН Иван Николов дава указания на учителя по зоология от Асеновград Димитър Ковачев да направи разкопки на 1 км западно от селото, в местността Кунлу дере, по поречието на река Каялийка. Какво точно са очаквали да намерят и дали е имало подозрения за находката не става ясно от написаното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“. Но „… Сред пясъци, образували се преди 10 милиона години в езерото, което е заливало тогава земите на днешното село Езерово, е разкрит гигантски, отлично запазен скелет. “

Реставрираният от ст. н. с. Иван Николов скелет е част от експозицита на Музея по палеонтология в Софийския университет. Копие има и в Палеонтологичния музей в Асеновград.

Скелетът е с височина 4, 5 м, дълъг е 7 м. Според учените, животното е тежало поне 10-12 тона, а черепът му е дълъг 130 см и е тежал поне 750 кг.

В горещите летни дни да заведете детето си до музей може да му донесе не само прохлада в поддържаните климатизирани помещения. Не само отговори, но и много въпроси могат да се появят в детските глави, а кой знае – това може да е началото на един нов път.   

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пи
    питагор
    8 -4
    10:51, 26 юли 2019
    След 10 милиона гудини пърумайското гробище ще е мястото където бъдещите архиулози ще открият запазени скелети на пуследните жители на град пърумай. Къту сред хилядите кокъли жъ уткрият скелет по койту ще има следи ут най малко 20 гудишно кметуване тия заключения ще бъдат направени пу специалното изхабяване на ставния израстък на долната челюст вследствие на многократна упеотреба на архаичния поздрав ЗДРАСТИИИИИИ.
  • 2
    Ве
    Велизар
    3 -3
    12:48, 26 юли 2019
    Как пък заключи,че много напомня на динозаврите!
    Това е бил бозайник,приличащ на слон и няма нищо общо с динозаврите,които за измрели милиони години преди този "слон".
  • 3
    Ни
    никола
    0 0
    12:45, 7 фев 2020
    В статиата има неточности .Иван Николов вообще не е знаел за предстоящото намерение на Димитър Ковачев да посети село Езерово .Та камоли да му дава напътствия .Причината за неговото посещение там е съвсем друга .Мниго подробно е описана в книгата на Димитър Ковачев за Създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград .Димитър Ковачев е учител по биология а не зоология .
Последни новини