Задочен дуел Нинова-Борисов. Преглед на печата

Неделните вестници проследяват задочната размяна на реплики между Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

"Народе, изправи се и те ще паднат. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова завърши днес речта си на историческия за социалистите връх Бузлуджа. Тя обяви, че в момента страната се управлява от едноличната, авторитарна власт и пълзяща диктатура на Бойко Борисов. В типичния си стил, премиерът обяви пред журналисти, че в отговор може да каже само, че него хората го обичат. Доказателство за това била опашката от желаещи да се снимат с него на конференцията на Асоциацията на българските училища в чужбина, която посети днес. Според Нинова ГЕРБ е все още на власт, защото държи хората със страх и в апатия. "Държава не може да се управлява със страх, а с ум", обяви Нинова на събора, на който социалистите празнуваха днес 128 години от началото на създаването на движението им..." - в. "Дневник".

"Червеният лидер Корнелия Нинова държа пламенна реч пред симпатизанти на БСП на Бузлуджа, в която ги увери, че партията не е разединена и може да се пребори с опонента си ГЕРБ. Тя увери, че партията не е ръководството, а привържениците, които са единодушни по важните въпроси: "Разделени ли сме по въпроса за това, че трябва да има общинско и държавно здравеопазване? И че не трябва да се доплаща в българските болници - не сме. Разделени ли сме за това, че трябва да има по един учебник за един клас по един предмет и държавата да поеме отговорност, и да не сменя съдържанието на българската история. Не сме. Не сме разделени и по това, че трябва да се грижим за българското производство и българската икономика. За да има доходи и социална политика. Разделени ли сме, че сме против Истанбулската конвенция и Пакта за миграция?", каза червеният лидер и получи овации от множеството. "Второто обвинение - "няма такава партия като БСП, тя си отива, тя постоянно залязва". Чудя се на тези хора - в какво криво огледало се гледат и какво виждат... Според нея днес държавата се управлява чрез страх и апатия. "Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и харесва, а заради страха, в който държи народа - заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Но държава не може да се управлява със страх", категорична бе Нинова." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов коментира призивите на Корнелия Нинова на Бузлуджа пред учители в Пловдив и пожела на социалистите: "При тази жега да се приберат живи и здрави оттам, че са по-голямата част възрастни хора. Да карат внимателно!" Премиерът каза, че от Бузлуджа е лесно се говори, но нека видят какво са направили. "От техните въстания не само 45 години назад, но и встрани сме се върнали. Вижте колко учители искаха да се снимат с мен днес! Да получиш признанието на учителите". Така отвърна премиерът Бойко Борисов на Корнелия Нинова, която призова пред 40 000 на Бузлуджа: "Народе, изправи се и те ще паднат!" "При този икономически растеж, да говориш такива неща? В Пловдив са завод до завода" , коментира министър-председателят. Той участва в годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина и пусна на живо във Фейсбук изявлението си пред форума. "Благодаря ви за патриотизма и усилията. Икономическият растеж е факт. Ето един Пловдив - завод до завода. На практика липсата на работна ръка е проблем", каза Борисов пред форума..." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов се срещна с 400 учители в български училища в чужбина. "Вие сте най-големите будители", обърна се към тях той. На срещата присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов. "За радост, нашите деца в чужбина, те пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", каза премиерът. По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството. "След време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България. От друго ще отрежем, но за образование ще има", каза Борисов... "От Бузлуджа лесно се говори, но да видят какво са правили", коментира сбирката на БСП премиерът." - в. "Труд".

Вестниците съобщават също, че страната ни ще преговаря с "Хюндай" за изграждане на завод у нас, ако "Фолксваген" окончателно избере Турция.

"В края на 2017 г. България е отправила предложения за стратегическо партньорство към две големи автомобилостроителни компании - "Фолксваген" и "Хюндай". Това разкрива министърът на икономиката... Караниколов обяснява, че с южнокорейците преговорите са в начална фаза и че е коректно първо да се изчака приключването на състезанието за нов завод на "Фолксваген", която е съвсем напреднала. Макар че по медиите изтекоха доста съобщения, че германците са избрали Измир, Турция, все още няма оповестено официално решение на концерна. Ако немската компания избере да строи завод в Турция, ще продължим преговорите с Хюндай, обяснява Караниколов." - в. "Сега".

В. "24 часа" помества интервю с министър Емил Караниколов по темата: "На този етап България и Турция остават в състезанието. Убеден съм, че направихме всичко съобразно българското и европейското законодателство, предложихме изключително добри условия. Надявам се, че те ще бъдат прегледани и оценени още веднъж, преди да се вземе финалното решение"... "Поддържаме връзка с консултантите, търсим възможност да оптимизираме офертата, която сме направили, но спазвайки изцяло нашето законодателство и европейските директиви."... "С "Хюндай" сме в начални преговори, но все пак трябва да изчакаме процедурата с инвеститора, с когото сме я започнали. Така ще е коректно, а не, докато все още сме в състезанието, да започваме разговори с някой друг. През 2017 г. изпратихме писмо до "Хюндай", а след това "Фолксваген", но първо ни отговори германската компания и започнахме разговори с нея... Ако тя избере да строи завод в Турция, ще продължим разговорите с "Хюндай"..."

Отмяната на събарянето на полуразрушения тютюнев склад на Сточна гара в Пловдив, който е паметник на културата, също е сред тематичните акценти.

"Събарянето на полуразрушения тютюнев склад на Сточна гара в Пловдив е спряно. Причината - имало предписание за запазване на част от фасадата на сградата с архитектурните елементи, както и инструкции за демонтаж и укрепване, а събарянето е започнало без подпис на кмета Иван Тотев. Малко след 10 часа движението по централния бул. "Христо Ботев" бе забранено, за да започне рушенето. Министърът на културата Боил Банов пристигна на място и заяви, че складът е част от ансамблов паметник на културата "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и не може да бъде разрушен. Той се закани и физичеки да пази склада, ако трябва, съобщи БНР. "Трябва да бъде направен проект, който да съхрани фасадата ѝ, а дотогава сградата, която е в окаяно състояние, да бъде обезопасена", обясни Банов. Според министъра сградата е част от ансамблов паметник на културата, заради което Националният институт за недвижимо културно наследство е трябвало да спре събарянето. По думите му нарушена е и процедурата, защото кметът Иван Тотев не е подписал доклада на комисията, изготвен преди повече от година. Без подписа му не може да се пристъпи към събаряне." - в. "Дневник".

"Тютюневият склад на бул. "Христо Ботев" в Пловдив оцеля след като пристигналият спешно в града министър на културата Боил Банов спря събарянето му. Министърът заяви, че протоколът на Националния институт за недвижимо културно наследство, изготвен преди година и половина, с който се разрешава събарянето, не е подписан от кмета Иван Тотев. Нарушава се и Законът за недвижимото наследство, който изисква собственикът да направи проект, а след това да събаря сградата, пише dir.bg. "Проектът гарантира, че новата сграда ще запази всички ценни архитектурни елементи на склада", заяви министърът, който се срещна с кмета Иван Тотев. Заповедта на кмета е задължителна, защото сградата се намира в историческата зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив" - "Система от улични ансамбли в по ул. "Иван Вазов" и ул. "Цанко Дюстабанов" и има защитен статут като групов паметник на културата. Въпреки че още преди седем часа в района бе пълно с полиция, работници и тежка техника, събарянето така и не започна. Всички очакваха решението на специалната комисия, свикана, за да реши съдбата на зданието. Между констативния протокол на специалната комисия с експерти от Министерство на културата, местни представители на НИНКН, РДНСК, местна администрация и Националния институт за недвижимо културно наследство в София има разминаване, съобщава още dir.bg. Комисията, работила на място в сградата, препоръча съхраняване на част от фасадата - 10 метра, докато в писмото на НИНКН единственото изискване е: "новото строителство да се съобрази с културно историческата и етно-културна специфика и архитектурно-художествения образ на околната застройка, както и с функционалния и смислов контекст на прилежащата среда, изведен на базата на общата градоустройствена идея за опазване и развитие на зоната, а за територията в обхвата на груповите паметници на културата и с индивидуалните режими и тяхното опазване." - в. "Стандарт".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    3 -2
    15:01, 28 юли 2019
    Завод до завода --Казал Б Методиевич Къде са бе ѝаркадашлар това са цехчета бе тарикат Народа го обичал и му се радвал Ами радва ти се нескопосаните лафове като на софийски хулиган Я се огледай и ослушай и ако имаш достойнство дай премие3рският пост на кадърен човек а ти ходи да копаш КОМПИРИТЕ нали така беше казал
  • 2
    Де
    дедо
    1 -2
    14:40, 29 юли 2019
    Ха ха преговори схюндай,ме то кой ще работи там бре? Като гледам само бятки и бабички са останали в България,всичко читаво избяга далече щото тука е дъното на нищетата!
Последни новини