22 °C

Съветниците взеха решение да бъде закрито училището в Езерово

Общинският съвет на Първомай взе решение да бъде закрито училището в село Езерово. Решението поставя началото на трудна, но наложителна реформа на образователната мрежа в общината. Тя се налага поради продължаващата отрицателна демографска промяна и стремежа за ефективност на публичните разходи в общината. Реформата е и единственият начин да се намалят до минимум слетите паралелки.

Освен демографския фактор, за намаляване на учениците влияят и миграционните процеси и желанието на част от родителите децата им да учат в по-добра образователна среда и готовността им сами да превозват децата си до Първомай или Димитровград. Това е довело до намаляване на броя на учениците за последните 10 години от 82 на 25. „Този факт е предпоставка за проблем при образователно-възпитателния процес, също така и необходимост от допълнителни общински средства за дофинансиране на училището.“, се казва в докладната на ресорния зам.-кмет Радослава Ставрева до общинските съветници.

След проведен разговор с родителите и кметовете на селата Воден и Езерово всички са се съгласили с необходимостта ОУ „Христо Ботев“ да бъде закрито.

В бюджета на общината са отделени средства за разплащане на задълженията на училището. По Закон учениците могат да ползват училищния автобус на най-близкото средищно училище –в случая, в с. Бяла река, но заявеното желание на повечето родители е децата да учат в Първомай.

След като решението е взето от ОбС- Първомай, предстои да бъде направена проверка от РУО – Пловдив и след това Министърът на образованието може да издаде заповед за закриване след писмено предложение на финансиращия орган.

Сградният фонд на училището и ползваният автобус ще минат под разпореждане на кмета на Община Първомай.

Решението за закриването на ОУ "Христо Ботев", село Езерово беше взето с гласовете на съветниците от БСП, СДС и ДПС. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  18 -7
  11:53, 2 апр 2020
  Тия дето са закрили училището, вдигнаха и безбожно данъците браво на тях!!!!
 • 2
  Су
  Супунисаха ни
  13 -4
  12:50, 2 апр 2020
  Закрито училище = открита джамия . Кметицата, алооооо
 • 3
  Хх
  ХХХ
  9 -9
  13:32, 2 апр 2020
  То пък едни училища.. Малки черни негърчета, които само ги водят на отчет. Пълна селяния. Да се закрият всички училища в селата!!!!
 • 4
  Аб
  АБВ
  12 -1
  17:21, 2 апр 2020
  Не се притеснявайте,драги ми първомайци ,скоро ще дойде времето ,когато ще ви закрият и града, и общината поради липса на жители! Така, както вървят нещата в държавата, скоро ще е това време!
 • 5
  Не
  Негърче
  8 -4
  17:27, 2 апр 2020
  Скоро всички негърчета в СУ. Тогава да видите иновация и облачни технологии.
  • Ро
   Розово негърче
   7 -7
   22:56, 2 апр 2020
   Чавдар шъ глътне всички. Мазничко с коремчето напред. Шъ избута учените директорки на другите школа и той ще е Вся и Всьо. Диреткорките да спат още.
 • 6
  Ел
  Електорална еденица
  9 -6
  19:44, 2 апр 2020
  Затваряйте! Всичко!
  Училища , Читалища.
  Спомени от миналото . Бизнес.! затваряйте!
  Оставете отворени само устите си ! Коремите си! и лакомията си!
  Бъдете проклети!
  • Ни
   ниско
   8 -1
   20:44, 2 апр 2020
   Ниско ,твърде ниско!Явно нервите са опънати до немай къде.
  • Пр
   Пропуск
   2 -2
   06:07, 3 апр 2020
   Пропусна да изредиш изхода!!!
 • 7
 • 8
  На
  на кмета
  5 -2
  10:40, 5 апр 2020
  Дойдохо времена нелепи,
  крадци да управляват слепи
  Р.Ралин
  • На
   на папазоидите
   1 -1
   12:24, 5 апр 2020
   Написано от не сляп, ами другото !!!

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
09 авг 2020
Последни новини