20 °C

Съветниците взеха решение да бъде закрито училището в Езерово

Общинският съвет на Първомай взе решение да бъде закрито училището в село Езерово. Решението поставя началото на трудна, но наложителна реформа на образователната мрежа в общината. Тя се налага поради продължаващата отрицателна демографска промяна и стремежа за ефективност на публичните разходи в общината. Реформата е и единственият начин да се намалят до минимум слетите паралелки.

Освен демографския фактор, за намаляване на учениците влияят и миграционните процеси и желанието на част от родителите децата им да учат в по-добра образователна среда и готовността им сами да превозват децата си до Първомай или Димитровград. Това е довело до намаляване на броя на учениците за последните 10 години от 82 на 25. „Този факт е предпоставка за проблем при образователно-възпитателния процес, също така и необходимост от допълнителни общински средства за дофинансиране на училището.“, се казва в докладната на ресорния зам.-кмет Радослава Ставрева до общинските съветници.

След проведен разговор с родителите и кметовете на селата Воден и Езерово всички са се съгласили с необходимостта ОУ „Христо Ботев“ да бъде закрито.

В бюджета на общината са отделени средства за разплащане на задълженията на училището. По Закон учениците могат да ползват училищния автобус на най-близкото средищно училище –в случая, в с. Бяла река, но заявеното желание на повечето родители е децата да учат в Първомай.

След като решението е взето от ОбС- Първомай, предстои да бъде направена проверка от РУО – Пловдив и след това Министърът на образованието може да издаде заповед за закриване след писмено предложение на финансиращия орган.

Сградният фонд на училището и ползваният автобус ще минат под разпореждане на кмета на Община Първомай.

Решението за закриването на ОУ "Христо Ботев", село Езерово беше взето с гласовете на съветниците от БСП, СДС и ДПС. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  18 -7
  11:53, 2 апр 2020
  Тия дето са закрили училището, вдигнаха и безбожно данъците браво на тях!!!!
 • 2
  Су
  Супунисаха ни
  13 -4
  12:50, 2 апр 2020
  Закрито училище = открита джамия . Кметицата, алооооо
 • 3
  Хх
  ХХХ
  9 -9
  13:32, 2 апр 2020
  То пък едни училища.. Малки черни негърчета, които само ги водят на отчет. Пълна селяния. Да се закрият всички училища в селата!!!!
 • 4
  Аб
  АБВ
  12 -1
  17:21, 2 апр 2020
  Не се притеснявайте,драги ми първомайци ,скоро ще дойде времето ,когато ще ви закрият и града, и общината поради липса на жители! Така, както вървят нещата в държавата, скоро ще е това време!
 • 5
  Не
  Негърче
  8 -4
  17:27, 2 апр 2020
  Скоро всички негърчета в СУ. Тогава да видите иновация и облачни технологии.
  • Ро
   Розово негърче
   7 -7
   22:56, 2 апр 2020
   Чавдар шъ глътне всички. Мазничко с коремчето напред. Шъ избута учените директорки на другите школа и той ще е Вся и Всьо. Диреткорките да спат още.
 • 6
  Ел
  Електорална еденица
  9 -6
  19:44, 2 апр 2020
  Затваряйте! Всичко!
  Училища , Читалища.
  Спомени от миналото . Бизнес.! затваряйте!
  Оставете отворени само устите си ! Коремите си! и лакомията си!
  Бъдете проклети!
  • Ни
   ниско
   8 -1
   20:44, 2 апр 2020
   Ниско ,твърде ниско!Явно нервите са опънати до немай къде.
  • Пр
   Пропуск
   2 -2
   06:07, 3 апр 2020
   Пропусна да изредиш изхода!!!
 • 7
 • 8
  На
  на кмета
  5 -2
  10:40, 5 апр 2020
  Дойдохо времена нелепи,
  крадци да управляват слепи
  Р.Ралин
  • На
   на папазоидите
   1 -1
   12:24, 5 апр 2020
   Написано от не сляп, ами другото !!!

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини