19 °C

Съветниците взеха решение да бъде закрито училището в Езерово

Общинският съвет на Първомай взе решение да бъде закрито училището в село Езерово. Решението поставя началото на трудна, но наложителна реформа на образователната мрежа в общината. Тя се налага поради продължаващата отрицателна демографска промяна и стремежа за ефективност на публичните разходи в общината. Реформата е и единственият начин да се намалят до минимум слетите паралелки.

Освен демографския фактор, за намаляване на учениците влияят и миграционните процеси и желанието на част от родителите децата им да учат в по-добра образователна среда и готовността им сами да превозват децата си до Първомай или Димитровград. Това е довело до намаляване на броя на учениците за последните 10 години от 82 на 25. „Този факт е предпоставка за проблем при образователно-възпитателния процес, също така и необходимост от допълнителни общински средства за дофинансиране на училището.“, се казва в докладната на ресорния зам.-кмет Радослава Ставрева до общинските съветници.

След проведен разговор с родителите и кметовете на селата Воден и Езерово всички са се съгласили с необходимостта ОУ „Христо Ботев“ да бъде закрито.

В бюджета на общината са отделени средства за разплащане на задълженията на училището. По Закон учениците могат да ползват училищния автобус на най-близкото средищно училище –в случая, в с. Бяла река, но заявеното желание на повечето родители е децата да учат в Първомай.

След като решението е взето от ОбС- Първомай, предстои да бъде направена проверка от РУО – Пловдив и след това Министърът на образованието може да издаде заповед за закриване след писмено предложение на финансиращия орган.

Сградният фонд на училището и ползваният автобус ще минат под разпореждане на кмета на Община Първомай.

Решението за закриването на ОУ "Христо Ботев", село Езерово беше взето с гласовете на съветниците от БСП, СДС и ДПС. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  18 -7
  11:53, 2 апр 2020
  Тия дето са закрили училището, вдигнаха и безбожно данъците браво на тях!!!!
 • 2
  Су
  Супунисаха ни
  13 -4
  12:50, 2 апр 2020
  Закрито училище = открита джамия . Кметицата, алооооо
 • 3
  Хх
  ХХХ
  9 -9
  13:32, 2 апр 2020
  То пък едни училища.. Малки черни негърчета, които само ги водят на отчет. Пълна селяния. Да се закрият всички училища в селата!!!!
 • 4
  Аб
  АБВ
  12 -1
  17:21, 2 апр 2020
  Не се притеснявайте,драги ми първомайци ,скоро ще дойде времето ,когато ще ви закрият и града, и общината поради липса на жители! Така, както вървят нещата в държавата, скоро ще е това време!
 • 5
  Не
  Негърче
  8 -4
  17:27, 2 апр 2020
  Скоро всички негърчета в СУ. Тогава да видите иновация и облачни технологии.
  • Ро
   Розово негърче
   7 -7
   22:56, 2 апр 2020
   Чавдар шъ глътне всички. Мазничко с коремчето напред. Шъ избута учените директорки на другите школа и той ще е Вся и Всьо. Диреткорките да спат още.
 • 6
  Ел
  Електорална еденица
  9 -6
  19:44, 2 апр 2020
  Затваряйте! Всичко!
  Училища , Читалища.
  Спомени от миналото . Бизнес.! затваряйте!
  Оставете отворени само устите си ! Коремите си! и лакомията си!
  Бъдете проклети!
  • Ни
   ниско
   8 -1
   20:44, 2 апр 2020
   Ниско ,твърде ниско!Явно нервите са опънати до немай къде.
  • Пр
   Пропуск
   2 -2
   06:07, 3 апр 2020
   Пропусна да изредиш изхода!!!
 • 7
 • 8
  На
  на кмета
  5 -2
  10:40, 5 апр 2020
  Дойдохо времена нелепи,
  крадци да управляват слепи
  Р.Ралин
  • На
   на папазоидите
   1 -1
   12:24, 5 апр 2020
   Написано от не сляп, ами другото !!!

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини