11 °C

Съветниците взеха решение да бъде закрито училището в Езерово

Общинският съвет на Първомай взе решение да бъде закрито училището в село Езерово. Решението поставя началото на трудна, но наложителна реформа на образователната мрежа в общината. Тя се налага поради продължаващата отрицателна демографска промяна и стремежа за ефективност на публичните разходи в общината. Реформата е и единственият начин да се намалят до минимум слетите паралелки.

Освен демографския фактор, за намаляване на учениците влияят и миграционните процеси и желанието на част от родителите децата им да учат в по-добра образователна среда и готовността им сами да превозват децата си до Първомай или Димитровград. Това е довело до намаляване на броя на учениците за последните 10 години от 82 на 25. „Този факт е предпоставка за проблем при образователно-възпитателния процес, също така и необходимост от допълнителни общински средства за дофинансиране на училището.“, се казва в докладната на ресорния зам.-кмет Радослава Ставрева до общинските съветници.

След проведен разговор с родителите и кметовете на селата Воден и Езерово всички са се съгласили с необходимостта ОУ „Христо Ботев“ да бъде закрито.

В бюджета на общината са отделени средства за разплащане на задълженията на училището. По Закон учениците могат да ползват училищния автобус на най-близкото средищно училище –в случая, в с. Бяла река, но заявеното желание на повечето родители е децата да учат в Първомай.

След като решението е взето от ОбС- Първомай, предстои да бъде направена проверка от РУО – Пловдив и след това Министърът на образованието може да издаде заповед за закриване след писмено предложение на финансиращия орган.

Сградният фонд на училището и ползваният автобус ще минат под разпореждане на кмета на Община Първомай.

Решението за закриването на ОУ "Христо Ботев", село Езерово беше взето с гласовете на съветниците от БСП, СДС и ДПС. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  18 -7
  11:53, 2 апр 2020
  Тия дето са закрили училището, вдигнаха и безбожно данъците браво на тях!!!!
 • 2
  Су
  Супунисаха ни
  13 -4
  12:50, 2 апр 2020
  Закрито училище = открита джамия . Кметицата, алооооо
 • 3
  Хх
  ХХХ
  9 -9
  13:32, 2 апр 2020
  То пък едни училища.. Малки черни негърчета, които само ги водят на отчет. Пълна селяния. Да се закрият всички училища в селата!!!!
 • 4
  Аб
  АБВ
  12 -1
  17:21, 2 апр 2020
  Не се притеснявайте,драги ми първомайци ,скоро ще дойде времето ,когато ще ви закрият и града, и общината поради липса на жители! Така, както вървят нещата в държавата, скоро ще е това време!
 • 5
  Не
  Негърче
  8 -4
  17:27, 2 апр 2020
  Скоро всички негърчета в СУ. Тогава да видите иновация и облачни технологии.
  • Ро
   Розово негърче
   7 -7
   22:56, 2 апр 2020
   Чавдар шъ глътне всички. Мазничко с коремчето напред. Шъ избута учените директорки на другите школа и той ще е Вся и Всьо. Диреткорките да спат още.
 • 6
  Ел
  Електорална еденица
  9 -6
  19:44, 2 апр 2020
  Затваряйте! Всичко!
  Училища , Читалища.
  Спомени от миналото . Бизнес.! затваряйте!
  Оставете отворени само устите си ! Коремите си! и лакомията си!
  Бъдете проклети!
  • Ни
   ниско
   8 -1
   20:44, 2 апр 2020
   Ниско ,твърде ниско!Явно нервите са опънати до немай къде.
  • Пр
   Пропуск
   2 -2
   06:07, 3 апр 2020
   Пропусна да изредиш изхода!!!
 • 7
 • 8
  На
  на кмета
  5 -2
  10:40, 5 апр 2020
  Дойдохо времена нелепи,
  крадци да управляват слепи
  Р.Ралин
  • На
   на папазоидите
   1 -1
   12:24, 5 апр 2020
   Написано от не сляп, ами другото !!!

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини