Деца откриха челюст на мастодонт по време на разходка

Три деца се натъкнаха на челюст на мастодонт по време на разходка край селцето Бовин на брега на река Мисисипи, съобщава сайтът Лайв сайънс.

Откритието станало по време на пролетната ваканция на хлапетата. Дванадесет годишният Кейд Селърс, 10-годишният му брат Шон и 8-годишният им братовчед Майкъл отначало помислили находката за дънер от дърво. Но като го разгледали по-внимателно, установили, че по него има зъби. Опитали се да повдигнат предмета, но той се оказал прекалено тежък за тях. Децата разказали за находката на родителите си и баща им по-късно я отнесъл в природонаучния музей на щата Мисисипи.

Палеонтологът Джордж Филипс проучил внимателно челюстта и установил, че тя е принадлежала на доста зрял мастодонт и се оказала долен ляв фрагмент от костта. Ученият изтъкнал, че тази част на подобен бозайник се открива твърде рядко.

Мастодонтите са древни хоботни бозайници, които са обитавали територията на цялата планета. Те се отличавали от мамутите и слоновете по устройството на техните челюсти.
 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини