Откриха 400 древни монумента във вулканичните полета на Саудитска Арабия

Изображение 1 от 3

    Археологически обект бе открит в пустинните вулканични полета на Саудитска Арабия. Намерените близо 400-те структури датират от преди хиляди години, голяма част от тях са концентрирани в Харат Кхайбър.

    Учените успели да разгледат труднодостъпния район благодарение на новоразработена технология за въздушно картографиране.

    Паметниците са наречени “порти” и са описани в доклад, дело на Дейвид Кенеди от Университета в Западна Австралия.

    В случая не се касае за истински порти, наречени са така, защото гледани от въздуха образуванията имат форма на старомодни врати: две изправени греди с една помежду им.

    “Обектът доби обществена популярност благодарение на група саудитци, любители археолози, които участвали в изследване на културното наследство на страната”, обяснява Кенеди.

    Д-р Ал Саид, заедно с други членове на екипа, нарекъл се Desert Team, използвали Google Earth, за да проучат части от пейзажа, те посетили някои от местата, преди да ги илюстрират в уебсайт.

    Въпреки името си структурите не са истински порти. Те са ниски и с груби стени, с големина между 50 и 150 метра. От откритите общо 389 порти, 36 са с дължина над 200 метра, най-дългата е 518 метра.

    Какво точно представляват и защо са построени все още не е ясно, но присъствието им подсказва, че вулканичните полета са били далеч по-населени, отколкото сме предполагали.

    “Вулканичните полета често са богати на археологически останки, които подсказват по-влажно минало и по-тучна растителност. Откритото наскоро голямо селище подкрепя тази теза”, обяснава Кенеди.

    В много по-добре проучените вулканични полета в Йордания са открити хиляди каменни структури, известни сред бедуините като “дело на старите хора.”

    Портите не са единствените структури на обекта. Разпръснати, на места дори припокриващи се, купчините камъни понякога са заобиколени от малка каменна стена, която им придава вид на мишена.

    Част от структурите за познати като “хвърчила”, понякога пресечени от порти, разпръснати из пустинните полета в Близкия Изток. Функцията им е неизвестна, но се предполага, че са били използвани като капани.

    Каменните структури често са погребални монументи, но е малко вероятно да се пресичат от други структури, е отбелязано в доклада. Нужни са още изследвания, за да се установи дали структурите съдържат човешки останки, това на свой ред ще ни подскаже за какво са били използвани.

    В проучванията ще бъде използвана и оптично стимулирана луминесценция. Тази техника определя кога за последно кварцовите кристали са били излагани на светлина, а това ще ни даде по-прецизна датировка.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ли
      Лина
      1 0
      09:18, 23 окт 2017
      Моля да си оправите метража. Четой оригинална статия, стениъе са високи 50-150 сантиметра. Не са небостъргачи !
    Последни новини