15 °C

Красимира Славова представи книгата си "Орехова дантела"

Във вечер, възхвала на словото се превърна представянето на книгата „Орехова дантела“ на Красимира Славова. Приятели, почитатели, братя по перо на авторката се събраха в ритуалната зала на читалище „Кирил и Методий“ за премиерата на новата ѝ книга. Някои любопитни, други вече разгадали написаното, но всички обединени от позитивността на Краси, нейните нежни описания и усета ѝ за красивото в простите неща.

Ореховата дантела – това е играта на слънцето с листата на ореха, тогава когато застанал в ниското погледнеш нагоре, когато в горещината откриеш прохладата, когато познатото се окаже непознато – нещо просто, което можем да подминем, ако не са нейните думи. Те сякаш ни карат да забавим ход и отърсени от умора да открием красивото. За да ги усетим Ани Сиракова прочете няколко от творбите.

Славимир Генчев – редактор на книгата я нарече „видрица“ – нещо, в което в миналото са събрали различни неща, така както Краси между кориците на книгата е събрала поезия, есета, разкази и драматургия.

Членът на управителният съвет на СБП Трендафил Василев се спря по-подробно на нейните стихове, за които каза, че ни превеждат по пътека с красиви картини. Кратък разбор на пиесата „Така било е и ще бъде“, написан от Кръстьо Кръстев прочете Емилия Ангелова, а присъстващите видяха откъс от спектакъла, представен преди 5 години.

Поздрави и почитания от името на димитровградските писатели поднесе Демир Демирев. Най-развълнувана беше Нели Атанасова – не просто приятел, но и душеприказчик на Краси. Авторката получи поздравления и от кмета на общината Ангел Папазов, един от хората помогнали ѝ да реализира проекта си.

Списъкът на останалите спомоществователи беше дълъг. Защото Красимира Славова благодари не само на хората, които са я подкрепили финансово, но и на всички, които с жест, дума, енергия са направили възможно създаването и отпечатването на „Орехова дантела“.

Желаещите получиха автограф от авторката, а след официалната част поговориха с нея на чаша вино.

Събитието беше част от програмата на Майските културни тържества, организирани от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“. Те днес ще продължат с Празник на хорото, а в утрешния празничен ден, очакват всички малчугани от 10 часа на откритата сцена. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Бо
  Ботев
  0 0
  15:26, 3 юни 2019
  Защо не съм поет като Пишурката?
  Възпял бих бил на баба си и хурката...

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини