12 °C

Ракова диагностика: тези пет метода спасяват животи

Рак на гърдата, рак на кожата, на простатата, на шийката на матката или на дебелото черво: тези пет ракови заболявания могат да бъдат диагностицирани в начален стадий. А това спасява животи!

Ранното диагностициране на раково заболяване е изключително важно. При него се откриват дори и най-малките промени в тъканите - в момент, в който те все още не причиняват болки или други оплаквания. В повечето случаи на този етап пациентите изобщо не подозират за опасността.

В началния стадий малките и локални туморни образувания в повечето случаи могат да бъдат излекувани успешно. При някои видове ракови заболявания - като рак на дебелото черво, на кожата или на шийката на матката - диагнозата може да бъде поставена още преди туморът да се превърне в злокачествен. На този етап раковите образувания могат да бъдат отстранени оперативно.

Тук Ви представяме петте превантивни прегледа срещу ракови заболявания, препоръчвани от лекарите.

Колоноскопия: рак на дебелото черво

Няма нужда да се страхувате от колоноскопията. Това е напълно безболезнено изследване. При него могат да бъдат отстранени доброкачествени полипи, които могат да бъдат предвестник за рак на дебелото черво. Днес прочистването на червата, което се прави преди колоноскопията, е значително по-приятно, отколкото преди. Докато в миналото се е налагало пациентът да изпие 4 литра течност с Глауберова сол, то днес 2 литра са достатъчни, а разтворът вече не е с неприятен вкус. При един от съвременните методи дори е нужно да се изпият само две дози по 150 милилитра пречистваща течност, а останалото количество може да бъде прието под формата на вода или чай. По време на колоноскопията пациентът е под наркоза и не усеща нищо.

Ракът на дебелото черво е особено коварно заболяване, тъй като в начален стадий болестта протича без никакви оплаквания. Ако заболяването не бъде открито навреме, то води до смърт. Скринингът намалява с 80 процента риска от фатален край.

Скрининг: рак на кожата

Скринингът представлява цялостен оглед на кожата. Изследват се и тези части, до които рядко прониква слънчева светлина, например кожата зад ушите или около половите органи. Дерматологът за секунди разпознава типа кожа и знае на какво трябва да обърне специално внимание. Наличието на бенки или родилни петна означава и повишен риск от развитие на рак на кожата. От рак на кожата са застрашени и хората с бяла кожа и много лунички. При навременно диагностициране шансовете за излекуване надхвърлят дори 90 процента. 

Мамография: рак на гърдата

Мамографията е най-често използваният днес метод за ранно откриване на изменения на тъканите в женските гърди. При него могат да се открият дори бучки или мънички възли, които не могат да бъдат усетени с опипване. При изследването гърдата се притиска между две пропускащи лъчите плексигласови плоскости - за получаването на добри и надеждни снимки на тъканта.

В средата на февруари 2019 беше съобщено, че учени от Хайделберг, Германия, са разработили нов метод за ранно откриване на рак на гърдата - чрез кръвна проба. Той използва тъй наречените биомаркери. Експертите определят новия метод с кръвен тест като "ключово постижение в ранното диагностициране на рака на гърдата". При проведените тестове с 500 пациентки със заболяването, кръвните проби са показали 75% успеваемост в откриването на болестта.

Прегледи срещу рак на простатата

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено туморно заболяване при мъжете. Обикновено то се проявява след 40-годишна възраст. Затова мъжете на средна възраст трябва непременно да се преглеждат. Понеже в ранната си фаза ракът на простатата не е свързан с някакви по-сериозни оплаквания, често той бива откриван прекалено късно. При прегледа лекарят опипва с пръсти простатата през ануса. Здравата простата е еластична. Ако тя се усеща като твърд възел, това може да е знак за заболяване. Тогава задължително простатата се изследва и с ултразвук.

Чрез специален тест, наречен простатно-специфичен антиген (ПСА), се установява съдържанието в кръвта на вид протеин, който се образува в простатата. Завишените стойности на този протеин са знак за тревога.

Намазка: рак на шийката на матката

Много жени в активна полова възраст се зарязават поне веднъж в живота с човешкия папиломен вирус HPV (Human Papilomavirus). HPV инфекцията най-често е преходна, протича без оплаквания и не води до злокачествени усложнения. Но понякога вирусът може да предизвика и рак. Превенцията включва вземането на проби от шийката на матката, които се изследват лабораторно. Така могат да бъдат открити изменения в клетките, което увеличава шанса за ранно диагностициране на рак на шийката на матката.

Лош резултат от изследването обаче не означава автоматично раково заболяване. Дори и да бъде установен рак в начален стадий, заболялата тъкан може да бъде отстранена изцяло. За намаляването на риска от заразяване с HPV се препоръчва имунизация при момичетата и младите жени.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини