Разделното събиране на отпадъците е задължително, припомнят от общината

16 читатели на Parvomai.NET отговарят в предложената им анкета, че не събират разделно битовите отпадъци. Това е около 48,5% от попитаните. Анкетата няма представителност, но в обществото все още се шири недоверие в организацията за разделянето на отпадъците по вид. В същото време то е задължително по Закона за управление на отпадъците, предупреждават от Община Първомай. Хората, които не отделят битовия отпадък по вид, често намират оправдания за своите действия, без да знаят, че биха могли да бъдат административно наказани. Освен това, по този начин изхвърляме купища полезни ресурси, които могат да бъдат оползотворени. Част от тях, каквито са пластмасите, лекарствата, батериите и др., захвърлени и необработени, могат да създават предпоставка за екологична катастрофа.

Какво е битов отпадък и кои отпадъци събираме разделно?

Битови отпадъци са всички отпадъци, получени в резултат от жизнената дейност на хората по домовете. Разделно в община Първомай се събират хартия, пластмаси, метал и стъкло. Предстои в скоро време да бъде изградена и компостираща система, за събиране на зелена маса, като Първомай е една от партниращите организации в този проект. Търси се търси решение за събиране на текстил, което включва не само дрехи, но и такива обемни неща като килими, юргани, дюшеци и др. Кметът носи отговорността за определяне на места за събирането на опасни битови отпадъци каквито са лекарства, химически вещества, машинни масла и др. и организирането на акции за събиран на излязло от употреба електрическо оборудване.

Възможно ли е разделно събраните масови отпадъци и битовият отпадък след разделянето им да се окажат изхвърлени на едно и също сметище?

Не. Това няма как да стане, защото те се събират от различни фирми и се извозват на различни места. Има график и битовите отпадъци ежедневно общинската фирма извозва в Асеновград. Друга фирма  събира жълтите контейнери за метал, хартия и пластмаса два пъти месечно, зелените за стъкло – веднъж на 3 месеца и те се извозват в сепариращата система. Предстои такава система да бъде изградена и в Асеновград.

Не са ли малко месата на които могат да бъдат изхвърлени разделно събраните отпадъци в община Първомай?

Отговорът не е еднозначен – и да, и не. Разбира се, ако са повече, това ще е улеснение за гражданите. Правилото за определяне е на 400 души да се осигури 3300 л за разделно събрани отпадъци. В община Първомай има осигурени такива контейнери в 3 населени места – Първомай и селата Градина и Бяла река. Общото население е 19 808 човека, а разположените съдове са 149 с общ обем 167 820 л. Т.е. осигурен е малко над допустимия минимум обем.

От друга страна, нищо не налага ежедневното изхвърляне на опаковки. Всяко домакинство може да събира кутии или пластмасови бутилки и веднъж седмично или когато станат твърде много, да ги остави в жълтия контейнер. Практиката още в дома да бъдат разделяни по вид отпадъците е факт във всяка по-напреднала европейска държава.

Има ли правила, които трябва да бъдат спазвани при разделно събиране на отпадъците?

Да. Важно е кутиите от хартия и картон да бъдат предварително сгънати, а пластмасовите бутилки и меките метални кутии да бъдат смачквани чрез навиване. Така те заемат по-малко място и по-трудно се препълват контейнерите. Не забравяйте да изсипете съдържанието на бутилките преди да ги изхвърлите.

Какво се прави за повишаване на културата на населението по отношение на разделното изхвърляне на битовите отпадъци?

Има дейности, които са свързани най-вече с образованието на децата от детските градини, а в рамките на Деня на земята е проведена „Творческа работилница“ за екологично образование с ученици от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и ПГСС „Васил Левски“. Това е крайно недостатъчно и на практика образова децата, но не и техните родители, които остават неинформирани. Затова кметът обмисля среща и разяснителни дейности и за по-възрастните жители.

Какво трябва да знае всеки гражданин за разделното събиране?

То е задължително. Има закон, който за съжаление не се спазва. Ако искаме да е чисто, трябва да се дициплинираме, Винаги има хора, за които правилата не важат. Затова кофите преливат от отпадъци, бездомните кучета се ровят около тях на воля, разнасят зарази, а въздухът става все по-мръсен. В България много от хората си хвърлят боклуците, където им падне, а обясняват как било в чужбина, колко чисто и подредено е там.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    ©
    ©
    7 -1
    15:43, 11 юли 2018
    Разделното събиране на отпадъците е задължително, на разделното изхвърляне на отпадъците не е задължително за фирмите в Първомай.
  • 2
    Пр
    Проблем
    7 0
    16:02, 11 юли 2018
    Събирам и разделям отпадъците. Когато ги изхвърлям виждам, че е пълно с всякакви отпадъци. Липсват контейнери за неразделените отпадъци. В същото време, изхвърляйки разделно своите отпадъци, контейнерът пред къщи остава пълен до средата и не ми го изхвърлят за това. Гният отпадъци и мирише лошо. Това няма да ме стимулира да продължа да отделям отпадъците си. Тъкмо обратното.
  • 3
    Пи
    ПИТАГОР
    6 -3
    16:16, 11 юли 2018
    Отпадаците трябва наистина да са разделно не както е сега на едно място в общинътъ. Трябва ангу и руждиту да са отделно митката да е отделно и другите разни и безобразни да са на друго отделно място.
    • Ра
      Равни
      2 0
      20:15, 26 юли 2018
      Пинагори ти Руждито го сравни с Ангу ли ве ? М че той же го отлюспи тутакси, равни нему са само бать Боко и оня най- отгоре.
  • 4
    Лу
    Лудото Коле
    3 -1
    16:50, 11 юли 2018
    еваларка Питагоре! Много си прав!
    Tье маскъри заедно , се в купом, пък всъшност трябва да се поотделно, поотделно им е потрудно да мислят мизерии :)
  • 5
    Ке
    Кеко
    6 0
    21:54, 11 юли 2018
    Бе то и да няма дупки по улиците е задължително, да няма циганска музика по нощите - също, ама...
  • 6
    Въ
    въпрос
    1 0
    12:27, 12 юли 2018
    Снимката от Първомай ли е? Къде е това място?
  • 7
    Се
    Селянка
    3 0
    20:29, 15 юли 2018
    По селата това е невъзможно.
    Единствения контейнер за разделно събиране е пред кметството което е на 15 минути пеш от там където живеем.Нали не си мислите,че ще тръгна да нося торба с боклук само защото на общината и трябва суровина за работа. Ако заедно с другите кошове се осигурят и такива за хартия,тогава имате право да глобявате.
  • 8
    Ай
    Айде бе
    1 -1
    23:43, 16 юли 2018
    Когато от общината започнат да си събират боклука от кофите редовно, тогава и аз ще почна да си изхвърлям разделно боклука. На няколко места в града кофите седят пълни повече от седмица. Гражданите са принудени да си оставят боклука извън кошовете.

Още новини

Последни новини