14 °C

„ЗаЕдно хоро“ ще направи Празника на тракийската музика по-интересен

Изображение 1 от 3

  Читалище „Св.св. Кирил и Методий“ работи по проект „ЗаЕдно хоро“, който има за цел да обогати и популяризира Празника на тракийската музика и народна песен в посока общностно участие и иновативен подход при съхраняването на традициите.

  Проектът е за 2 500 лв., 2 000 от които са получени от Общинска фондация „Пловдив 2019“, в направление „Читалища: общностно участие и иновация“.

  Фондацията е разгледала 247 проекта, от които са одобрени 93.

  500 лв. са самоучастие на читалището и са набрани с помощта на спонсори – Бендида 66“ и „Булиан“. Освен това, те са партньори заедно с ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ – гр. Първомай, Центърът за настаняване от семеен тип и ОСП „Дълголетие“, които са поели ангажимент да подготвят щанд с храни от района на Тракия по време на фолклорния празник.

  В помощ на проекта са и трима доброволци – Петър Тенев, който запознава децата с особеностите на фолклора в Тракия. Бъдещият дванадесетокласник Ивайло Налбантов, заедно с учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ е изработил карта на фолклорните области на България. Донка Тодорова ще им предаде знанията си за тракийските танци и ще ги научи на стъпките в тях.

  След реализацията на проекта 18 носии ще останат за читалище „Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай. Вече са готови и проектите за тях. Благодарение на средствата, предоставени от ОФ „Пловдив 2019“ женският хор от Певчески ансамбъл „Първомай“ ще има нови носии с оригинални везани ризи и автентични престилки. 25 фланелки ще са за учениците, които ще се включат в есенните празници.

  „ЗаЕдно хоро“ ще продължи две години и ще допринесе за обогатяването и разчупването на Празника на тракийската музика, категорична е Веселина Танева координатор на проекта.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини