23 °C

Рускиня беше впечатлена от учител и ученици, изучаващи руски език

Олга Иванова – Русу е рускиня от Башкирия, която е омъжена в Гърция, но говори отличен български. Тя беше в Първомай, за да присъства на вечерта на руския език „Я с табой“ по покана на директора на СУ „Златаров“ с когото са добри приятели.

Теодора Кирякова: Хареса ли Ви вечерта на руския език?

Олга Иванова: Беше много хубаво и много емоционално. Впечатлена съм от знанията на децата. И това са го постигнали за 1 година! Вижда се, че има желание и у учениците, и у учителите. Най-важното – има отношение към езика.

Т.К.: А Вие знаете български – къде го научихте?

О.И.: Със съпруга ми имаме бизнес – търгуваме със строителни материали. Преди известно време живеехме в Сандански. И той като Първомай е малко градче. Аз обичам такива градчета, в които хората се познават, с малки и тихи улички. Живяхме известно време в Сандански и там научих български.

Т.К.: Бихте ли живяла в Първомай?

О.И.: Тук е спокойно и това много ми харесва, но сега живея в Гърция. Виждам, че градът се развива. Има бизнес. Това, което мен ме интересува – тук има две фирми за фасадна боя. Виждат се оранжерии, има производство. Разбрах, че и тук има недостиг на работна ръка. Това е проблем. Но някои неща не зависят само от местните, те се решават „отгоре“. Но впечатленията ми за Първомай зависят от хората, с които се срещам, от приятелите ми, а тук всичко ми харесва.

Т.К.: Можем да кажем, че сте добър приятел на България?

О.И.: Аз обичам България и българите. Имам много приятели. Отношенията ми с тях са започнали като бизнес отношения, но са станали здрави приятелства. Дъщеря ми на есен ще учи в България. Тя направи този избор, защото тук, освен специалността, ще може да се учи и развива в изкуството и да спортува. Харесва ѝ образователната система и мисли, че има отлични преподаватели.

Т.К.: Какво намирате в България, защо толкова Ви харесва?

О.И.: Тук живях когато бях много млада, тук се запознах с мъжа ми. Имам хубави спомени и впечатления. Тогава Янис, съпругът ми, твърдеше, че един ден Европа ще е единна и няма да има граници. Никой не му вярваше, а сега е точно така. Той твърди и това, че България ще стане Швейцария на Балканите. Може да не Ви се вярва, но българите се развивате. Има движение. Тук сте научени да живеете и с малко, и с много. При гърците е по-сложно, защото бяха научени да живеят с много, а сега разполагат с ограничени средства. Затова много хора фалират и не могат да се справят.

Т.К.: А по какво си приличат българи и гърци?

О.И.: И българи, и гърци, и руснаци имат нещо общо – те са сърдечни и гостоприемни хора.

Т.К.: Не Ви ли липсва Русия?

О.И.: Липсва ми. Но аз съм учила в балетно училище и съм напуснала семейството си още 10- годишна и съм свикнала да съм далече. А и „светът става все по-малък“. Има полети. Лесно е да пътуваш.

Т.К.: Играете ли още балет? Или може би преподавате?

О.И.: Не, за съжаление. Повече от 20 години не съм играла. Липсва ми, защото той ми е в душата и не се забравя. Но не знам дали бих могла да преподавам. Не знам дали имам търпението. Моята учителка казваше, че всеки може да се научи да танцува. Но, за да преподаваш трябва да имаш дар, за да предадеш знанията си на другите. И това се отнася за всички учители – не само за балета.  

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини