10 °C

Рускиня беше впечатлена от учител и ученици, изучаващи руски език

Олга Иванова – Русу е рускиня от Башкирия, която е омъжена в Гърция, но говори отличен български. Тя беше в Първомай, за да присъства на вечерта на руския език „Я с табой“ по покана на директора на СУ „Златаров“ с когото са добри приятели.

Теодора Кирякова: Хареса ли Ви вечерта на руския език?

Олга Иванова: Беше много хубаво и много емоционално. Впечатлена съм от знанията на децата. И това са го постигнали за 1 година! Вижда се, че има желание и у учениците, и у учителите. Най-важното – има отношение към езика.

Т.К.: А Вие знаете български – къде го научихте?

О.И.: Със съпруга ми имаме бизнес – търгуваме със строителни материали. Преди известно време живеехме в Сандански. И той като Първомай е малко градче. Аз обичам такива градчета, в които хората се познават, с малки и тихи улички. Живяхме известно време в Сандански и там научих български.

Т.К.: Бихте ли живяла в Първомай?

О.И.: Тук е спокойно и това много ми харесва, но сега живея в Гърция. Виждам, че градът се развива. Има бизнес. Това, което мен ме интересува – тук има две фирми за фасадна боя. Виждат се оранжерии, има производство. Разбрах, че и тук има недостиг на работна ръка. Това е проблем. Но някои неща не зависят само от местните, те се решават „отгоре“. Но впечатленията ми за Първомай зависят от хората, с които се срещам, от приятелите ми, а тук всичко ми харесва.

Т.К.: Можем да кажем, че сте добър приятел на България?

О.И.: Аз обичам България и българите. Имам много приятели. Отношенията ми с тях са започнали като бизнес отношения, но са станали здрави приятелства. Дъщеря ми на есен ще учи в България. Тя направи този избор, защото тук, освен специалността, ще може да се учи и развива в изкуството и да спортува. Харесва ѝ образователната система и мисли, че има отлични преподаватели.

Т.К.: Какво намирате в България, защо толкова Ви харесва?

О.И.: Тук живях когато бях много млада, тук се запознах с мъжа ми. Имам хубави спомени и впечатления. Тогава Янис, съпругът ми, твърдеше, че един ден Европа ще е единна и няма да има граници. Никой не му вярваше, а сега е точно така. Той твърди и това, че България ще стане Швейцария на Балканите. Може да не Ви се вярва, но българите се развивате. Има движение. Тук сте научени да живеете и с малко, и с много. При гърците е по-сложно, защото бяха научени да живеят с много, а сега разполагат с ограничени средства. Затова много хора фалират и не могат да се справят.

Т.К.: А по какво си приличат българи и гърци?

О.И.: И българи, и гърци, и руснаци имат нещо общо – те са сърдечни и гостоприемни хора.

Т.К.: Не Ви ли липсва Русия?

О.И.: Липсва ми. Но аз съм учила в балетно училище и съм напуснала семейството си още 10- годишна и съм свикнала да съм далече. А и „светът става все по-малък“. Има полети. Лесно е да пътуваш.

Т.К.: Играете ли още балет? Или може би преподавате?

О.И.: Не, за съжаление. Повече от 20 години не съм играла. Липсва ми, защото той ми е в душата и не се забравя. Но не знам дали бих могла да преподавам. Не знам дали имам търпението. Моята учителка казваше, че всеки може да се научи да танцува. Но, за да преподаваш трябва да имаш дар, за да предадеш знанията си на другите. И това се отнася за всички учители – не само за балета.  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020

Случаен виц

Последни новини