32 възпитателни мерки са наложени на непълнолетни и малолетни нарушители

32 са наложените възпитателни мерки от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Първомай. Статистиката е публикувана в доклада на Комисията, отчитащ дейността ѝ през последната година.

МКБППМН има за задача налагането на възпитателни мерки и предложения до съда за налагането на такива; провежда учебно-възпитателна дейност, осъществява ранна превенция, провежда дискусии, лекции и други, за което ѝ съдействат Училищните комисии.

През последната година Комисията е организирала литературни конкурси, конкурси за изработване на мартеници в няколко училища, арт-работилници в ЦНСТ, среща с актьора Мартин Захариев и гостуването на спектакъла „Спасителят“, провеждането на Дните на толерантността, анти СПИН кампания, съдействала е за реализирането на Детска полицейска академия и др.

От възпитателните мерки, най-много са налагани „Предупреждения“ - 19 на брой. Следват 6 “Задължаване да се извини на пострадалия“, 3 - „поставяне под надзор на обществен възпитател“. 2 деца са били „задължени да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклонения в поведението“. 1- „поставяне под възпитателен надзор, със задължение за полагане на засилени грижи. Наложено е и предупреждение за настаняване във възпитателно училище на 1 дете.

Най-често налаганата мярка „Предупреждение“ е преценена като адекватна когато е установено, че деянието е първо за правонарушителя, извършено е поради лекомислие и детето е осъзнало тежестта на извършеното.

За 5 деца през годината са разглеждани повече от едно възпитателно дело. Причините според Комисията са в негативните модели на поведение, усвоявани в семейството и криминогенната семейна приятелска среда. Това води до трайни нагласи за асоциално поведение и чувство за безнаказаност.

За осъществяването на дейността си МКБППМН – Първомай си сътрудничи с образователни институции, Дирекция „Социално подпомагане“, Съд, прокуратура, следствие, Центровете за работа с деца и органите на местната влас.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини