14 °C

Едва 6,28 % от населението на Първомайско се определя като ромско

Едва 6,28% от населението на община Първомай се самоопределя като ромско. Най-много са ромите в Първомай – 657, следван от село Караджалово – 215 и село Искра – 125. Роми няма в селата Буково, Воден и Драгойново. Данните са от направеното през 2015 година преброяване и почиват на заявеното от отговарящите. Те са публикувани в Плана за действие за интегриране на български граждани от ромски произход, разработен от Общинска администрация – Първомай.

Тези данни показват, че се затвърждава тенденцията ромите да се самоопределят като българи или турци. И ако това е резултат от интегрирането им, то съществува друга, по-обезпокоителна насока на развитие – главоломно расте броят на самоопределилите се като роми, регистрирани като безработни. През 2014 година, когато безработицата надхвърляше 20%, те са били едва 24. През 2015-та – 28, 2016-та – 34. Миналата година при два пъти по-ниска безработица – 76 роми, а тази година вече са 103-ма. Преобладаващата част от регистрираните безработни нямат квалификация или са с ниска степен на образование.

Планът за действие на община Първомай в подкрепа на интеграционните политики предвижда 6 приоритета: Образование; здравеопазване; жилищни условия; заетост; върховенство на закона и недискриминация и култура, спорт и медии. Този План е неразделна част от Стратегията на област Пловдив за интегриране на ромите в периода 2012 – 2020 г.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Бъ
  Българ
  7 0
  16:10, 30 май 2018
  Да, 6% от населението се определя като ромско, защото повечето ц***** в тази община се мислят за турци. Отделен въпрос е, че истинските турци ги мразят заради това.
  Реалността е такава, че към момента повече от 50% от населението на община Първомай са от цигански произход. В селата почти не са останали българи, а в някои училища в град Първомай в 1-ви и 2-ри клас няма българско дете. Бъдещето на България e тъмно... буквално.
 • 2
  Бе
  Безочие
  4 0
  19:02, 30 май 2018
  Самият факт, че общината има план за действие само по отношение на циганското, не и по отношение на българското и турско население сам по себе си вече е дискриминация! Българите винаги са подложени на дискриминация в собственета си държава!
 • 3
  Ха
  Хасан
  2 0
  08:17, 31 май 2018
  О, неразумни юроди! Защо ви е срам да се наречете ц*****? Толкжва блага ще засипят трапезата ви...
 • 4
  Гр
  градски
  1 0
  14:14, 31 май 2018
  Първомай стана Мангомай с любезното съдействие на оня дебил с цайсите Здрастито.

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини