9 °C

Едва 6,28 % от населението на Първомайско се определя като ромско

Едва 6,28% от населението на община Първомай се самоопределя като ромско. Най-много са ромите в Първомай – 657, следван от село Караджалово – 215 и село Искра – 125. Роми няма в селата Буково, Воден и Драгойново. Данните са от направеното през 2015 година преброяване и почиват на заявеното от отговарящите. Те са публикувани в Плана за действие за интегриране на български граждани от ромски произход, разработен от Общинска администрация – Първомай.

Тези данни показват, че се затвърждава тенденцията ромите да се самоопределят като българи или турци. И ако това е резултат от интегрирането им, то съществува друга, по-обезпокоителна насока на развитие – главоломно расте броят на самоопределилите се като роми, регистрирани като безработни. През 2014 година, когато безработицата надхвърляше 20%, те са били едва 24. През 2015-та – 28, 2016-та – 34. Миналата година при два пъти по-ниска безработица – 76 роми, а тази година вече са 103-ма. Преобладаващата част от регистрираните безработни нямат квалификация или са с ниска степен на образование.

Планът за действие на община Първомай в подкрепа на интеграционните политики предвижда 6 приоритета: Образование; здравеопазване; жилищни условия; заетост; върховенство на закона и недискриминация и култура, спорт и медии. Този План е неразделна част от Стратегията на област Пловдив за интегриране на ромите в периода 2012 – 2020 г.  

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Бъ
  Българ
  7 0
  16:10, 30 май 2018
  Да, 6% от населението се определя като ромско, защото повечето ц***** в тази община се мислят за турци. Отделен въпрос е, че истинските турци ги мразят заради това.
  Реалността е такава, че към момента повече от 50% от населението на община Първомай са от цигански произход. В селата почти не са останали българи, а в някои училища в град Първомай в 1-ви и 2-ри клас няма българско дете. Бъдещето на България e тъмно... буквално.
 • 2
  Бе
  Безочие
  4 0
  19:02, 30 май 2018
  Самият факт, че общината има план за действие само по отношение на циганското, не и по отношение на българското и турско население сам по себе си вече е дискриминация! Българите винаги са подложени на дискриминация в собственета си държава!
 • 3
  Ха
  Хасан
  2 0
  08:17, 31 май 2018
  О, неразумни юроди! Защо ви е срам да се наречете ц*****? Толкжва блага ще засипят трапезата ви...
 • 4
  Гр
  градски
  1 0
  14:14, 31 май 2018
  Първомай стана Мангомай с любезното съдействие на оня дебил с цайсите Здрастито.

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като истински реалисти не храните големи очаквания, но е сигурно, че ще има какво да ви зарадва днес. Ще се почувствате доволни, че сте помогнали на някого, а за другото, вие сте свикнали. Целите ви са по-дълготрайни и липсата на финансови успехи няма да се отрази неблагоприятно на изпълнението им.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ако искате силите ви да стигнат за всичко, което предвиждате днес, работете по-спокойно. Излишните емоции ще ви изхабят бързо, което не е във ваш интерес. В този ред на мисли не търсете конфронтация с никой и не пречете на другите да говорят. Погрижете се за себе си, като решите собствените си проблеми.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Опитайте се да не преувеличавате проблемите, които ще съпътстват деня ви. От вас зависи да им се поддадете или да откриете позитивните възможности, които също няма да липсват. Ще имате подкрепата на ваши близки и това вероятно ще ви е изключително полезно. Усмихвайте се по-често.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Изпълнени сте със самоувереност и добро настроение. Това е чудесно, но не подценявайте реалността. Вие най-добре знаете, че тя не винаги е такава, каквато ви изглежда. Опитвайте се да избягвате споровете, рискувате да си навлечете излишни неприятности. В интимната сферата очаквайте голям интерес към вас.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересите ви в нова сфера на дейност ще ви подтикнат да се запознаете отблизо с детайли и тънкости, скрити на пръв поглед. Общите занимания също ще се толерират и в тази връзка ще ускорите приключването на срочна задача. Не пропускайте да зарадвате близките си с жест на внимание, още повече, че те го очакват.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Погрижете се да не поемате чужди задължения, дори ако се наложи да не направите услуга на някого. В противен случай рискувате да объркате всичките си ангажименти за деня. Изненадайте вашия партньор с малък подарък. Очакват ви предложения, на които не бързайте да отказвате. Успехът ви там няма да бъде бърз, но за това пък ще ви носи дълго време печалба.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Случващото се около вас ще затвърди усещането ви, че можете да се справите не по-зле от всеки друг, предвид общи задачи и ангажименти. Не позволявайте на депресията да ви завладее, имате сили и ще успеете. Нечия любов и внимание ще ви дават кураж и вдъхновение. Дамите ще се чувстват в свои води днес и ще извлекат дивиденти за бъдещето си.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви занимават преди всичко грижите по семейството и на втори план личното ви здраве. Не допускайте евентуално недоразумение с околните да помрачи настроението ви. Изяснете се на мига и продължете напред. Не тръгвайте в последния момент на път, неподготвени. Помислете и за външния си вид.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В стремежа си да побеждавате на всяка цена, разчитайте най-вече на себе си. Така ще вините само себе си, ако в края на деня се почувствате неудовлетворени. Но повече имате шансове да успеете. Положително развитие на връзка, която до сега ви е носила повече тревоги.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Свършете работата, която ви е останала днес и едва тогава помислете да приятното прекарване, което сте планирали. Ако направите обратното, най-вероятно ще останете разочаровани и от двете. Приятелите ви посочват грешки, които най-добре ще е да коригирате. Не проявявайте излишна упоритост в това отношение, просто не е във ваша полза.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Деня ще бъде напрегнат. Сведете контактите си до минимум за да не се разочаровате. Ще срещнете враждебност, която, като бумеранг може да връщате на подателя й , ако сте добронамерени. Запазете за себе си своите мисли и не се налагайте. Вашия духовен свят ще ви приюти и защити от недоброжелатели.
29 фев 2020
Последни новини