15 °C

Министрите на земеделието на България и Китай са посетили село Дълбок извор

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заедно с китайския си колега Хан Чанфу са посетили китайски земеделци, обработващи селскостопански земи в община Първомай, съобщиха местни жители.

През 2014 година китайска фирма  "Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани България" купува „Хера Агро“.  Чрез сделката китайската компания със седалище в село Дълбок извор придобива около 30 хил. дка земя в областите Пловдив, Хасково и Ямбол. Обслужвайки дейността на фирмата, в село Патрирах Евтимово в две къщи вече са се настанили да живеят китайци.

Посещението вероятно е било част от програмата, съпътстваща откриването на Офис за контакти на асоциация  Шънджън Крос-Бордър И-Комерс (Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association), за което съобщи на сайта си Земеделското министерство.

Офисът за контакти ще обслужва логистичня център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти в страните от инициативата „16+1“. Центърът се намира в Тракия икономическа зона, Пловдив.

Платформата дава възможност за електронна търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа, и Западните балкани.


По време на откриването китайският министър на земеделието и въпросите на селските райони е подчертал високото качество на българските вина. „Освен вино, България би могла да изнася и посадъчен материал за лозови насаждения“, допълни Хан.
 
„България има чудесни продукти и се радваме, че сега те ще имат още по-добър достъп до китайския пазар“, е казал от своя страна Румен Порожанов.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Мъ
  Мързелград
  5 0
  17:23, 29 май 2018
  Моля..??????????? Ко....??????
  Това наистина ли е? Министър от Великата поднебесна империя е бил у дома?
  Нали не е някаква шега?
  Може ли някой от заместниците му да остане тук? Да му дадем гражданство и всякакви облаги белким изправи общината ни на крака.
 • 2
  За
  Запознат
  1 0
  17:29, 30 май 2018
  Ха, дано ама надали! Никой от нашата мила и родна общинска власт, нямаше право да присъства на срещата! Собствениците на Хера Агро не желаят въобще да влизат в кавито и да е отношения с общинската власт! Защо ли?
Последни новини