Първомаец е носител на наградата за поезия "Пеньо Пенев"

Роденият в Първомай поет Георги Ангелов е 25-ят носител на Националната награда за литература на името на Пеньо Пенев. Призът – диплом, 2000 лв. и пластичен знак, му бяха връчени от кмета на Димитровград Иво Димов на площад „Поезия“, след решение на Общинския съвет.

С връчването на наградата вчера беше поставен финал на Поетичните дни в Димитровград.

Освен Националната награда, беше връчено и четвъртото международно отличие, а негов лауреат тази година стана руският поет Михаил Синелников.

В словото си при получаването на наградата Георги Ангелов заяви, че тя освен чест, е и отговорност, защото живеем в тежко и разделно време, в което всеки трябва да заеме ясна страна както в живота си, така и в поезията. „Новите еничари направиха всичко по силите си да въвлекат духовните наследници на Пеньо Пенев в безмилостна гражданска война в литературата – заяви Ангелов – да подменят, отрекат, изменят част от идеите и естетическите принципи, на които беше верен поетът от Димитровград... На значими преоценки бяха подложени всички творци, живели в епохата на социализма, а русофобията и охулването на братския руски народ станаха постоянен спътник на псевдо елитните кръгове.“ В речта си поетът заяви, че България е пред избор или да започне национално освободително движение срещу литературния колониализъм, или да угасне като цивилизация. В поезията на Поета с ватенката, той вижда подкрепа и вдъхновение за преодоляване на деградацията, а това би означавало, че Пеньо Пенев не е живял напразно.

Наградените поети бяха представени от председателя на СБП Никола Инджов. Той нарече Ангелов „един от най-значителните български съвременни автори“ , а отличаването му е повишило значително стойността на наградата.

Георги Ангелов е роден на 01.07.1968 г. в град Първомай, но живее близо до Чирпан. Завършва История във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.  Автор на редица поетичните книги

Носител на национални награди за поезия. Член на Съюза на българските писатели. Негови стихове са превеждани на руски, английски, турски и сръбски.

Превежда от руски език. Главен редактор на електронното списание „Литературен свят”, излизащо от 2008 г. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Съ
    Съученик
    8 0
    15:37, 9 май 2018
    Преди 33 години Георги говореше същото за соцтворците на среща с екип на вестник "Отечествен глас" в актовата зала на СОУ"Проф.д-р Асен Златаров" . Помним, Георги. Но Георги е талантлив, това не може да му се отрече. Честито и браво!!!
  • 2
    12
    12345_1525963885
    2 -2
    17:51, 10 май 2018
    Беше и си остана "дървен философ"!
  • 3
    Не
    Не мога да се сетя
    1 -1
    11:50, 11 май 2018
    Набори, тоя пич Чугуня ли е?
Последни новини