19 °C

Първомайската публика извървя с Тихомир Иванов „Камино: Пътят на завръщането”

Изображение 1 от 2

  Вторият ден на май избра чирпанлията Тихомир Иванов, за да представи своята преживяна книга „Камино : Пътят на завръщането” пред първомайска публика в рамките на 46-тите Майски културни тържества. Организаторите от читалището в Първомай бяха съобразили тематиката с начина на представяне и още отвън имаше символи на поклонническия път – стрелки и миди, а лично младият и креативен автор посрещаше всеки дошъл да чуе неговата история.

  Тихомир Иванов е роден през 1985 година в Чирпан. Има бакълавърска степен по телевизионна журналистика от СУ”Св.Климент Охридски” и магистърска степен „Продуцент в екранните изкуства”от НАТФИЗ. Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор, стейджмейкър и главен организатор в различни телевизионни предавания. Участвал е в реализирането на множество световни формати, сред които „Това го знае всяко хлапе”, „Биг Брадър”, „Денсинг старс” и др. Към момента на излизането на книгата му „Камино: Пътят на завръщането” Тихомир учи психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

  Камино е най-вече път към себе си, който един непримирим, разочарован и мислещ млад човек решава да извърви. Крачейки ден след ден пеша по тези 800 километра, авторът всъщност е крачил по себепознаването. Тръгва на 13 петък 2013г. с раницата на гърба и чифт маратонки, в които стои различен човек от този, който ще се завърне. Пилигрините вървят по полето на звездите, както го наричат, защото Пътя копира Млечния път. И както Тихомир разказа пред дошлите в залата първомайци „Всеки ден събирах отговори”. Още в началото, когато тръгва по така наречения френски маршрут, тръгвайки от Френско-Испанската граница към крайната цел Сантяго де Компостела, той разбира, че понякога имаме нужда точно от това – да помълчим, за да чуем себе си и да затворим очи, за да видим. Тридесет и един дни, всеки ден по 22-30 километра, приближават Тихомир към завръщането му към себе си. Крачка по крачка, той си припомня думите на ирландски свещеник в началото „Не бързай! Бъди търпелив! И мисли със сърцето си!”.

  Камъните, които по отделно сякаш стоят безцелно, групирани по определен начин придобиват смисъл, а символиката е, че отношението ни един към друг придава форма.

  Поклонниците изминават Пътя до мощите на Св. Яков от преди 1000 години. Магическия път под Млечния път извървяват хиляди хора от цял свят. През 2013г. са били 215 хиляди, от тях 200 човека са българи, а в 2017г вече 400 българи изминават Камино. Тихомир разказва, че всъщност, когато стигнеш Сантяго де Компостела – края на света, всъщност ти сам слагаш точка на минали болки и трудни въпроси, които не са ти давали покой и започва твоето ново начало. Тихомир Иванов е сладкодумен разказвач и говори дълго, увлекателно, интересно и креативно. Книгата ще ни доразкаже, това, което е преживял. Първомай е един от 30-те градове, в които той ще се срещне с публика.

  Един млад човек безпощадно искрено разказва как се е посветил на Пътя, който всъщност иска това посвещение, за срещите си с млади хора от цял свят, за странни обстоятелства, които на пръв поглед са необясними, но ти носят метафори, смисъл и отговори. Отвъд крачките извървени чисто физически по Камино, човек извървява много по-важния духовен път и разбира много истини, и му се изяснява как да продължи живота си, защото е преминал през мрака в душата си, преборил е страховете си и е наясно, че имаме само тук и сега, настоящия момент.

  Мидата се превръща в символ на Камино и изгражда маркировката на Пътя. Пътят е указан със стрелки и от всяко едно място се поставят печати в така наречения паспорт, с който отивайки в крайната точка, пилигрима получава сертификат. Но не сертификата, а всъщност завръщането в себе си получил отговори, започва да гледа по различен начин дори стрелките на часовника – по циферблата стрелките тиктака по „тук, тук, тук...”Тихомир Иванов ни казва с тази своя преживяна книга, че няма невъзможни неща, че е важно да решиш, да направиш първата крачка и да си много търпелив, за да издържиш до край изпитанията, за да стигнеш до там, където искаш да стигнеш – дори да не е Камино, а в чисто житейски план. Буен Камино, читателю! Тихомир Иванов ни разказва преживяното от него, от неговия личен Път на завръщане към себе си, като оставя книгата недописана и както сам казва – читателят дописва тази книга. И понеже автографът на един екземпляр е знаков и позитивен, предаваме го и на Вас: „Сбъдвай с лекота!”. Тихомир Иванов и „Камино: Пътят на завръщането”.

  Красимира Ст. Славова

  Източник: Parvomai.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини