5 °C

Първомайската публика извървя с Тихомир Иванов „Камино: Пътят на завръщането”

Изображение 1 от 2

  Вторият ден на май избра чирпанлията Тихомир Иванов, за да представи своята преживяна книга „Камино : Пътят на завръщането” пред първомайска публика в рамките на 46-тите Майски културни тържества. Организаторите от читалището в Първомай бяха съобразили тематиката с начина на представяне и още отвън имаше символи на поклонническия път – стрелки и миди, а лично младият и креативен автор посрещаше всеки дошъл да чуе неговата история.

  Тихомир Иванов е роден през 1985 година в Чирпан. Има бакълавърска степен по телевизионна журналистика от СУ”Св.Климент Охридски” и магистърска степен „Продуцент в екранните изкуства”от НАТФИЗ. Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор, стейджмейкър и главен организатор в различни телевизионни предавания. Участвал е в реализирането на множество световни формати, сред които „Това го знае всяко хлапе”, „Биг Брадър”, „Денсинг старс” и др. Към момента на излизането на книгата му „Камино: Пътят на завръщането” Тихомир учи психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

  Камино е най-вече път към себе си, който един непримирим, разочарован и мислещ млад човек решава да извърви. Крачейки ден след ден пеша по тези 800 километра, авторът всъщност е крачил по себепознаването. Тръгва на 13 петък 2013г. с раницата на гърба и чифт маратонки, в които стои различен човек от този, който ще се завърне. Пилигрините вървят по полето на звездите, както го наричат, защото Пътя копира Млечния път. И както Тихомир разказа пред дошлите в залата първомайци „Всеки ден събирах отговори”. Още в началото, когато тръгва по така наречения френски маршрут, тръгвайки от Френско-Испанската граница към крайната цел Сантяго де Компостела, той разбира, че понякога имаме нужда точно от това – да помълчим, за да чуем себе си и да затворим очи, за да видим. Тридесет и един дни, всеки ден по 22-30 километра, приближават Тихомир към завръщането му към себе си. Крачка по крачка, той си припомня думите на ирландски свещеник в началото „Не бързай! Бъди търпелив! И мисли със сърцето си!”.

  Камъните, които по отделно сякаш стоят безцелно, групирани по определен начин придобиват смисъл, а символиката е, че отношението ни един към друг придава форма.

  Поклонниците изминават Пътя до мощите на Св. Яков от преди 1000 години. Магическия път под Млечния път извървяват хиляди хора от цял свят. През 2013г. са били 215 хиляди, от тях 200 човека са българи, а в 2017г вече 400 българи изминават Камино. Тихомир разказва, че всъщност, когато стигнеш Сантяго де Компостела – края на света, всъщност ти сам слагаш точка на минали болки и трудни въпроси, които не са ти давали покой и започва твоето ново начало. Тихомир Иванов е сладкодумен разказвач и говори дълго, увлекателно, интересно и креативно. Книгата ще ни доразкаже, това, което е преживял. Първомай е един от 30-те градове, в които той ще се срещне с публика.

  Един млад човек безпощадно искрено разказва как се е посветил на Пътя, който всъщност иска това посвещение, за срещите си с млади хора от цял свят, за странни обстоятелства, които на пръв поглед са необясними, но ти носят метафори, смисъл и отговори. Отвъд крачките извървени чисто физически по Камино, човек извървява много по-важния духовен път и разбира много истини, и му се изяснява как да продължи живота си, защото е преминал през мрака в душата си, преборил е страховете си и е наясно, че имаме само тук и сега, настоящия момент.

  Мидата се превръща в символ на Камино и изгражда маркировката на Пътя. Пътят е указан със стрелки и от всяко едно място се поставят печати в така наречения паспорт, с който отивайки в крайната точка, пилигрима получава сертификат. Но не сертификата, а всъщност завръщането в себе си получил отговори, започва да гледа по различен начин дори стрелките на часовника – по циферблата стрелките тиктака по „тук, тук, тук...”Тихомир Иванов ни казва с тази своя преживяна книга, че няма невъзможни неща, че е важно да решиш, да направиш първата крачка и да си много търпелив, за да издържиш до край изпитанията, за да стигнеш до там, където искаш да стигнеш – дори да не е Камино, а в чисто житейски план. Буен Камино, читателю! Тихомир Иванов ни разказва преживяното от него, от неговия личен Път на завръщане към себе си, като оставя книгата недописана и както сам казва – читателят дописва тази книга. И понеже автографът на един екземпляр е знаков и позитивен, предаваме го и на Вас: „Сбъдвай с лекота!”. Тихомир Иванов и „Камино: Пътят на завръщането”.

  Красимира Ст. Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
  21 фев 2020
  Последни новини