15 °C

Първомайската публика извървя с Тихомир Иванов „Камино: Пътят на завръщането”

Изображение 1 от 2

  Вторият ден на май избра чирпанлията Тихомир Иванов, за да представи своята преживяна книга „Камино : Пътят на завръщането” пред първомайска публика в рамките на 46-тите Майски културни тържества. Организаторите от читалището в Първомай бяха съобразили тематиката с начина на представяне и още отвън имаше символи на поклонническия път – стрелки и миди, а лично младият и креативен автор посрещаше всеки дошъл да чуе неговата история.

  Тихомир Иванов е роден през 1985 година в Чирпан. Има бакълавърска степен по телевизионна журналистика от СУ”Св.Климент Охридски” и магистърска степен „Продуцент в екранните изкуства”от НАТФИЗ. Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор, стейджмейкър и главен организатор в различни телевизионни предавания. Участвал е в реализирането на множество световни формати, сред които „Това го знае всяко хлапе”, „Биг Брадър”, „Денсинг старс” и др. Към момента на излизането на книгата му „Камино: Пътят на завръщането” Тихомир учи психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

  Камино е най-вече път към себе си, който един непримирим, разочарован и мислещ млад човек решава да извърви. Крачейки ден след ден пеша по тези 800 километра, авторът всъщност е крачил по себепознаването. Тръгва на 13 петък 2013г. с раницата на гърба и чифт маратонки, в които стои различен човек от този, който ще се завърне. Пилигрините вървят по полето на звездите, както го наричат, защото Пътя копира Млечния път. И както Тихомир разказа пред дошлите в залата първомайци „Всеки ден събирах отговори”. Още в началото, когато тръгва по така наречения френски маршрут, тръгвайки от Френско-Испанската граница към крайната цел Сантяго де Компостела, той разбира, че понякога имаме нужда точно от това – да помълчим, за да чуем себе си и да затворим очи, за да видим. Тридесет и един дни, всеки ден по 22-30 километра, приближават Тихомир към завръщането му към себе си. Крачка по крачка, той си припомня думите на ирландски свещеник в началото „Не бързай! Бъди търпелив! И мисли със сърцето си!”.

  Камъните, които по отделно сякаш стоят безцелно, групирани по определен начин придобиват смисъл, а символиката е, че отношението ни един към друг придава форма.

  Поклонниците изминават Пътя до мощите на Св. Яков от преди 1000 години. Магическия път под Млечния път извървяват хиляди хора от цял свят. През 2013г. са били 215 хиляди, от тях 200 човека са българи, а в 2017г вече 400 българи изминават Камино. Тихомир разказва, че всъщност, когато стигнеш Сантяго де Компостела – края на света, всъщност ти сам слагаш точка на минали болки и трудни въпроси, които не са ти давали покой и започва твоето ново начало. Тихомир Иванов е сладкодумен разказвач и говори дълго, увлекателно, интересно и креативно. Книгата ще ни доразкаже, това, което е преживял. Първомай е един от 30-те градове, в които той ще се срещне с публика.

  Един млад човек безпощадно искрено разказва как се е посветил на Пътя, който всъщност иска това посвещение, за срещите си с млади хора от цял свят, за странни обстоятелства, които на пръв поглед са необясними, но ти носят метафори, смисъл и отговори. Отвъд крачките извървени чисто физически по Камино, човек извървява много по-важния духовен път и разбира много истини, и му се изяснява как да продължи живота си, защото е преминал през мрака в душата си, преборил е страховете си и е наясно, че имаме само тук и сега, настоящия момент.

  Мидата се превръща в символ на Камино и изгражда маркировката на Пътя. Пътят е указан със стрелки и от всяко едно място се поставят печати в така наречения паспорт, с който отивайки в крайната точка, пилигрима получава сертификат. Но не сертификата, а всъщност завръщането в себе си получил отговори, започва да гледа по различен начин дори стрелките на часовника – по циферблата стрелките тиктака по „тук, тук, тук...”Тихомир Иванов ни казва с тази своя преживяна книга, че няма невъзможни неща, че е важно да решиш, да направиш първата крачка и да си много търпелив, за да издържиш до край изпитанията, за да стигнеш до там, където искаш да стигнеш – дори да не е Камино, а в чисто житейски план. Буен Камино, читателю! Тихомир Иванов ни разказва преживяното от него, от неговия личен Път на завръщане към себе си, като оставя книгата недописана и както сам казва – читателят дописва тази книга. И понеже автографът на един екземпляр е знаков и позитивен, предаваме го и на Вас: „Сбъдвай с лекота!”. Тихомир Иванов и „Камино: Пътят на завръщането”.

  Красимира Ст. Славова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  30 мар 2020
  Последни новини