12 °C

180 години отбеляза обновената църква в Брягово

Изображение 1 от 3

  Православните миряни в село Брягово с вяра и преклонение пристъпиха към вратите на обновения храм „Св. Атанасий“ в деня на неговия празник. Църквата, събирала през годините вярващите бряговци, за да достигне до тях Божията любов, преплетена в уникални икони и вградена в резбата на олтара е най-старата в региона.

  Преди повече от 180 години в бързо растящото село Брягово нямало храм, а изграждането му противоречало на законите в Османската империя. Местните си послужили с хитрост. Започнали всяка вечер да палят кандила на определено от тях място, за да внушат на турците, че то е свято и предопределено за храм. След известно време извоювали разрешение и започнали градеж. Сградата е изцяло от камък с дебели и яки стени. Прозорците са малки, оставени високо. Колонади и куполи създават красотата и блясъка на вътрешното пространство. Освен, че е първа в района, църквата се оказва и с уникална архитектура, повлияна от руските образци. Тя е трикорабна, с мъжко и женско отделение. Градена е с мисъл не само за храм, но и за защита от набези.

  За откриването и освещаването ѝ идват владици и свещеници от околните села. Пратеници от Руската даряват огромен полилей и дарохранителница, запазени и до днес.

  Гордостта на местните е иконата на Св.св. Константин и Елена, поставена във филигранна дърворезбована рамка, изработена от местния майстор Динко Зограф. Той е автор и на изящното слънце над олтара.

  Времето започва да остава отпечатък върху уникалната постройка. Тогава в селото се завръща Атанас Христов. „Болно ми беше да гледам църквата как се руши, разказва той. Тогава се впечатлява от изписаната година на стената на църквата – 1838. Сметката му показва, че след няколко години предстои църквата да направи 180 години. Решава и първоначално със собствени сили, а след това започва да увлича редица други хора, за да превърне църковния двор, църквата и камбанарията в едно уютно кътче, в което се преплитат религия, история и бъдеще.

  Избраното през 2015 година Църковно настоятелство започва да събира дарения, за да възстанови каменната ограда и дограмата и да се ремонтира църквата. Под ръководството на Атанас Кръстев се организират и плануват почти всички дейности. За Йордановден е подновен купола на камбанарията. Освен издействаните от различни фирми средства, с личен труд и материали се включват много хора – общо над 170.

  На днешния храмов празник отец Христо Христозов отслужи литургия за здраве. Беше раздаден и курбан. А Мария Камова запозна гостите с историята на храма. Църковното настоятелство беше подготвило за всички брошура, разказваща за 180-годишната църква „Св. Атанасий“ в Брягово.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ru
   rural horror
   3 -7
   19:29, 2 май 2018
   снимки-ужас текст-ужас от ужас ми се доповръща... Виж коментара
   • Пъ
    Първомаец
    3 -4
    00:38, 3 май 2018
    Шъъът рязана подлого османска
   • Ru
    rural horror
    5 0
    10:29, 3 май 2018
    Кой е рязана подлога бе боклук говедарски. Бягай да чистиш кенефи отрепка некадърна
   • Mb
    Mbmnb
    1 0
    09:08, 4 май 2018
    Казах ти Танасе.
  • 2
   Пи
   Пипагор
   6 -1
   21:45, 2 май 2018
   Фитков комуниста- атеист,гущера-безбожник и той си спомни че има бряговска жилка и е плавославен.Катарзис на жерсето цръвено
  • 3
   !
   !
   6 -1
   23:41, 2 май 2018
   Бряговската църква, строена през 1838 година, въобще не е по руски образец. Това е някаква тиражирана глупост!

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини