20 °C

180 години отбеляза обновената църква в Брягово

Изображение 1 от 3

  Православните миряни в село Брягово с вяра и преклонение пристъпиха към вратите на обновения храм „Св. Атанасий“ в деня на неговия празник. Църквата, събирала през годините вярващите бряговци, за да достигне до тях Божията любов, преплетена в уникални икони и вградена в резбата на олтара е най-старата в региона.

  Преди повече от 180 години в бързо растящото село Брягово нямало храм, а изграждането му противоречало на законите в Османската империя. Местните си послужили с хитрост. Започнали всяка вечер да палят кандила на определено от тях място, за да внушат на турците, че то е свято и предопределено за храм. След известно време извоювали разрешение и започнали градеж. Сградата е изцяло от камък с дебели и яки стени. Прозорците са малки, оставени високо. Колонади и куполи създават красотата и блясъка на вътрешното пространство. Освен, че е първа в района, църквата се оказва и с уникална архитектура, повлияна от руските образци. Тя е трикорабна, с мъжко и женско отделение. Градена е с мисъл не само за храм, но и за защита от набези.

  За откриването и освещаването ѝ идват владици и свещеници от околните села. Пратеници от Руската даряват огромен полилей и дарохранителница, запазени и до днес.

  Гордостта на местните е иконата на Св.св. Константин и Елена, поставена във филигранна дърворезбована рамка, изработена от местния майстор Динко Зограф. Той е автор и на изящното слънце над олтара.

  Времето започва да остава отпечатък върху уникалната постройка. Тогава в селото се завръща Атанас Христов. „Болно ми беше да гледам църквата как се руши, разказва той. Тогава се впечатлява от изписаната година на стената на църквата – 1838. Сметката му показва, че след няколко години предстои църквата да направи 180 години. Решава и първоначално със собствени сили, а след това започва да увлича редица други хора, за да превърне църковния двор, църквата и камбанарията в едно уютно кътче, в което се преплитат религия, история и бъдеще.

  Избраното през 2015 година Църковно настоятелство започва да събира дарения, за да възстанови каменната ограда и дограмата и да се ремонтира църквата. Под ръководството на Атанас Кръстев се организират и плануват почти всички дейности. За Йордановден е подновен купола на камбанарията. Освен издействаните от различни фирми средства, с личен труд и материали се включват много хора – общо над 170.

  На днешния храмов празник отец Христо Христозов отслужи литургия за здраве. Беше раздаден и курбан. А Мария Камова запозна гостите с историята на храма. Църковното настоятелство беше подготвило за всички брошура, разказваща за 180-годишната църква „Св. Атанасий“ в Брягово.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ru
   rural horror
   3 -7
   19:29, 2 май 2018
   снимки-ужас текст-ужас от ужас ми се доповръща... Виж коментара
   • Пъ
    Първомаец
    3 -4
    00:38, 3 май 2018
    Шъъът рязана подлого османска
   • Ru
    rural horror
    5 0
    10:29, 3 май 2018
    Кой е рязана подлога бе боклук говедарски. Бягай да чистиш кенефи отрепка некадърна
   • Mb
    Mbmnb
    1 0
    09:08, 4 май 2018
    Казах ти Танасе.
  • 2
   Пи
   Пипагор
   6 -1
   21:45, 2 май 2018
   Фитков комуниста- атеист,гущера-безбожник и той си спомни че има бряговска жилка и е плавославен.Катарзис на жерсето цръвено
  • 3
   !
   !
   6 -1
   23:41, 2 май 2018
   Бряговската църква, строена през 1838 година, въобще не е по руски образец. Това е някаква тиражирана глупост!

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини