Ученичка от ПГСС завоюва второ място на състезание за икономисти на английски език

Изображение 1 от 2

    Славена Фучеджиева от ПГСС „Васил Левски“ се класира на второ място на Третото национално състезание за икономисти на английски език. Тази година то се проведе на 12-13 април. Негови организатори са Благоевградската Професионална гимназия по икономика и Американския университет в България в сътрудничество с РУО – Благоевград. В надпреварата участват ученици от икономически гимназии и училища, в които има паралелки с икономически профил от цялата страна.

    За трета поредна година старши учителката по икономически дисциплини Венета Кичукова извежда свой ученик на призово място в състезанието. То се провежда в три етапа. Целта на състезанието е прилагане на практика познанията по английски език и използване на икономическа терминология; предоставяне на възможност за творческа изява на ученици и стимулиране на екипната работа; засилване мотивацията на учениците от професионалните гимназии; стимулиране на иновативността и креативността им.

    На първия етап учениците решават тест за проверка на знанията им по английски език. След теста с отлични познания по езика за следващия кръг са  класирани 3 момичета от първомайската Професионална гимназия –Славена Фучеджиева, Татяна Йорданова и Мария Дамянова. Вторият кръг също се провежда дистанционно – кандидатите пишат есе на английски език. Тази година темата е била „Да спестявам или да инвестирам“, след което се провежда виртуален разговор, за да се проверят уменията на учениците за комуникация на английски език.

    След него за финалния кръг е класирана Славена.

    Тази година интересът към състезанието е бил изключително висок, разказва Кичукова, на финала е имало не 18 както в предишните издания, а 28 класирани ученици от цялата страна. Кандидатите са били над 250. На място финалистите се разпределят на случаен принцип в отбори по 4 човека.

    Славена попада в екип с представители на домакините, на Икономическа гимназия в Кърджали и ПГСС – Сандански. Всеки от отборите тегли регион, след което в рамките на 4 часа трябва да състави план за развитие на бизнес в него и да го презентира на английски език. Отборът на Славена приема нейната идея за създаване на дом за деца със специални потребности.

    Журито, съставено от преподаватели в ПГИ – Благоевград и Американския университет в България и експерта по английски език в РУО – Благоевград, поздравява отбора за социална насоченост на проекта и оценява високо представянето на момичето.

    През цялото време учениците работиха в учебната база на Американски университет в България, където имаха възможност да контактуват с преподаватели и студенти от висшето учебно заведение, както и да проучат възможности за бъдещото си академично развитие.

     Отличното си представяне Славена дължи както на Венета Кичукова, така и на преподавателката си по английски език Мария Банялиева.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      наблюдател
      3 0
      19:09, 15 апр 2018
      Браво г-жо Кичукова,това което вие го можете останалите само могат да мечтаят.Показахте устойчивост, и огромен професионалиъм.ПОЗДРАВЛЕНИЯ
    Последни новини