12 °C

Бутилка вода замръзва за миг. Ето защо (видео)

Кратко видео на бутилка вода, оставена навън в студено време, която бързо се замразява от горе до долу, когато се разклати, бе споделено от DifficultBoss в Reddit.

Този внезапен преход на смяна на водата от течно към твърдо състояние обяснява Стефани Папас (Stephanie Pappas) на страницата на Live Science.

Когато достигне своята точка на замръзване от нула градуса по Целзий, водата обикновено започва да кристализира в лед. Но този процес на кристализация изисква база - ядро, около което водните молекули могат да се организират. Ако водата е достатъчно чиста, кристализация няма да се случи, според департамента по физика в Университета на Илинойс. Течната вода, която е под нулата, просто се "преохлажда".

Внезапното замръзване се случва, когато това деликатно преохладено състояние се наруши, както е във видеото, когато бутилката се разклати леко. Най-вероятно разклащането размесва микроскопични частици от вътрешната страна на капачката на бутилката, ако са липсвали ядра за замръзване в бутилката. Ледените кристали след това нарастват един върху друг в рамките на няколко секунди.

Как замръзва водата зависи от външната температура, която не се споделя в поста в Reddit. При замръзване водата освобождава 80 калории на грам в топлинна енергия, типичните температури на кухненски фризер (18 градуса под нулата) понякога не са достатъчни, за да се замрази бутилка чиста вода в солиден блок. Водата, която се замразява, всъщност отделя достатъчно топлина, за да се запази останалата част от водата в течно състояние и в резултат се получава киша.

Най-ниската температура, която водата може да остане течна и преохладена е минус 42°С.

Водата се държи странно не само когато преминава в твърдо вещество. Подобно нещо се случва при точката на кипене на водата. Водата може да се превърне в „прегрята”, когато температурата е над 100 °С, без преход към газообразно състояние. Точно както при преохлаждането, това се случва, ако водата е достатъчно чиста и контейнерите, в които е, са достатъчно гладки и ядра, около които да започне процесът. Точно като ледените кристали в преохладената вода, няма към какво да се придържат мехурчетата, които да започнат процеса на кипене. Но прегрятите течности са доста по-опасни от преохладените. Те могат внезапно да изригнат в газ, което води до експлозия на много гореща течност. Дестилираната вода в микровълнова фурна може да предизвика този вид изригване -феномен, който може да наблюдавате в YouTube без никаква опасност от втора степен изгаряния.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019

Случаен виц

Последни новини