19 °C

Бутилка вода замръзва за миг. Ето защо (видео)

Кратко видео на бутилка вода, оставена навън в студено време, която бързо се замразява от горе до долу, когато се разклати, бе споделено от DifficultBoss в Reddit.

Този внезапен преход на смяна на водата от течно към твърдо състояние обяснява Стефани Папас (Stephanie Pappas) на страницата на Live Science.

Когато достигне своята точка на замръзване от нула градуса по Целзий, водата обикновено започва да кристализира в лед. Но този процес на кристализация изисква база - ядро, около което водните молекули могат да се организират. Ако водата е достатъчно чиста, кристализация няма да се случи, според департамента по физика в Университета на Илинойс. Течната вода, която е под нулата, просто се "преохлажда".

Внезапното замръзване се случва, когато това деликатно преохладено състояние се наруши, както е във видеото, когато бутилката се разклати леко. Най-вероятно разклащането размесва микроскопични частици от вътрешната страна на капачката на бутилката, ако са липсвали ядра за замръзване в бутилката. Ледените кристали след това нарастват един върху друг в рамките на няколко секунди.

Как замръзва водата зависи от външната температура, която не се споделя в поста в Reddit. При замръзване водата освобождава 80 калории на грам в топлинна енергия, типичните температури на кухненски фризер (18 градуса под нулата) понякога не са достатъчни, за да се замрази бутилка чиста вода в солиден блок. Водата, която се замразява, всъщност отделя достатъчно топлина, за да се запази останалата част от водата в течно състояние и в резултат се получава киша.

Най-ниската температура, която водата може да остане течна и преохладена е минус 42°С.

Водата се държи странно не само когато преминава в твърдо вещество. Подобно нещо се случва при точката на кипене на водата. Водата може да се превърне в „прегрята”, когато температурата е над 100 °С, без преход към газообразно състояние. Точно както при преохлаждането, това се случва, ако водата е достатъчно чиста и контейнерите, в които е, са достатъчно гладки и ядра, около които да започне процесът. Точно като ледените кристали в преохладената вода, няма към какво да се придържат мехурчетата, които да започнат процеса на кипене. Но прегрятите течности са доста по-опасни от преохладените. Те могат внезапно да изригнат в газ, което води до експлозия на много гореща течност. Дестилираната вода в микровълнова фурна може да предизвика този вид изригване -феномен, който може да наблюдавате в YouTube без никаква опасност от втора степен изгаряния.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини