22 °C

Откриха най-големия древен язовир на маите

Храмът, където екипът от Калифорнийския университет прави своите научни изследвания, свързани с управлението на ресурсите на древните маи

Последните разкопки в Тикал, Гватемала, разкриха най-големия древен язовир, построен от маите в Централна Америка.

Разкопките в Тикал се правят от екипи от няколко университета, водени от Университета на Синсинати. Предколумбовия град Тикал е един от първостепенните градски центрове на древните маи.


Язовирната стена е построена от дялани камъни, чакъл и пръст. Тя е дълга около 80 метра, 10 м висока. Обемът на водохранилището е 76 хил. куб. м. То е част от система канали, шлюзове и съоръжения за пречистване. Археолозите са се натъкнали и на най-дълбокия, изсечен в скалата канал по земите на маите.

Статия за находките ще бъде публикувана в Бюлетина на Националната академия на науките (PNAS), със заглавие "Вода и устойчиво използване на земята в древния тропически град Тикал, Гватемала”. Изследването хвърля нова светлина върху това как маите са съхранявали и използвали природните си ресурси. Тяхното изключително сложно общество и многобройно население е просъществувало над 1500 години, въпреки екологичните предизвикателства, включително периодични суши.

През 2009 г. екип от Калифорнийския университет е първия в Северна Америка за последните 40 години, допуснат да работи в Тикал. Това е екипът, който открива най-големия древен язовир, построен от древните маи на Централна Америка. Основната цел на изследването от Калифорнийския университет е по-добре да разберат как древните маи достигат численост на население в Тикал от 60,000 до 80,000 жители и население от около пет милиона общо в териториите на маите през 7 век след Христа. Това е по-многобройно население по тези места, отколкото в момента. Маите са успели да управляват и изхранват многобройно и сложно устроено общество за повече от 1 500 години в тропически условия. При това са ползвали инструменти и технологии от каменната ера за да развият своята изтънчена, дълготрайна система за управление, за да процъфтяват.

Изследователите подчертават, че събирането и съхранението на водата са били от решаващо значение в околна среда, където валежите са сезонни и продължителни суши не са необичайнио. И така, Маите внимателно интегрират застрояването си - обширни площади, платна, сгради и канали - в една водна система за събиране и управление. В Тикал, те събират буквално цялата вода, която пада върху тези павираните или измазани повърхности в изкуствени резервоари. Измазаният площад на града и повърхностите на дворове и канали са под наклон, който води буквално всяка капка вода в тези резервоари.

Друго откритие на екипа е, че маите са пречиствали водата преди да попадне в резервоарите. От водосбора и каналите тя преминавала през "пясъчни кутии". Ползвали са кварцов пясък, който не се намира в по-голямата част на Тикал. Пътували най-малко 20 мили (около 30 км) за до находище на кварцов пясък, за да направят своите водни филтри. Транспортирането е било доста трудоемко усилие.

Цялостната система от язовири и управлението на водата са помогнали Тикал и някои други центрове да оцеляват през периодичните засушавания, когато много други селища са били изоставяни от хората поради липса на валежи.

Палеоботаникът Дейвид Ленц обяснява, че усъвършенстваното управление на водите, практикувано от древните маи, е донесло изобилието на храна, гориво, лечебни растения. "Управлението на водите включва напояване, което пряко влияе на това колко хора могат да бъдат изхранени и цялостно води до ръст на  населението. Има мрежа от канали и резервоари в Тикал, които съхраняват вода по време на сухия сезон и шлюзове за контролирани изпускания по време на дъждовния период. Маите от Тикал са поддържали относително висока гъстота на населението в продължение на няколко века. В началото на 9-ти век сушите станали продължителни и това стопило водните запаси. Ресурсната база и социална структура понесли значителен стрес. На тези промени вероятно са довели до изоставянето на града."

Разкопките на язовира. В червено е очертан шлюз.
Археолозите са се натъкнали и на най-дълбокия, изсечен в скалата канал по земите на маите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини