16 °C

Откриха най-големия древен язовир на маите

Храмът, където екипът от Калифорнийския университет прави своите научни изследвания, свързани с управлението на ресурсите на древните маи

Последните разкопки в Тикал, Гватемала, разкриха най-големия древен язовир, построен от маите в Централна Америка.

Разкопките в Тикал се правят от екипи от няколко университета, водени от Университета на Синсинати. Предколумбовия град Тикал е един от първостепенните градски центрове на древните маи.


Язовирната стена е построена от дялани камъни, чакъл и пръст. Тя е дълга около 80 метра, 10 м висока. Обемът на водохранилището е 76 хил. куб. м. То е част от система канали, шлюзове и съоръжения за пречистване. Археолозите са се натъкнали и на най-дълбокия, изсечен в скалата канал по земите на маите.

Статия за находките ще бъде публикувана в Бюлетина на Националната академия на науките (PNAS), със заглавие "Вода и устойчиво използване на земята в древния тропически град Тикал, Гватемала”. Изследването хвърля нова светлина върху това как маите са съхранявали и използвали природните си ресурси. Тяхното изключително сложно общество и многобройно население е просъществувало над 1500 години, въпреки екологичните предизвикателства, включително периодични суши.

През 2009 г. екип от Калифорнийския университет е първия в Северна Америка за последните 40 години, допуснат да работи в Тикал. Това е екипът, който открива най-големия древен язовир, построен от древните маи на Централна Америка. Основната цел на изследването от Калифорнийския университет е по-добре да разберат как древните маи достигат численост на население в Тикал от 60,000 до 80,000 жители и население от около пет милиона общо в териториите на маите през 7 век след Христа. Това е по-многобройно население по тези места, отколкото в момента. Маите са успели да управляват и изхранват многобройно и сложно устроено общество за повече от 1 500 години в тропически условия. При това са ползвали инструменти и технологии от каменната ера за да развият своята изтънчена, дълготрайна система за управление, за да процъфтяват.

Изследователите подчертават, че събирането и съхранението на водата са били от решаващо значение в околна среда, където валежите са сезонни и продължителни суши не са необичайнио. И така, Маите внимателно интегрират застрояването си - обширни площади, платна, сгради и канали - в една водна система за събиране и управление. В Тикал, те събират буквално цялата вода, която пада върху тези павираните или измазани повърхности в изкуствени резервоари. Измазаният площад на града и повърхностите на дворове и канали са под наклон, който води буквално всяка капка вода в тези резервоари.

Друго откритие на екипа е, че маите са пречиствали водата преди да попадне в резервоарите. От водосбора и каналите тя преминавала през "пясъчни кутии". Ползвали са кварцов пясък, който не се намира в по-голямата част на Тикал. Пътували най-малко 20 мили (около 30 км) за до находище на кварцов пясък, за да направят своите водни филтри. Транспортирането е било доста трудоемко усилие.

Цялостната система от язовири и управлението на водата са помогнали Тикал и някои други центрове да оцеляват през периодичните засушавания, когато много други селища са били изоставяни от хората поради липса на валежи.

Палеоботаникът Дейвид Ленц обяснява, че усъвършенстваното управление на водите, практикувано от древните маи, е донесло изобилието на храна, гориво, лечебни растения. "Управлението на водите включва напояване, което пряко влияе на това колко хора могат да бъдат изхранени и цялостно води до ръст на  населението. Има мрежа от канали и резервоари в Тикал, които съхраняват вода по време на сухия сезон и шлюзове за контролирани изпускания по време на дъждовния период. Маите от Тикал са поддържали относително висока гъстота на населението в продължение на няколко века. В началото на 9-ти век сушите станали продължителни и това стопило водните запаси. Ресурсната база и социална структура понесли значителен стрес. На тези промени вероятно са довели до изоставянето на града."

Разкопките на язовира. В червено е очертан шлюз.
Археолозите са се натъкнали и на най-дълбокия, изсечен в скалата канал по земите на маите.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини