Канали на 1500 години разрешават водна криза

Лима ще използва древни 1500-годишни канали, изградени от цивилизацията Уари, за да разреши водната криза в страната.

Перу се справя с хронична сериозна водна криза, дължаща се на замърсени водни източници и промени в околната среда.

Сега водната компания Sedapal е разработила план за реконструкцията на древни каменни канали, построени от уарите - цивилизация живяла 500 години след новата ера, в опит да достави на населението чиста вода.

Гъстонаселените райони по крайбрежието на Тихия океан разчитат топенето на ледниците да компенсира липсата на тропически дъждове. Но ледниците отстъпват с бързи темпове, оставяйки големи площи без вода. Водната инфраструктура на Лима не е в състояние да се справи с проблема, а приватизацията, до която правителството прибягна, не се радва на одобрението на мнозинството перуанци.

Всичко това може да се промени, защото местната водна компания е решила да се обръне към древността, за да разреши злободневните проблеми.

Според New Scientist проучвания са доказали, че най-икономичният начин за справяне с проблема е да бъде възобновена системата от древни каменни канали, построена между 500 и 1000 години от новата ера, преди появата на инките.

Сега каналите са в неизправно състояние, но неправителствената компания Condesan твърди, че полагането на цимент ще направи съоръженията отново годни за експлоатация.

Планът е да бъдат възстновени 50 от древните канали, а пресметнатите разходи са 23 млн. долара. Според специалистите доставката на вода в Лима ще се увеличи с 26 млн. куб. метра и ще намали сегашния недостиг на вода през сухия сезон с 60%

Цивилизацията Уари, населявала Андите, е изградила сложно общество познато днес като първата перуанска империя. Столицата им Хуари била един от най-великите градове по това време. За тази цивилизация се знае много малко, тъй като не са останли никакви писмени източници. Въпреки това хиляди археологически разкопки хвърлят светлина върху живота им, както и върху факта, че са били страхотни специалисти по градско планиране.

Уарите са построили модерна система за съхранение на вода, при която водата от планините по време на дъждовния сезон се събира в канали. Каналите отвеждат водата на места, захранвани допълнително от планински потоци с цел да поддържат притока през сухия сезон.

Перу не е единствената държава обърнала се за помощ към дрвените технолии. Наскоро индиец спечели "Нобеловата награда за вода" след като успя да достави вода на над 1 000 индийски села благодарение на традиционни резервоари за дъждовна вода.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини