Световен ден на водата

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Темата за 2023 година е “Ускоряване на промяната”.

Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Водата е едно от малкото вещества, които се намират свободно в природата в три агрегатни състояния. Може да се среща под много и разнообразни форми – водна пара, облаци, ледници, айсберги, малки ручеи и други. Основно се разделя на сладка и солена. Хората и животните инстинктивно разпознават сладката вода от солената, която не е годна за употреба.

Пространството, в което е разположена водата, се нарича хидросфера. Обемът, който заема, е около 1 360 000 000 km³, като с най-голям дял – 1 320 000 000 km³ (97.2%) е вода в океаните. Тя се среща още в ледници и айсберги, прясна вода в езера, реки и язовири и водни пари в атмосферата.

Сладката вода и подпочвените води са основните водни ресурси на човечеството.

Кръговрат на водата

Количеството на водата на планетата Земя е едно и също, но не и концентрацията ѝ в различните части на атмосферата и хидросферата, между тях има постоянен преход на вода, който се описва като кръговрат на водата.

Целият цикъл се повтаря периодично и се описва със следните процеси:

  • Изпарение от океаните, други водни басейни и растения във въздуха.
  • Концентрация на водни пари и охлаждането им в облаците, последвано от изливането им върху земята под формата на дъждове.
  • Оттичане от реките и другите водни басейни в океаните.

Запаси от сладка вода

Сладката вода е едва около 2.5% от цялата вода в хидросферата, но голяма част от нея е съсредоточена в ледниците.

Основната част от достъпната сладка вода е съсредоточена в езера, реки, язовири и подпочвени води. Голяма част от подпочвените води обаче не се използва.

Значение на водата за човека

В човешкото тяло има около 70-75% вода. Понякога количеството може леко да се различава, при това:

Бебетата и децата имат по-голямо процентно съдържание на вода от възрастните.

Жените имат по-малко процентно съдържание на вода от мъжете.

Хората с наднормено тегло имат по-малко процентно съдържание на вода от хората с нормално тегло.

Всички жизнени процеси в човешкото тяло са свързани с вода. Тя осигурява обмяната на веществата и е среда, в която протичат всички биохимични процеси.

При високи температури чрез потните жлези се отделя повече вода през кожата, отколкото чрез бъбреците и червата.

Любопитни факти около влиянието на водата върху хората

Газираните напитки, кафето, чаят, въпреки че съдържат вода в големи количества, също съдържат и кофеин. Той може да действа като лек диуретик, който да попречи на водата да достигне до необходимите места в тялото.

До времето, в което човек се почувства жаден, тялото му е загубило 1% от водните си запаси.

Теглото, което човек губи след усилена физическа дейност, е от загубена вода, а не мазнинин.

Водата помага да се поддържа нормалното тегло на тялото. Тя спомага за регулиране на метаболизва и апетита. Затова при диети е добра идея да пиете вода от сигурен минерален извор, за да си подсигурите добри резултати.

Пиенето на подходящи количества вода може да намали опасността от определени видове рак – рак на дебелото черво, рак на кръвта, както и рака на гърдата. Водата води до по-добро здраве, защото отмива отпадни вещества, бактерии и вируси. Неслучайно при вирусни заболявания се препоръчва да се пие повече вода.

Водата може да ви предпази или намали главоболието. (При главоболие изпийте една чаша топла вода – това ще разшири кръвоносните ви съдове и ще помогне на кръвта да достига до мозъка.)

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини