41 ще предоставят социални услуги в домашна среда

41 човека ще работят за изпълнение на споразумение между Агенция „Социално подпомагане“ и Община Първомай за предоставяне на социални услуги в домашна среда – личен асистент, домашен помощник и социален асистент.

Услугата е предоставяна 16 месеца без прекъсване, а от вчера влиза в сила Министерско постановление, с което тя ще бъде обезпечена още 12 месеца - до края на 2018-а. Така се цели оказване на подкрепа на общината в осигуряване на устойчивост на социалните услуги в домашна среда и гарантиране на грижа за лицата от целевите групи.

Потребителите получават услуги в домашна среда за период от 12 месеца. Целевите групи  са лица с трайни увреждания, в това число и деца и възрастни хора над 65-годишна възраст, които са в пълна или частична невъзможност да се самообслужват.

Сумата, която се предоставя от държавния бюджет е 282 228 лв. и не е променена от предишния период. Това означава, че 41 работни места ще бъдат запазени. От тях – 22 за лични асистенти, 14 домашни помощници и 5 социални асистенти. По новия договор ще работят доставчиците на услугите от Операция „Независим живот“. Върху работата им се извършва ежемесечен мониторинг. Недобросъвестните ще бъдат заменяни. Те ще работят в зависимост от потребителите между 4 и 8 часа.

Разликата с предишния период е, че в списъка на потребителите ще могат да бъдат включвани хора „по спешност“.

За споразумението с Министерски съвет работи Директор на Дирекция „Социално-икономически дейности“ инж. Янка Мущанова и се обслужва от счетоводител.

Тенденцията е социалната услуга да бъде делегирана на общината и тези работни места да останат постоянни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини