Кметът подписа догoвор за финансиране на "Помощ в дома"

Кметът на Първомай Ангел Папазов бе сред поканените кметове и представители на общини от цялата страна за официалното връчване на договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Помощ в дома" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". С него на церомонията присъстваше и главният счетоводител на общината Елена Кичукова. Събитието се състоя в София. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Договарящ орган е Агенцията за социално подпомагане, а бюджетът възлиза на повече от 32 милиона лева. С тези пари общините могат да предлагат почасови грижи в домашна среда за възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания.

Целта на изготвения от община Първомай, одобрен от Социалното министерство и класиран на 4 –то място сред 166  кандидати, проект е за предоставяне на услуги в домашна среда за хора, които са в пълна или частична невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация. Потребителите, 70 лица, ще бъдат обгрижвани от 30 домашни санитари за 12 месеца чрез ,,Звено за услуги в домашна среда", изградено към Домашен социален патронаж - Първомай. Стойността на проекта е около 205 000 лв.

Класирането на потребителите ще се извършва от екипа по проекта след направена индивидуална оценка на потребностите на социални услуги от служители на Дирекция "Социално подпомагане" - Първомай,  а ,,Домашен санитар" могат да бъдат само безработни лица, без право на пенсия и регистрирани в Дирекция „Бюро по труда" - Първомай.

Очаква се проектът да стартира в началото на следващата година, след окончателното избиране на потребителите и техните асистенти.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини