35 °C

Община Първомай ще предоставя през следващата година 7 социални услуги

7 различни социални услуги ще предоставя община Първомай през 2021 година, според утвърдения Годишен план. Планът има за цел да се осигурят качествени и достъпни социални услуги в общината, които ще допринесат за подобряването на качеството на живот, по-голяма възможност за самостоятелност, пълноценна реализация и грижа за хората в уязвимите рискови групи. Той е съгласуван с Дирекция „Социално подпомагане” гр. Първомай и Обществения съвет за социалното подпомагане и гласуван от ОбС – Първомай.

Услугите са: Центърът за обществена подкрепа, Приемна грижа, Социален патронаж, Център за настаняване от семеен тип, Дом за настаняване на възрастни с физически увреждания, Патронажна грижа и Лична помощ.

Центърът за обществена подкрепа (ЦОП) предоставя комплекс от социални услуги за деца и техните семейства, свързани с деинституциализация и реинтеграция на децата, превенция на насилието, отпадане от училище, превенция на изоставането,  обучения в умения за социален живот, консултиране на семейства в риск, оценка на приемни родители и осиновители и др. В центъра се предлага правна и психологична консултация.

Приемната грижа е друг вид социална услуга, която предстои да разшири обхвата си като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

Целевата група на услугите на Социалния патронаж са възрастни и самотно живеещи хора, хора с инвалидност над 50%. На тях се доставя храна.

Теодора Кирякова

Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания е социална услуга за отглеждане на деца в среда, близка до семейната. За децата са изчерпани възможностите да бъдат върнати в семействата на биологичните им родители,  на близки или в  приемни семейства.

Домът за пълнолетни лица с физически увреждания е комплексна услуга за хора с установени чрез ТЕЛК увреждания. Целта е обезпечаване на ежедневните потребности на потребителите, създаване на условия за социални контакти и възможности да се чувстват част от обществото.

През следващата година ще се предлага и „Патронажна грижа“ – услуга, която ще бъде налична по процедура за безвъзмездна финансова помощ. Патронажната  грижа  е  вид мобилна форма на социална услуга,  която  се  фокусира върху предоставяне на грижа и подкрепа за хората в               напреднала възраст в тяхната домашна среда.

„Личната помощ“ е механизъм  за  подкрепа на хора  с увреждания за упражняване на правата им, за  пълноценно  участие в обществото,  за извършване на дейности, отговарящи на ндивидуалните им потребности от личен, домашен  или социален характер и за преодоляване на бариерите на функционалните им ограничения.

Теодора Киркякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини