-1 °C

Община Първомай ще предоставя през следващата година 7 социални услуги

7 различни социални услуги ще предоставя община Първомай през 2021 година, според утвърдения Годишен план. Планът има за цел да се осигурят качествени и достъпни социални услуги в общината, които ще допринесат за подобряването на качеството на живот, по-голяма възможност за самостоятелност, пълноценна реализация и грижа за хората в уязвимите рискови групи. Той е съгласуван с Дирекция „Социално подпомагане” гр. Първомай и Обществения съвет за социалното подпомагане и гласуван от ОбС – Първомай.

Услугите са: Центърът за обществена подкрепа, Приемна грижа, Социален патронаж, Център за настаняване от семеен тип, Дом за настаняване на възрастни с физически увреждания, Патронажна грижа и Лична помощ.

Центърът за обществена подкрепа (ЦОП) предоставя комплекс от социални услуги за деца и техните семейства, свързани с деинституциализация и реинтеграция на децата, превенция на насилието, отпадане от училище, превенция на изоставането,  обучения в умения за социален живот, консултиране на семейства в риск, оценка на приемни родители и осиновители и др. В центъра се предлага правна и психологична консултация.

Приемната грижа е друг вид социална услуга, която предстои да разшири обхвата си като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

Целевата група на услугите на Социалния патронаж са възрастни и самотно живеещи хора, хора с инвалидност над 50%. На тях се доставя храна.

Теодора Кирякова

Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания е социална услуга за отглеждане на деца в среда, близка до семейната. За децата са изчерпани възможностите да бъдат върнати в семействата на биологичните им родители,  на близки или в  приемни семейства.

Домът за пълнолетни лица с физически увреждания е комплексна услуга за хора с установени чрез ТЕЛК увреждания. Целта е обезпечаване на ежедневните потребности на потребителите, създаване на условия за социални контакти и възможности да се чувстват част от обществото.

През следващата година ще се предлага и „Патронажна грижа“ – услуга, която ще бъде налична по процедура за безвъзмездна финансова помощ. Патронажната  грижа  е  вид мобилна форма на социална услуга,  която  се  фокусира върху предоставяне на грижа и подкрепа за хората в               напреднала възраст в тяхната домашна среда.

„Личната помощ“ е механизъм  за  подкрепа на хора  с увреждания за упражняване на правата им, за  пълноценно  участие в обществото,  за извършване на дейности, отговарящи на ндивидуалните им потребности от личен, домашен  или социален характер и за преодоляване на бариерите на функционалните им ограничения.

Теодора Киркякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини