15 °C

Община Първомай ще предоставя през следващата година 7 социални услуги

7 различни социални услуги ще предоставя община Първомай през 2021 година, според утвърдения Годишен план. Планът има за цел да се осигурят качествени и достъпни социални услуги в общината, които ще допринесат за подобряването на качеството на живот, по-голяма възможност за самостоятелност, пълноценна реализация и грижа за хората в уязвимите рискови групи. Той е съгласуван с Дирекция „Социално подпомагане” гр. Първомай и Обществения съвет за социалното подпомагане и гласуван от ОбС – Първомай.

Услугите са: Центърът за обществена подкрепа, Приемна грижа, Социален патронаж, Център за настаняване от семеен тип, Дом за настаняване на възрастни с физически увреждания, Патронажна грижа и Лична помощ.

Центърът за обществена подкрепа (ЦОП) предоставя комплекс от социални услуги за деца и техните семейства, свързани с деинституциализация и реинтеграция на децата, превенция на насилието, отпадане от училище, превенция на изоставането,  обучения в умения за социален живот, консултиране на семейства в риск, оценка на приемни родители и осиновители и др. В центъра се предлага правна и психологична консултация.

Приемната грижа е друг вид социална услуга, която предстои да разшири обхвата си като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

Целевата група на услугите на Социалния патронаж са възрастни и самотно живеещи хора, хора с инвалидност над 50%. На тях се доставя храна.

Теодора Кирякова

Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания е социална услуга за отглеждане на деца в среда, близка до семейната. За децата са изчерпани възможностите да бъдат върнати в семействата на биологичните им родители,  на близки или в  приемни семейства.

Домът за пълнолетни лица с физически увреждания е комплексна услуга за хора с установени чрез ТЕЛК увреждания. Целта е обезпечаване на ежедневните потребности на потребителите, създаване на условия за социални контакти и възможности да се чувстват част от обществото.

През следващата година ще се предлага и „Патронажна грижа“ – услуга, която ще бъде налична по процедура за безвъзмездна финансова помощ. Патронажната  грижа  е  вид мобилна форма на социална услуга,  която  се  фокусира върху предоставяне на грижа и подкрепа за хората в               напреднала възраст в тяхната домашна среда.

„Личната помощ“ е механизъм  за  подкрепа на хора  с увреждания за упражняване на правата им, за  пълноценно  участие в обществото,  за извършване на дейности, отговарящи на ндивидуалните им потребности от личен, домашен  или социален характер и за преодоляване на бариерите на функционалните им ограничения.

Теодора Киркякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
02 юни 2020
Последни новини