Центърът за обществена подкрепа започва информационна кампания за дейността си

Стоян, Яна, Радосвета, Ангел

Отпадането на ученици е един от най-големите социални проблеми на местна почва.  За миналата година Първомай е на  първите места от общините в страна по този показател.  107 ученика от първи до осми клас са напуснали училище. За това сега Радосвета Казакова – педагог и арт-терапевт  в Центъра за обществена подкрепа (ЦОП), подготвя програма за провеждане на кръгла маса по този проблем. Идеята й е да се съберат представители на всички заинтересовани институции, за да бъдат обсъдени мерки за превенция.  Тя все още събира информация за това къде и какво се прави по въпроса. Изучава различни методи за превенция. Програмата на кръглата маса предстои да бъде обсъдена и с Отдела за закрила на детето и други институции.

Центърът за обществена подкрепа в Първомай е с почти нов и подмладен екип.  Радосвета, Яна, Стоян и Ангел са си поставили за задача да популяризират неговата дейност и след това да пристъпят към пълноценно изпълнение на социалните услуги и постигането на целите на тази организация. Основните задачи на екипа са свързани с различни превенции –на  изоставянето на деца, на отпадането от училище, на отклоняващото се поведение. Екипът извършват консултантска дейност и по отношение на семейството и семейното планиране, приемната грижа и осиновяването.

Както и през изминалата година и тази ще се работи по доброволческата програма, която е предназначена за младите и активни хора на Първомай. Съдействието им  е необходимо за  реализиране на каузи със социална значимост, свързани с деца с различни проблеми. В същото време доброволците ще придобият социален опит, ще развиват личността си, ще намерят нови приятели, ще се научат  на отговорност.  Участието на доброволците се декларира от техните родители, след като е била разяснена подробно дейността им. Младежите ще се включват в различни инициативи свързани с хора в неравностойно положение, опазването на околната среда, неформални обучения, организирането на спортни състезания, пленери и празници. Работещите в ЦОП – Първомай виждат в  БЧК естествен съюзник и предстои разговор с членовете му от местната младежка организация.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини