Ученици от Караджалово се запознаха с Брайловото писмо

Изображение 1 от 2

    На 4.01.2024 г.  ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в с. Караджалово, община Първомай учениците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас имаха групово занимание посветено на значението и приложението на Брайлова азбука, толерантността и отношението към различните от нас хора, които заслужават вниманието и уважението ни.

    В деня, в който е роден Луи Брайл, по инициатива на кмета на село Караджалово Мариана Колева, местното читалище “Светлина“, Център за обществена подкрепа и Център за Социална рехабилитация и интеграция гр. Първомай,  учениците се запознаха с комбинацията от точки, която е в основата на Брайловата азбука и Брайловата азбука  на български език.

    Интерес предизвика  животът на Луи Брайл, историята и разпространението на Брайловата азбука по целия свят. Бе разяснено как незрящите и слабозрящите хора могат да четат и пишат с тази азбука, да ползват компютри  и да  се чувстват пълноценни  и полезни хора, да усвояват професия и да просперират.

    „Нямаме нужда от съжаление, нито е нужно да ни напомня , че сме уязвими. Трябва да бъдем третирани като равни - и комуникацията е начинът, по който това може да се постигне", казва бащата на Брайловото писмо.

    Тези думи докоснаха съзнанието на децата, които присъстваха на това групово занимание. А то бе и урок по  толерантност и разбиране към различните.

     Гостите от екипите на ЦОП и ЦСРИ им разясниха грижите, които полагат за нуждаещите се деца в община Първомай. Те поканиха учениците и преподавателите да  бъдат техни гости и да участват в спортните празници и инициативи на СОНИК СТАРТ. Учениците получиха и малки подаръчни кутии от СОНИК СТАРТ.

    Интересът и впечатленията, оживлението, въпросите, отговорите  и новите знания ще оставят трайни следи в съзнанието на младите хора и ще способстват да бъдат по-толерантни и приятелси настроени към хората със специфични потребности.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини