14 °C

Фолклорните певчески групи в Дебър отбелязаха 30 годишна дейност

Изображение 1 от 3

  С фолклорен концерт групите за народни песни към читалище „Пробуда“ - Дебър отбелязаха 30 годишната си дейност. Създадени в края на миналия век те винаги са свързвали хората и паметта им, украсявали са бита и празниците им, а читалището е било място, даващо възможност на всеки да покаже и развие своя талант.

  Едни от най-запомнящите изпълнения през тези 30 години са били на Фолклорната певческа група „Дебърските баби“. Обаче, за да бъдеш неин член не е достатъчно да си от Дебър и да си баба – трябва талант и упорство. Мъжката група не веднъж е радвала с участието си на различни концерти, но запомнящи остават и гостуванията ѝ в национален ефир и фолклорни предавания. Повечето от певците казват, че не само изявите, а и часовете прекарани в репетиции, са ги зареждали емоционално. Янка Петрова е солист на групата от 7 години. Чувстваш се разтоварен, става ти по-леко, споделя тя за заниманията си.

  В миналото имената на дебърските фолклорни групи са били свързвани с Нанка Мущанова, а богат набор песни, които сега са в репертоара на съставите е предоставила Минка Гочева

  Днес ръководител на фолклорните състави е Ангел Ангелов. Закърмен с народната песен, той е тръгнал по стъпките на родителите си. Вдъхновява се от богатството на фолклора и иска да предаде знанията си на своите деца и на човек, който обича и е готов да съхрани българската песен и музика.

  Датата на празничния концерт не е избрана случайно – 21 ноември е ден, който в Дебър се тачи. Всяка година под егидата на съпругата на кмета д-р Мария Павлова дебърци честват Деня на християнското семейство. А певческите състави са едно семейство, обединени от любовта към красивия български фолклор.

  В края на тържеството бяха наградени дългогодишни певци. От името на Пенсионерското дружество, неговият председател Марина Бояджиева, връчи скромен финансов дар на празнуващите, цветя и ръчно изработени късмети.

  Към веселбата се присъедини и танцов състав „Терфили“, които повдигнаха още повече настроението, а накрая и всички зрители в залата на българско хоро. Тържеството завърши на чаша вино и сладки спомени.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Чи
   читаченец
   2 -1
   14:47, 22 ное 2017
   Я........в мъжката група има само един дервенец.Другите галиба са от Първомай!?
  • 2
   ИД
   И днес
   2 0
   06:57, 23 ное 2017
   И днес ли никой не усеща "обгазяването" на града, както и вчера?! Невероятна смрад в момента се стеле над целия град. Непоносимата и зловредна миризма я дишат и управляващи, и управлявани.

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
  03 мар 2021
  Последни новини