12 °C

Напътствия към българските учители от 1934 година

  По случай началото на учебната година, през септември 1934 г. , вестник „Щурец“ публикува „Отворено писмо до народните просветители“, написано в характерния за изданието шеговит и саркастичен стил. За това пък в началото на учебната 2017/ 2018 година припомня Изгубената България. Снимки: lostbulgaria.com :

  Далечни и непознати приятели, всякога, когато сме прочитали в хрониката на вестниците забутаното между произшествия и реклами късичко съобщение, че: „От този и този того, учебните занятия започват“ – нам е дохождало на ума да ви се обадим с едно кратко писъмце, за да ви поздравим и попитаме как сте със здравето, а същевременно да ви съобщим, че и ний сме добре. Това обаче ни се удава едвам сега, и ние с удоволствие го правим.

  Всъщност, да ви питаме как сте със здравето, едва ли е нужно, тъй като всекиму е известно, че народният просветител по задължение трябва да притежава следните здрави неща:

   – здрав дух, за да издържа на всички климатически, психологически и патологически условия, в които скитнишката му съдба ще го отвее;

   – здраво тяло, за да може да не се смачква от тежестта на тежкия даскалски куфар, пълен с утопии, надежди и самоизмами;

   – здрав гръб, за да може да не се счупва, когато е принуден да го превива пред биволици и други зоологически началства;

   – здрави крака, за да не му се разтреперват, когато зърне във вестниците списъци за съкращения, уволнения и премествания по ведомството на просветата.

  Остава, значи, далечни приятели, без да ви питаме за здравето, направо да ви поздравим със започването на новата учебна година и, ако ни позволите, да ви дадем някои напътствия, които да ви служат като наръчник при предстоящата ви просветителна дейност.

  Бъдете винаги на пост.

  Учете децата да бъдат скромни, защото скромността е циментът в основата на личността. Ако обаче, подобен цимент не се намира на пазара, все едно, градете без него – и без това скромността е цимент, който с течение на времето се разваля от обществените влияния.

  Учете ги да бъдат прилежни – прилежанието е майка на учението, учението е майка на знанието. Спрете обаче дотук. Защото ако продължите, ще излезе, че знанието е майка на културата, културата е майка на интелигентността, а интелигентността е мащеха и на скромността, и на труда. С други думи – спрете до знанието. Достатъчно ще им бъде.

  Да знаят горе-долу по нещичко от следните науки:

   – да знаят, че историята е учителка на хората, но да не искат да узнаят на какво е научила тази учителка нас българите, защото ще си съставят мнение, че е била лоша учителка;

   – по отечествознание да знаят, че Отечеството е по-горе от всичко, та да не се стремят да му се качат отгоре;

   – по смятане да знаят, че две по едно е две, но не им давайте пример от вашия личен хал, защото ще излезе, че две по едно е едно. Двама (мъж и жена) по една заплата е равно на една заплата.

  Физика  не ги учете, защото те и без вас си знаят, че телата от топло се разширяват. Нали гледат, че който е бил на топло, повечко му се е разширило тялото!

  В-к „Щурец“, 15 септември 1934 г.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
  03 юни 2020
  Последни новини