14 °C

Напътствия към българските учители от 1934 година

  По случай началото на учебната година, през септември 1934 г. , вестник „Щурец“ публикува „Отворено писмо до народните просветители“, написано в характерния за изданието шеговит и саркастичен стил. За това пък в началото на учебната 2017/ 2018 година припомня Изгубената България. Снимки: lostbulgaria.com :

  Далечни и непознати приятели, всякога, когато сме прочитали в хрониката на вестниците забутаното между произшествия и реклами късичко съобщение, че: „От този и този того, учебните занятия започват“ – нам е дохождало на ума да ви се обадим с едно кратко писъмце, за да ви поздравим и попитаме как сте със здравето, а същевременно да ви съобщим, че и ний сме добре. Това обаче ни се удава едвам сега, и ние с удоволствие го правим.

  Всъщност, да ви питаме как сте със здравето, едва ли е нужно, тъй като всекиму е известно, че народният просветител по задължение трябва да притежава следните здрави неща:

   – здрав дух, за да издържа на всички климатически, психологически и патологически условия, в които скитнишката му съдба ще го отвее;

   – здраво тяло, за да може да не се смачква от тежестта на тежкия даскалски куфар, пълен с утопии, надежди и самоизмами;

   – здрав гръб, за да може да не се счупва, когато е принуден да го превива пред биволици и други зоологически началства;

   – здрави крака, за да не му се разтреперват, когато зърне във вестниците списъци за съкращения, уволнения и премествания по ведомството на просветата.

  Остава, значи, далечни приятели, без да ви питаме за здравето, направо да ви поздравим със започването на новата учебна година и, ако ни позволите, да ви дадем някои напътствия, които да ви служат като наръчник при предстоящата ви просветителна дейност.

  Бъдете винаги на пост.

  Учете децата да бъдат скромни, защото скромността е циментът в основата на личността. Ако обаче, подобен цимент не се намира на пазара, все едно, градете без него – и без това скромността е цимент, който с течение на времето се разваля от обществените влияния.

  Учете ги да бъдат прилежни – прилежанието е майка на учението, учението е майка на знанието. Спрете обаче дотук. Защото ако продължите, ще излезе, че знанието е майка на културата, културата е майка на интелигентността, а интелигентността е мащеха и на скромността, и на труда. С други думи – спрете до знанието. Достатъчно ще им бъде.

  Да знаят горе-долу по нещичко от следните науки:

   – да знаят, че историята е учителка на хората, но да не искат да узнаят на какво е научила тази учителка нас българите, защото ще си съставят мнение, че е била лоша учителка;

   – по отечествознание да знаят, че Отечеството е по-горе от всичко, та да не се стремят да му се качат отгоре;

   – по смятане да знаят, че две по едно е две, но не им давайте пример от вашия личен хал, защото ще излезе, че две по едно е едно. Двама (мъж и жена) по една заплата е равно на една заплата.

  Физика  не ги учете, защото те и без вас си знаят, че телата от топло се разширяват. Нали гледат, че който е бил на топло, повечко му се е разширило тялото!

  В-к „Щурец“, 15 септември 1934 г.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини