-2 °C

Честит празник, сине!

Сине, ставай! Да, да, знам, че е рано. Ама днес си на училище! Първи учебен ден е. Не, не е 15 септември, сине. 17 септември е. Не се чуди – откакто онзи певец, за който ме пита защо така странно се блещи, когато дава интервюта…

Та откакто той изпя една песен – "Август е септември“, вече и на мен ми е трудно да преценявам някои неща.

Да, сине, точно така. И на теб не ти е ясен оня върху попфолк тетрадката на твоя съученик. Да, онзи на име Азис… Мъж ли е или жена. Никой не може да ти отговори на тоя въпрос.

Знаеш ли, сине. Разбрах, че тази година ще учите по изцяло нова програма. Така казаха специалистите от министерството – четвърти клас минават на нова програма от тази учебна година.

Какво означава това ли? Означава, че татко ти ще трябва да си намери още някаква допълнителна работа, за да може да ти плаща частни уроци по английски, математика…

Иначе, сине, следвайки новата образователна програма, ще започнеш и ти да желаеш попфолк тетрадки, а баща ти няма да може да го понесе.

Какво. Трудно ти е да се вдигнеш от леглото, понеже снощи си легнахме по-късно? А ти е и малко гадно заради онова предаване по телевизията, където редакторите се гавреха с една ромска чалга певица?

Казваш, че това била стара училищна гавра, с която големите измъчвали зайците?

На мен ли го казваш, сине? Аз съм бил в казармата, а там редовно караха новобранците да правят сапунки, да бръснат портрета на Ботев и да мерят спалното помещение с кибритени клечки.

Казарменият хумор, тате, съчетан с това, че редакторите на риалити предаванията по телевизията са жертви на същата експериментална образователна система, която сега ни мъчи и нас с теб, ражда подобни уроди като снощното високорейтингово шоу.

Хайде, отивай да се обличаш. Знам, знам, че вали и е леко хладно. Само че ти отиваш, за да получиш безплатно нещото, наречено "образование“.

А твоята даскалка отива да те учи за мизерна заплата. И освен това е принудена да се разправя с 30 малки и бесни деца и да внимава да не обиди с поведението си детето на някой с по-високо положение в йерархията, че тутакси ще остане на борсата.

Вземи цветето, сине. То е последният останал микрон уважение, което обществото отдава на горките учители. А те са принудени да преподават по различни системи всяка година, защото, сине…

Защото кабинетите се сменят, роднините и приятелите на министрите се сменят, а роднините и приятелите на министрите пишат учебници и някой трябва да пуска тези учебници в обръщение, за да могат роднините и приятелите на министрите да си купуват нови коли…

Знаеш ли колко скъпа е една нова кола…Застраховки, фирмени сервизи.

Затова не се оплаквай, сине, когато не разбираш нещо в новия си учебник. Нека бъдем позитивни и да помогнем на още роднини и приятели да постигнат благополучие. Та ние за едните роднини и приятели сме готови на всичко, нали така…

Как беше? Роднините и приятелите на нашите министри са и наши роднини и приятели…Неслучайно много хора споменават майките им в един, как да се изразя, по интимен аспект…

Не ми обръщай внимание, сине. Ядосвам се, защото гледам, че някакъв малоумен и комплексиран човек, работещ кой знае защо като полицай, е застрелял момиче.

Защо ли? Просто я е харесал, а тя него – не. Да, сине, ние сме една от малкото страни, където ако не харесаш някой, който обладава дори и малко власт, можеш да имаш куп разнообразни проблеми…

Хайде, сине, време е да тръгваме. Чакай, нека майка ти да ти плисне малко вода и вземи цветето в ръка. И раницата, джиесема, чадъра…

Че като гледам, май ще вали. И не се скапвай заради това, че ваканцията свърши.

Тази година ще имате 4 ваканции, а като знам как всяка зима снегът сварва общината неподготвена, отсега мога да ти гарантирам, че ваканциите ще бъдат поне 5.

Хайде, слагай бейзболната шапка, обувай маратонките и да тръгваме. Да не изпуснем оня ритуал със стария школски звънец. А после ти ще влезеш в класната стая, а нас, родителите, ще ни съберат и за четвърти път, откакто си тръгнал на училище, ще ни съберат по 20 лева за чинове.

Поне да бяха ни поискали за нещо друго…

Не че няма да дадем…Ще дадем. Кога не сме дали за чинове, та сега няма да се стискаме.

Макар че с по-голям кеф бих дал тези 20 лева на някое бедно дете, за да си купи тетрадки.

Та това е, сине. И да, обещал съм ти играта за "Плейстейшън 3“. Няма да се отметна.

Утре ще я имаш. А от теб очаквам само едно – да бъдеш добър човек.

И да не си страхлив.

Защото, сине, ние бяхме страхливи.

И виж каква я надробихме!

Честит празник и на добър час!

Обичам те!

Източник: ventsimitsoff.wordpress.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини