18 °C

Стягането на първолак – между 100 и 300 лева

Между десет и двадесет на сто намаления на пособия за първия учебен ден планират търговци. Мария Попова, мениджър в една от големите вериги за канцеларски материали, коментира за БТА, че компанията планира средно с 20 на сто по-евтино да се продават от септември фирмени тетрадки, моливи, химикалки и други пособия за учениците.

През последните години подготовката за училище на дете се движи според бюджета на семейството, като тръгва от сто и може да достигне и до 300 лева, като в покупките се включат дрехи, раници, обувки.

Семействата в малките градове с бързи заеми за първия учебен ден

В големите градове на страната хората по-често се справят без заеми за началото на учебната година, но в по-малките, където заплатите продължават да са доста ниски, домакинствата се налага да прибягват до малки кредити, коментира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. Хората използват най-често така наречените бързи кредити, въпреки че те са и най-скъпи, защото могат да ги получат най-лесно, допълни експертът.

Ако успеят да върнат сумите в рамките на месец, оскъпяването на заема е поносимо, но ако се проточи връщането два - три или повече месеца, тогава сумата на кредита може да се увеличи двойно или тройно. Практиката обаче показва, че подобни бързи заеми се връщат от хората от първите няколко заплати, показват наблюденията на експерта.

Най-често домакинствата, които се затрудняват с разходите за училище от собствения си бюджет, теглят между сто и триста лева за тетрадки, учебници и дрехи за първия учебен ден.

Заеми и за ремонти на детска стая преди първия звънец

За редица българи подготовката за първия учебен ден е обвързана и с освежителни ремонти на детската стая. Към момента малко банки предлагат специализиран продукт конкретно за първия учебен ден, но те не са спирали с офертите си за потребителски кредити, до които хората прибягват преди първия звънец за по-големи покупки, свързани с обзавеждането и обновяването на стаята за ученика, коментира Тошев.

Персонализирани тетрадки и корици с покемони

Драскането от скука по корицата на тетрадка е на път да се превърне в творчество. Това ще стане възможно чрез персонализираните тетрадки, които търговци очакват да са сред хитовете при подготовката за първия учебен ден, наред с кориците с покемони.

Децата ще създават авторски платна на кориците на тетрадките, като използват три възможности за основен фон - снимки на морско дъно, небе и савана, обясни за БТА Мария Попова, мениджър на голяма верига за канцеларски материали. Неоткритите приложници ще се изявяват чрез тематични стикери, а майсторите на четката ще довършат готовия фон според вдъхновението си.

Тетрадки с контури върху кориците ще бъде друго поле за изява на младите творци, които не са съгласни с естетиката на анимационните герои. Контурите ще са съобразени с възрастта на децата, като по-сложните ще са за учениците от по-горния клас, разказа Мария Попова.

Пазаруването на училищни пособия без тийнейджъри не е препоръчително

Наблюденията на специалиста показват, че най-стриктни в изпълнението на списъка за помагала за първия учебен ден по традиция са родителите на първокласниците, като средните разходи само за пособия може да достигнат до 80 лева, с включването на раницата и до 150 лева. С повече претенции към вида на тетрадките, моливите, раниците са подрастващите, отбеляза Попова.

Пазаруването на помагала без тийнейджъри не е препоръчително, но пък е по-спокойно, защото бихме си спестили разход например за крайно нужните за първия учебен ден очила за виртуална реалност, дронове, разказват опитни майки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини