IQ тестове спъват мераклии за армията

Тестът за интелигентност се оказва най-високата летва пред кандидатите за военна служба, като те масово не успяват да я прескочат. Точно на фаза проверка на общата култура отпадат най-много кандидати.

Това заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, като подчерта, че тази тенденция е тревожна като цяло за образователната система в България. Това създава проблеми не само за армията, но и за останалите сфери в държавата, категоричен бе той.

Тестът за интелигентност за влизане в Сухопътните войски включва 100 въпроса и за издържан се счита, когато се отговори поне на половината. Най-често обаче мераклиите да влязат в армията успявали да дадат правилно решение на едва около 30-40% от въпросите, отбелязва "Монитор".

За проблема с нивото на образованост на напиращите за военна служба предупреди наскоро и шефът на Комисията по отбрана в НС ген. Михо Михов. Според него заради непривлекателността на армейската професия в момента основно кандидатстват хора, които не успяват да се реализират в друга сфера на пазара на труда. Затова и имало разделение на географски принцип, като в по-богатата Южна България, с повече възможности за работа, армията изпитвала и по-големи затруднения да попълни състава си.

Ген. Боцев от своя страна също подчерта значителния отлив от кандидати. 

Той направи сравнение с 2013 г., когато за едно място в Сухопътните войски са се борили по 4-5 души, а сега за много от позициите дори нямало нито един желаещ. Така, при последния конкурс, проведен преди месец, от обявените 350 места били попълнени едва 190. Ген. Боцев предупреди, че заради системния некомплект и постоянното даване на допълнителни задачи на армията вече започват да се усещат проблеми и при попълването на състава за мисиите ни зад граница.

Показателен за острата липса на мераклии за военна служба бе и конкурсът, който наскоро проведе Националната гвардейска част. Там за 29 позиции се явиха едва 16 кандидати.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини