32 °C

Патриотичното възпитание в училище се игнорира

Първият учебен ден, 15 септември е повод за мнозина политици да посетят училищните дворове, да произнесат приветствени слова и да покажат оптимизъм, от който обществото ни като цяло има нужда. Считаме обаче, че на тази знакова дата е редно да се говори и за проблемите, които българското образование изпитва с особена сила днес. Най-вече за проблемите свързани с неговото администриране, което, ако не коригира грешките си, може да доведе до трайни негативни резултати. Това се казва в декларация на Патриотичния фронт по повод първия учебен ден.

Ето и пълния й текст:

„Тревога буди фактът, че с изработените Държавно-образователни стандарти, учебни планове и програми Министерство на образованието и науката дописва Закона за предучилищното и училищно образование, а в определени случаи констатираме разминаване със законодателните разпоредби, като за нас, българските патриоти най-неприемлив е фактът, че се игнорира патриотичното възпитание в българското училище.

Това е видно от сайта на МОН, където са обявени редица Държавни образователни стандарти. Очевидно Чиновниците в МОН нямат отношение към национално-патриотичното възпитание и нарушават Закона за предучилищното и училищното образование. Една от основните цели на образованието, предвидени в закона е „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“. Освен това, в чл. 76, ал. 5 е упоменато, че „В процеса на училищното образование може да се изучават и учебни предмети от областта на глобалното, гражданското, здравното и интеркултурното образование, предприемачеството, управлението на личните финанси и програмирането, защитата на родината, населението и околната среда, учебни предмети, които формират национално самочувствие, патриотичен дух и родолюбие в децата и учениците, като разширяват и допълват съдържание, което присъства интегрирано в други учебни предмети“. Това изискване кореспондира пряко с Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България, където в приоритет 8.8. е записано, че образованието в България  цели: „Формиране на национално самочувствие и патриотичен дух сред децата и младежите“.

До момента, това изискване е споменато единствено в Проект на Наредба за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование: „Гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование в часа на класа освен чрез обучение за придобиване на компетентностите, посочени в рамковите изисквания по чл. 14, ал. 2, се осъществява чрез занимания, дейности и проекти по тематични области, свързани с: 1. патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие;“

На патриотичното възпитание в часа на класа са посветени „цели“ 4 часа годишно! При това, Министерството залага на ритуализацията на възпитанието /думи на Кунева/, свързана с познаване на знамето, химна, историята на училището и др.

За сметка на това, силно се акцентира върху интеркултурния диалог, толерантността към различния, познаване на неговите религиозни, етнически и културни особености, съвместни дейности в мултикултурна среда. Т.е. поощряваме политиката на мултикултурализъм, която вече се ревизира, след като донесе толкова злини на страни от ЕС. Същевременно никъде не се отстоява принципа за единство на българската нация – че всеки трябва да се чувства първо българин по националност, преди да се самоопределя по етнически или верски принцип.

Самото наименование на стандарта, както се вижда, не извежда патриотичното образование като равнопоставен компонент с останалите /каквото беше нашето предложение в Закона/, а само може да се постигне като очакван резултат от дейностите в останалите направления, най-вече гражданско образование. За учебен предмет „Родолюбие“ /дори като ЗИП или СИП/ въобще не се и говори.

Най-съществените промени в учебните планове засегнаха предмета „История и цивилизация“. На практика преподаването на българската история в основното образование е сведена до част от общата история и в нито един клас тя не се изучава самостоятелно, от създаването на българската държава  до наши дни. Така, завършилите основно образование няма да получат основни познания по родна история, а формирането на чувство на патриотизъм и национална гордост е трудно постижимо. Подобно е положението и при изучаването на българската литература. Достатъчен е да приведен примера, че в българското училище не се изучава нито едно произведение от великия български писател и патриот Николай Хайтов, който е роден на днешния ден преди 97 години.

Тук възниква въпросът, как в учебния процес ще бъдат изпълнени изискванията на ЗПУО?

Нека споменем само мимоходом и множеството други проблеми в сферата на образованието от последните няколко месеца: забавянето на  ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, скандалите с обявяването допълнителни стипендии за приоритетните специалности във ВУЗ и определянето на защитените специалности, уникална обществена поръчка за рекламни материали на Министерството, неотпечатаните учебници и т.н.

В началото на годината, от Патриотичния фронт предупреждавахме, че смяната на тогавашния министър Танев е безсмислена, ако не се промени политиката на МОН, ако не възтържествува професионализма и не се осъзнае огромната отговорност, която образованието има за бъдещото развитие на българската нация. Тогава се даваха грандиозни обещания. Днес не забелязваме изпълнение по нито едно от тях.

Заявяваме нашата принципна позиция открито от трибуната на Народното събрание не с цел търсене на конфронтация, а поради желанието ни проблемите да бъдат решавани бързо и адекватно. Отворени сме за диалог и сме готови да допринесем за преодоляване на дългогодишната инерция, която не води към нищо добро нито образованието, нито обществото ни, но има цели, които не могат да бъдат подменяни или забравяни. Те са заложени в програмата, с която Патриотичния фронт се яви на избори и спечели подкрепата на своите избиратели, заложени са и в програмата за управление на правителството. Патриотичното възпитание е такава цел и с него компромис не може да има. Очакваме неговото адекватно въвеждане в учебния процес, защото така изисква законът!

В този празничен ден е необходимо да отдаден нашата признателност преди всичко на българските учители, които въпреки тежестите на прехода съхраняват традициите на родното училище. На добър час скъпи учители, мили ученици.“

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020

Случаен виц

Последни новини