26 °C

Участнички в Space Camp се разбраха с кмета да разкажат за преживяването си

Изображение 1 от 2

  От космическия лагер „Space Camp“ се завърнаха ученичките Виолета Левкова и Николета Стоянова. Своите впечатления те споделиха с кмета на община Ангел Папазов и показаха сертификатите, получени за успешното приключване на семинарите и лекциите.

  „Space Camp“ не е място за почивка – разказаха момичетата. Там активно се учи. Общуването е на английски език, а цялата среда и всички занимания са подчинени на Космоса.

  В смяната на Първомайските момичета е имало техни връстници от Гърция, САЩ, България и домакините от Турция. Всички лагерници са били разделени в екипи, носещи имената на планетите, като в нито един от тях не са попаднали ученици от едно и също училище. Виолета е била член на „Юпитер“, а Николета – на „Земя“.

  От първия ден е започнала подготовката им за „космическа мисия“, осъществена в последния лагерен ден. Разпределянето на ролите в екипажите е станало след решаване на тест по темите, с които са били занимавани. С гордост Виолета разказа, че е заслужила мястото на специален ръководител на екипа, Ники е била специален пилот.

  Момичетата показаха забележителни клипове и снимки от демонстрации с огромни макети на различните планети, подготовката им и изстрелването на изработени от тях ракети, пускането на балони с нагрят въздух, сбирка с принадлежащи на астронавти предмети.

  Нямахме никакво свободно време, но не ни е било скучно. Упражненията и лекциите минаваха като игри и ние научихме много интересни неща, споделиха момичетата.

  Сред забележителните моменти е бил разговорът им с жена-астронавт, намираща се в орбита, осъществен в реално време.

  Една от вечерите е била посветена на таланта на децата. Представители на всяка държава са показвали характерен танц, а първомайските момичета са презентирали красотите на България.

  Своите впечатления те споделиха с кмета Ангел Папазов като благодарност за финансовата помощ, оказана им от общината. Децата спечелиха правото да заминат на този лагер след участие в международен конкурс, на които бяха оценени техни есетата, посветени на развитието на науката. За най-добрите бе осигурена стипендия, покриваща половината от лагерната такса. Пътуването на момичетата е обезпечено финансово от Николай Вълчев, Ангел Папазов, фондация "Лекови" и фирмите ББП, "Витал", "Витал транс" и "Булконс". Кметът и момичетата се споразумяха в началото на учебната година да подготвят презентация за Space Camp и за координатора на програмата в България, Център за творческо обучение. На нея ще бъдат поканени учители и ученици от всички училища в общината и ще присъстват представители на координаторите.

  Вили и Ники ще бъдат ученички в 7 клас на СУ "Проф.д-р Асен Златаров", а възможността да бъдат в "Space Camp" получават благодарение на учителката си Златка Гарова.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини