13 °C

Ангел Папазов: Ромите в Първомай са трудолюбиви и съвестни данъкоплатци

Събитията от началото на миналия месец, разиграли се на язовир „40-те извора“ и в Асеновград провокираха въпроси към кмета на община Първомай, Ангел Папазов. Отговоите получихме след известно забавяне, дължащо се както на недоразумение, така и на ваканционния сезон. Това даде възможност кметът да отговори и на няколко допълнителни въпроса.

Т.К.: Трябва ли да се страхуваме на напрежение между роми и българи, подобно на това в Асеновград?

А.П.: Не можем да говорим за страх от напрежене, още повече, че нашите съграждани роми са трудолюбиви и съвестни данъкоплатци и никога не се е насаждала омраза и разделени сред тях. Естествено, че има единици, за които каквото и да предприеме общинска администрация, ще липсва желание за толерантност и разрешаване на проблемите, но въпреки това ще се търсят възможности нещата да се случат.

Т.К.: Забелязва ли се увеличение на ромското население?

А.П.: В летния период много от работещите в чужбина кактороми, така и българи се завръщат по родните си места в отпуск. Много новобрачни двойки се прибират, за да сключат граждански брак. Както и преди, така и сега се забелязва по-голяма раждаемост сред ромите. В този смисъл може да се каже, че в момента има повече население в ромските махали.

Т.К.: Има ли незаконни къщи в ромските махали на територията на населените места или извън регулация?

А.П.: В ромските махали все повече е налице желание за изграждане на модерни домове, които са с добър външен вид и удобни за живеене. В Първомай, в едната махала, наричана „Извън регулация“, както е известно пребивават роми. Някои от тях се разселват. Има тенденция, всеки който започне постоянна работа да търси подходяща къща с удобства.

Т.К.: Наскоро беше създаден проблем с тази махала – там законно ли е всичко, плащат ли ток, вода?

А.П.: Тази земя не е общинска, тя е държавна. В този смисъл ние като общинска администрация не можем пряко да се намесим. В момента се води преписка между областната управа и община Първомай за решаване на този проблем. Създават се градоустрйствени планове, които за различните населени места са различни и се търсят подходящи решения, така че тези парцели да се узаконят и собствениците да плащат данъци. Търсим съвместно решение и с ВиК за трайно решаван на този социален проблем за ползване и отчитане на ползваната вода.

В същото време има определени така наречените „социални парцели“, които желаещите, отговарящи на определени условия, биха могли да купят на преференциални цени. До този момент от тях са се възползвали 2-3 семейства. Определени са общо 18 такива парцели, а при интерес, ние сме готови да продължим с тази политика.

Т.К.: Кой е проблемът, създаващ най-голямо напрежение?

А.П.: Музиката. Опитваме се да налагаме ограничения и да не позволяваме ромските тържества да пречат на гражданите от общината. Следим точно да се спазват разрешените часове.

Т.К.: Предприети ли са стъпки за интегрирането на ромите?

А.П.: „Интеграция“ на ромската общност наричаме онова състояние на нещата, при което тя участва в обществения живот като че ли не е отделна общност, при гарантирани индивидуални права и защита от дискриминация. В община Първомай ромската общност участва активно в обществения живот, има здравен медиатор, който се занимава с проблемите им и почти всички деца ходят на училище и детски градини, защото родителите им работят.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Сд
  СД-РОМ
  33 -2
  10:36, 16 авг 2017
  Трудолюбиви крадлюлюбиви и гласуволюбили за ангУ особенно като им даде по някой пробит долар.
  • Да
   Данъкоплатец Български
   5 0
   09:01, 19 авг 2017
   Ангу плаща с турски лири,защото и на него му плащат с такива .
 • 2
  Ха
  Хаха
  37 -2
  11:17, 16 авг 2017

  Пълни глупости. Питам, кои данъци по-точно си плащат ромите ,на къщите ли, които са незаконни? Ами водата ,която тече без да се спира,защото е счупено кранчето,кой я плаща? Ами глоби за тях има ли, дето хвърлят боклуци навсякъде,вдигат шум по всяко време? Ами,за какъв здравен медиатор говорите, като продължават да раждат непълнолетни деца и казват,че това било обичай,къде са социалните?! И още много въпроси имам,но какъв ли смисъл има,като знаем,че те са Ви избиратели. България загива с тази паплач,за голямо съжаление.Това е една огромна паразитна и консуматорска маса,която излиза извън контрол,нагла,безскруполна ,ниско интелигентна и т.н. Жалко....
 • 3
  Та
  така ли?
  29 -1
  12:24, 16 авг 2017
  Нима копторите в прословутата махала наричана „Извън регулация“ са законни??? И ако са такива защо нямат административни адреси, а всичките "пребиваващи" там, както ги нарича Папазов, се водят на един-единствен адрес ??? Там си свалят гащите и мърсят на кой където му падне! Нима това не се вижда от "бялата сграда"? Вижда се, обаче е по-удобно да се прикрива. Нещата които се неглижират винаги ни излизат през носа господа общински управници!
 • 4
  За
  Запознат.
  30 0
  12:47, 16 авг 2017
  Ами говори н кмете,водата скоро която хванахте с тръба от фима сладък път за ромите в старата ромска махала и им сте обещали,че вие ще им я плащате, както вече има и сигнали. За какво говорим. Жалко е,много е жалко,че ни гледате в очите и ни лъжите безкруполно. Дано вече са се осъзнали много хора на гр. Първомай.
 • 5
  Пи
  Пилат Папазов
  22 0
  14:53, 16 авг 2017
  Зададен му е въпрос:Има ли незаконни ромски къщи в ромските махали.......Отговорът какъв е?Разселвали се и обичали да строят нови къщи. Анго Ангооооооо иди си с мир па може, да се заселиш и ти там.
 • 6
  Bg
  BG
  22 0
  15:39, 16 авг 2017
  Като обигран политик Ромале Папазале каза много и не отговори нищо . Платено интервю от журнале на заплатка имащо за цел да изгради "проромски" имидж на другаря кмет. "Не се гаси туй що не гасне" и сиганин не се интегрира.
  Крайно време е на това гето да спре да се гледа като на генератор за гласове и мераците на кмет и замове особено Р.С. да комулират средсва от ДРОМ да секнат. Местните ни управници системно ни превръщат в онеправдано мнозинство и все повече от нас им идва да изкрещят "Искам да съм РОМ в този град " за да не си плащам данъците,тока,вода, да получавам помощи и да ме захранват по избори.Само че те в общината са малко ,тези които решават за нас , а ние сме много .B
 • 7
  77
  777
  16 0
  17:02, 16 авг 2017
  Жалко за града ни
 • 8
  Лъ
  Лъжлив Ангу
  18 0
  17:34, 16 авг 2017
  Имай срама ! Покажи поне един фиш ,че за 30 г. са платили поне един кубик вода! Покажи един фиш ,че са платили поне един киловат електроенергия. Тоя с музиката да покаже ,колко данъци е платил на общината че им озвучава безкрайните празници . къде са ти данъчните Кмете ?
  Ако е от нормалния гражданин и пенсионер общината като мащеха ще му съдере кожата , но щом е за папазовите любимци може и без данъци,тя общината като любяща майчица ще се погрижи за тях
  Бягайте от този град - предадоха ви , претеглиха ви и ви продадоха
 • 9
  Аз
  аз
  11 -1
  19:45, 16 авг 2017
  Ако не говори така, кой ще гласува за него на другите избори
 • 10
  Д-
  Д-р
  20 0
  22:23, 16 авг 2017
  Оправи кмета българите и взе да хвали циганите! От няколко десетилетия наблюдавам как градът и околните села загиват, никакво развитие! Не се мисли за децата - няма нито една добре обновена детска площадка и никаква културна и спортна дейност. Не се привличат големи вериги магазини и цените за стоките са изключително високи за стандарта на хората. Не виждам никаква промяна, а дори и капка усилие от страна на властта за народа. ПРОСТО НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО. Образованите и трудоспособни хора вече ги няма, ако въобще му пука на някой!
 • 11
  Д
  д
  12 0
  00:18, 17 авг 2017
  Циганите се "интегрират" много успешно! Така ги интегрирахме, че сега им се молим да не ни КРАДАТ, УБИВАТ и ИЗНАСИЛВАТ! Строят си незаконно, не си плащат сметките, взимат стотици и хиляди левове социални помощи, крадат си на спокойствие - ЦИГАНСКА ИДИЛИЯ! Когато са малко по-кротки, обикалят и крещят "СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИТЕ", "ГЯУРИ", "БЪЛГАРИТЕ НА САПУН!".
 • 12
  03
  0336
  24 0
  10:04, 17 авг 2017
  Толкова смешно и жалко изказване .Имам чувството ,че Папзов не живее в този град, или се връща само за да подпише разрешението за поредния ромски банкет,без да се замисля за комфорта на останалите граждани. Всъщност имам усещането,че той е гражданин на някой турски град я Чорлу, я Текирда и е кмет на циганите ,защото с това си изказване за "Трудолюбиви и съвестни данъкоплатци" точно вече НЕ Е МОЯ КМЕТ.
 • 13
  14
  1456
  9 0
  16:28, 17 авг 2017
  Смешко.
 • 14
  Ка
  качулка
  20 -1
  18:34, 17 авг 2017
  Агрономчеее,агрономче съсипа града бе...такава любов към афропървомайците не е на добре ..но лошото е,че останаха само червени боклуци дето да те избират...и разбира се майка Индия-от извън регулацията
 • 15
  НЕ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ на Общината, докато "Трудолюбивите и съвестни данъкоплатци" на Ангата не вземат да плащат.
  С техните камъни по техните глави!
 • 16
  Да
  Данъкоплатец Български
  7 -1
  18:07, 18 авг 2017
  Ако са толкова - работливи и съвестни платци на налози - тия от Извън регулацията, в мен се е загнездил въпроса :
  Какъв данък сгради или такса смет плащат тогава като са извън регулацията ?
  Ако работят и плащат данъци като всички нас, защо получават социални помощи от Общината ?
  Нещо не ми се връзва с казаното от кмета. За будали ли ни взема или пък себе си за краля Слънце

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини