18 °C

Ангел Папазов: Ромите в Първомай са трудолюбиви и съвестни данъкоплатци

Събитията от началото на миналия месец, разиграли се на язовир „40-те извора“ и в Асеновград провокираха въпроси към кмета на община Първомай, Ангел Папазов. Отговоите получихме след известно забавяне, дължащо се както на недоразумение, така и на ваканционния сезон. Това даде възможност кметът да отговори и на няколко допълнителни въпроса.

Т.К.: Трябва ли да се страхуваме на напрежение между роми и българи, подобно на това в Асеновград?

А.П.: Не можем да говорим за страх от напрежене, още повече, че нашите съграждани роми са трудолюбиви и съвестни данъкоплатци и никога не се е насаждала омраза и разделени сред тях. Естествено, че има единици, за които каквото и да предприеме общинска администрация, ще липсва желание за толерантност и разрешаване на проблемите, но въпреки това ще се търсят възможности нещата да се случат.

Т.К.: Забелязва ли се увеличение на ромското население?

А.П.: В летния период много от работещите в чужбина кактороми, така и българи се завръщат по родните си места в отпуск. Много новобрачни двойки се прибират, за да сключат граждански брак. Както и преди, така и сега се забелязва по-голяма раждаемост сред ромите. В този смисъл може да се каже, че в момента има повече население в ромските махали.

Т.К.: Има ли незаконни къщи в ромските махали на територията на населените места или извън регулация?

А.П.: В ромските махали все повече е налице желание за изграждане на модерни домове, които са с добър външен вид и удобни за живеене. В Първомай, в едната махала, наричана „Извън регулация“, както е известно пребивават роми. Някои от тях се разселват. Има тенденция, всеки който започне постоянна работа да търси подходяща къща с удобства.

Т.К.: Наскоро беше създаден проблем с тази махала – там законно ли е всичко, плащат ли ток, вода?

А.П.: Тази земя не е общинска, тя е държавна. В този смисъл ние като общинска администрация не можем пряко да се намесим. В момента се води преписка между областната управа и община Първомай за решаване на този проблем. Създават се градоустрйствени планове, които за различните населени места са различни и се търсят подходящи решения, така че тези парцели да се узаконят и собствениците да плащат данъци. Търсим съвместно решение и с ВиК за трайно решаван на този социален проблем за ползване и отчитане на ползваната вода.

В същото време има определени така наречените „социални парцели“, които желаещите, отговарящи на определени условия, биха могли да купят на преференциални цени. До този момент от тях са се възползвали 2-3 семейства. Определени са общо 18 такива парцели, а при интерес, ние сме готови да продължим с тази политика.

Т.К.: Кой е проблемът, създаващ най-голямо напрежение?

А.П.: Музиката. Опитваме се да налагаме ограничения и да не позволяваме ромските тържества да пречат на гражданите от общината. Следим точно да се спазват разрешените часове.

Т.К.: Предприети ли са стъпки за интегрирането на ромите?

А.П.: „Интеграция“ на ромската общност наричаме онова състояние на нещата, при което тя участва в обществения живот като че ли не е отделна общност, при гарантирани индивидуални права и защита от дискриминация. В община Първомай ромската общност участва активно в обществения живот, има здравен медиатор, който се занимава с проблемите им и почти всички деца ходят на училище и детски градини, защото родителите им работят.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Сд
  СД-РОМ
  33 -2
  10:36, 16 авг 2017
  Трудолюбиви крадлюлюбиви и гласуволюбили за ангУ особенно като им даде по някой пробит долар.
  • Да
   Данъкоплатец Български
   5 0
   09:01, 19 авг 2017
   Ангу плаща с турски лири,защото и на него му плащат с такива .
 • 2
  Ха
  Хаха
  37 -2
  11:17, 16 авг 2017

  Пълни глупости. Питам, кои данъци по-точно си плащат ромите ,на къщите ли, които са незаконни? Ами водата ,която тече без да се спира,защото е счупено кранчето,кой я плаща? Ами глоби за тях има ли, дето хвърлят боклуци навсякъде,вдигат шум по всяко време? Ами,за какъв здравен медиатор говорите, като продължават да раждат непълнолетни деца и казват,че това било обичай,къде са социалните?! И още много въпроси имам,но какъв ли смисъл има,като знаем,че те са Ви избиратели. България загива с тази паплач,за голямо съжаление.Това е една огромна паразитна и консуматорска маса,която излиза извън контрол,нагла,безскруполна ,ниско интелигентна и т.н. Жалко....
 • 3
  Та
  така ли?
  29 -1
  12:24, 16 авг 2017
  Нима копторите в прословутата махала наричана „Извън регулация“ са законни??? И ако са такива защо нямат административни адреси, а всичките "пребиваващи" там, както ги нарича Папазов, се водят на един-единствен адрес ??? Там си свалят гащите и мърсят на кой където му падне! Нима това не се вижда от "бялата сграда"? Вижда се, обаче е по-удобно да се прикрива. Нещата които се неглижират винаги ни излизат през носа господа общински управници!
 • 4
  За
  Запознат.
  30 0
  12:47, 16 авг 2017
  Ами говори н кмете,водата скоро която хванахте с тръба от фима сладък път за ромите в старата ромска махала и им сте обещали,че вие ще им я плащате, както вече има и сигнали. За какво говорим. Жалко е,много е жалко,че ни гледате в очите и ни лъжите безкруполно. Дано вече са се осъзнали много хора на гр. Първомай.
 • 5
  Пи
  Пилат Папазов
  22 0
  14:53, 16 авг 2017
  Зададен му е въпрос:Има ли незаконни ромски къщи в ромските махали.......Отговорът какъв е?Разселвали се и обичали да строят нови къщи. Анго Ангооооооо иди си с мир па може, да се заселиш и ти там.
 • 6
  Bg
  BG
  22 0
  15:39, 16 авг 2017
  Като обигран политик Ромале Папазале каза много и не отговори нищо . Платено интервю от журнале на заплатка имащо за цел да изгради "проромски" имидж на другаря кмет. "Не се гаси туй що не гасне" и сиганин не се интегрира.
  Крайно време е на това гето да спре да се гледа като на генератор за гласове и мераците на кмет и замове особено Р.С. да комулират средсва от ДРОМ да секнат. Местните ни управници системно ни превръщат в онеправдано мнозинство и все повече от нас им идва да изкрещят "Искам да съм РОМ в този град " за да не си плащам данъците,тока,вода, да получавам помощи и да ме захранват по избори.Само че те в общината са малко ,тези които решават за нас , а ние сме много .B
 • 7
  77
  777
  16 0
  17:02, 16 авг 2017
  Жалко за града ни
 • 8
  Лъ
  Лъжлив Ангу
  18 0
  17:34, 16 авг 2017
  Имай срама ! Покажи поне един фиш ,че за 30 г. са платили поне един кубик вода! Покажи един фиш ,че са платили поне един киловат електроенергия. Тоя с музиката да покаже ,колко данъци е платил на общината че им озвучава безкрайните празници . къде са ти данъчните Кмете ?
  Ако е от нормалния гражданин и пенсионер общината като мащеха ще му съдере кожата , но щом е за папазовите любимци може и без данъци,тя общината като любяща майчица ще се погрижи за тях
  Бягайте от този град - предадоха ви , претеглиха ви и ви продадоха
 • 9
  Аз
  аз
  11 -1
  19:45, 16 авг 2017
  Ако не говори така, кой ще гласува за него на другите избори
 • 10
  Д-
  Д-р
  20 0
  22:23, 16 авг 2017
  Оправи кмета българите и взе да хвали циганите! От няколко десетилетия наблюдавам как градът и околните села загиват, никакво развитие! Не се мисли за децата - няма нито една добре обновена детска площадка и никаква културна и спортна дейност. Не се привличат големи вериги магазини и цените за стоките са изключително високи за стандарта на хората. Не виждам никаква промяна, а дори и капка усилие от страна на властта за народа. ПРОСТО НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО. Образованите и трудоспособни хора вече ги няма, ако въобще му пука на някой!
 • 11
  Д
  д
  12 0
  00:18, 17 авг 2017
  Циганите се "интегрират" много успешно! Така ги интегрирахме, че сега им се молим да не ни КРАДАТ, УБИВАТ и ИЗНАСИЛВАТ! Строят си незаконно, не си плащат сметките, взимат стотици и хиляди левове социални помощи, крадат си на спокойствие - ЦИГАНСКА ИДИЛИЯ! Когато са малко по-кротки, обикалят и крещят "СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИТЕ", "ГЯУРИ", "БЪЛГАРИТЕ НА САПУН!".
 • 12
  03
  0336
  24 0
  10:04, 17 авг 2017
  Толкова смешно и жалко изказване .Имам чувството ,че Папзов не живее в този град, или се връща само за да подпише разрешението за поредния ромски банкет,без да се замисля за комфорта на останалите граждани. Всъщност имам усещането,че той е гражданин на някой турски град я Чорлу, я Текирда и е кмет на циганите ,защото с това си изказване за "Трудолюбиви и съвестни данъкоплатци" точно вече НЕ Е МОЯ КМЕТ.
 • 13
  14
  1456
  9 0
  16:28, 17 авг 2017
  Смешко.
 • 14
  Ка
  качулка
  20 -1
  18:34, 17 авг 2017
  Агрономчеее,агрономче съсипа града бе...такава любов към афропървомайците не е на добре ..но лошото е,че останаха само червени боклуци дето да те избират...и разбира се майка Индия-от извън регулацията
 • 15
  НЕ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ на Общината, докато "Трудолюбивите и съвестни данъкоплатци" на Ангата не вземат да плащат.
  С техните камъни по техните глави!
 • 16
  Да
  Данъкоплатец Български
  7 -1
  18:07, 18 авг 2017
  Ако са толкова - работливи и съвестни платци на налози - тия от Извън регулацията, в мен се е загнездил въпроса :
  Какъв данък сгради или такса смет плащат тогава като са извън регулацията ?
  Ако работят и плащат данъци като всички нас, защо получават социални помощи от Общината ?
  Нещо не ми се връзва с казаното от кмета. За будали ли ни взема или пък себе си за краля Слънце

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини