Ангел Папазов: Ромите в Първомай са трудолюбиви и съвестни данъкоплатци

Събитията от началото на миналия месец, разиграли се на язовир „40-те извора“ и в Асеновград провокираха въпроси към кмета на община Първомай, Ангел Папазов. Отговоите получихме след известно забавяне, дължащо се както на недоразумение, така и на ваканционния сезон. Това даде възможност кметът да отговори и на няколко допълнителни въпроса.

Т.К.: Трябва ли да се страхуваме на напрежение между роми и българи, подобно на това в Асеновград?

А.П.: Не можем да говорим за страх от напрежене, още повече, че нашите съграждани роми са трудолюбиви и съвестни данъкоплатци и никога не се е насаждала омраза и разделени сред тях. Естествено, че има единици, за които каквото и да предприеме общинска администрация, ще липсва желание за толерантност и разрешаване на проблемите, но въпреки това ще се търсят възможности нещата да се случат.

Т.К.: Забелязва ли се увеличение на ромското население?

А.П.: В летния период много от работещите в чужбина кактороми, така и българи се завръщат по родните си места в отпуск. Много новобрачни двойки се прибират, за да сключат граждански брак. Както и преди, така и сега се забелязва по-голяма раждаемост сред ромите. В този смисъл може да се каже, че в момента има повече население в ромските махали.

Т.К.: Има ли незаконни къщи в ромските махали на територията на населените места или извън регулация?

А.П.: В ромските махали все повече е налице желание за изграждане на модерни домове, които са с добър външен вид и удобни за живеене. В Първомай, в едната махала, наричана „Извън регулация“, както е известно пребивават роми. Някои от тях се разселват. Има тенденция, всеки който започне постоянна работа да търси подходяща къща с удобства.

Т.К.: Наскоро беше създаден проблем с тази махала – там законно ли е всичко, плащат ли ток, вода?

А.П.: Тази земя не е общинска, тя е държавна. В този смисъл ние като общинска администрация не можем пряко да се намесим. В момента се води преписка между областната управа и община Първомай за решаване на този проблем. Създават се градоустрйствени планове, които за различните населени места са различни и се търсят подходящи решения, така че тези парцели да се узаконят и собствениците да плащат данъци. Търсим съвместно решение и с ВиК за трайно решаван на този социален проблем за ползване и отчитане на ползваната вода.

В същото време има определени така наречените „социални парцели“, които желаещите, отговарящи на определени условия, биха могли да купят на преференциални цени. До този момент от тях са се възползвали 2-3 семейства. Определени са общо 18 такива парцели, а при интерес, ние сме готови да продължим с тази политика.

Т.К.: Кой е проблемът, създаващ най-голямо напрежение?

А.П.: Музиката. Опитваме се да налагаме ограничения и да не позволяваме ромските тържества да пречат на гражданите от общината. Следим точно да се спазват разрешените часове.

Т.К.: Предприети ли са стъпки за интегрирането на ромите?

А.П.: „Интеграция“ на ромската общност наричаме онова състояние на нещата, при което тя участва в обществения живот като че ли не е отделна общност, при гарантирани индивидуални права и защита от дискриминация. В община Първомай ромската общност участва активно в обществения живот, има здравен медиатор, който се занимава с проблемите им и почти всички деца ходят на училище и детски градини, защото родителите им работят.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Сд
    СД-РОМ
    33 -2
    10:36, 16 авг 2017
    Трудолюбиви крадлюлюбиви и гласуволюбили за ангУ особенно като им даде по някой пробит долар.
    • Да
      Данъкоплатец Български
      5 0
      09:01, 19 авг 2017
      Ангу плаща с турски лири,защото и на него му плащат с такива .
  • 2
    Ха
    Хаха
    37 -2
    11:17, 16 авг 2017

    Пълни глупости. Питам, кои данъци по-точно си плащат ромите ,на къщите ли, които са незаконни? Ами водата ,която тече без да се спира,защото е счупено кранчето,кой я плаща? Ами глоби за тях има ли, дето хвърлят боклуци навсякъде,вдигат шум по всяко време? Ами,за какъв здравен медиатор говорите, като продължават да раждат непълнолетни деца и казват,че това било обичай,къде са социалните?! И още много въпроси имам,но какъв ли смисъл има,като знаем,че те са Ви избиратели. България загива с тази паплач,за голямо съжаление.Това е една огромна паразитна и консуматорска маса,която излиза извън контрол,нагла,безскруполна ,ниско интелигентна и т.н. Жалко....
  • 3
    Та
    така ли?
    29 -1
    12:24, 16 авг 2017
    Нима копторите в прословутата махала наричана „Извън регулация“ са законни??? И ако са такива защо нямат административни адреси, а всичките "пребиваващи" там, както ги нарича Папазов, се водят на един-единствен адрес ??? Там си свалят гащите и мърсят на кой където му падне! Нима това не се вижда от "бялата сграда"? Вижда се, обаче е по-удобно да се прикрива. Нещата които се неглижират винаги ни излизат през носа господа общински управници!
  • 4
    За
    Запознат.
    30 0
    12:47, 16 авг 2017
    Ами говори н кмете,водата скоро която хванахте с тръба от фима сладък път за ромите в старата ромска махала и им сте обещали,че вие ще им я плащате, както вече има и сигнали. За какво говорим. Жалко е,много е жалко,че ни гледате в очите и ни лъжите безкруполно. Дано вече са се осъзнали много хора на гр. Първомай.
  • 5
    Пи
    Пилат Папазов
    22 0
    14:53, 16 авг 2017
    Зададен му е въпрос:Има ли незаконни ромски къщи в ромските махали.......Отговорът какъв е?Разселвали се и обичали да строят нови къщи. Анго Ангооооооо иди си с мир па може, да се заселиш и ти там.
  • 6
    Bg
    BG
    22 0
    15:39, 16 авг 2017
    Като обигран политик Ромале Папазале каза много и не отговори нищо . Платено интервю от журнале на заплатка имащо за цел да изгради "проромски" имидж на другаря кмет. "Не се гаси туй що не гасне" и сиганин не се интегрира.
    Крайно време е на това гето да спре да се гледа като на генератор за гласове и мераците на кмет и замове особено Р.С. да комулират средсва от ДРОМ да секнат. Местните ни управници системно ни превръщат в онеправдано мнозинство и все повече от нас им идва да изкрещят "Искам да съм РОМ в този град " за да не си плащам данъците,тока,вода, да получавам помощи и да ме захранват по избори.Само че те в общината са малко ,тези които решават за нас , а ние сме много .B
  • 7
    77
    777
    16 0
    17:02, 16 авг 2017
    Жалко за града ни
  • 8
    Лъ
    Лъжлив Ангу
    18 0
    17:34, 16 авг 2017
    Имай срама ! Покажи поне един фиш ,че за 30 г. са платили поне един кубик вода! Покажи един фиш ,че са платили поне един киловат електроенергия. Тоя с музиката да покаже ,колко данъци е платил на общината че им озвучава безкрайните празници . къде са ти данъчните Кмете ?
    Ако е от нормалния гражданин и пенсионер общината като мащеха ще му съдере кожата , но щом е за папазовите любимци може и без данъци,тя общината като любяща майчица ще се погрижи за тях
    Бягайте от този град - предадоха ви , претеглиха ви и ви продадоха
  • 9
    Аз
    аз
    11 -1
    19:45, 16 авг 2017
    Ако не говори така, кой ще гласува за него на другите избори
  • 10
    Д-
    Д-р
    20 0
    22:23, 16 авг 2017
    Оправи кмета българите и взе да хвали циганите! От няколко десетилетия наблюдавам как градът и околните села загиват, никакво развитие! Не се мисли за децата - няма нито една добре обновена детска площадка и никаква културна и спортна дейност. Не се привличат големи вериги магазини и цените за стоките са изключително високи за стандарта на хората. Не виждам никаква промяна, а дори и капка усилие от страна на властта за народа. ПРОСТО НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО. Образованите и трудоспособни хора вече ги няма, ако въобще му пука на някой!
  • 11
    Д
    д
    12 0
    00:18, 17 авг 2017
    Циганите се "интегрират" много успешно! Така ги интегрирахме, че сега им се молим да не ни КРАДАТ, УБИВАТ и ИЗНАСИЛВАТ! Строят си незаконно, не си плащат сметките, взимат стотици и хиляди левове социални помощи, крадат си на спокойствие - ЦИГАНСКА ИДИЛИЯ! Когато са малко по-кротки, обикалят и крещят "СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИТЕ", "ГЯУРИ", "БЪЛГАРИТЕ НА САПУН!".
  • 12
    03
    0336
    24 0
    10:04, 17 авг 2017
    Толкова смешно и жалко изказване .Имам чувството ,че Папзов не живее в този град, или се връща само за да подпише разрешението за поредния ромски банкет,без да се замисля за комфорта на останалите граждани. Всъщност имам усещането,че той е гражданин на някой турски град я Чорлу, я Текирда и е кмет на циганите ,защото с това си изказване за "Трудолюбиви и съвестни данъкоплатци" точно вече НЕ Е МОЯ КМЕТ.
  • 13
    14
    1456
    9 0
    16:28, 17 авг 2017
    Смешко.
  • 14
    Ка
    качулка
    20 -1
    18:34, 17 авг 2017
    Агрономчеее,агрономче съсипа града бе...такава любов към афропървомайците не е на добре ..но лошото е,че останаха само червени боклуци дето да те избират...и разбира се майка Индия-от извън регулацията
  • 15
    НЕ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ на Общината, докато "Трудолюбивите и съвестни данъкоплатци" на Ангата не вземат да плащат.
    С техните камъни по техните глави!
  • 16
    Да
    Данъкоплатец Български
    7 -1
    18:07, 18 авг 2017
    Ако са толкова - работливи и съвестни платци на налози - тия от Извън регулацията, в мен се е загнездил въпроса :
    Какъв данък сгради или такса смет плащат тогава като са извън регулацията ?
    Ако работят и плащат данъци като всички нас, защо получават социални помощи от Общината ?
    Нещо не ми се връзва с казаното от кмета. За будали ли ни взема или пък себе си за краля Слънце
Последни новини