Доживотен затвор без замяна може да получи обвинената за убийството на възрастната жена в Дълбок извор

С две обвинения се сдоби заподозряната за убиството на 84-годишната Иванка Кукова, Донка Петкова.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо нея, за това, че на 01.02.2017 г., в с. Дълбок извор, при условията на опасен рецидив, умишлено е умъртвила другиго - 84 –годишната Иванка Кукова от с. Дълбок извор, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост. Второто обвинение е за кражба.

Това не е първото престъпление, за което е обвинена 38-годишната Донка - тя  е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в с. Дълбок извор.

През януари 2017 г. тя се запознала с пострадалата - 84 -годишната И.К., която живеела в същото село. Обвиняемата Донка Петкова й предложила да полага грижи за нея – да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Възрастната жена се съгласила. Обвиняемата започнала да ходи всеки ден в къщата ѝ, вършела дребни домакински задължения, като за услугите получавала по 2-3 лева.

На 1 февруари 2017 г., към 9 часа, обвиняемата Донка Петкова отишла в дома на И.К. Жената била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая. Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това, седнала на леглото до нея и поискала да й даде 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари. Баба Иванка ѝ обяснила, че няма пари, защото още не била взела пенсията си. Обвиняемата Донка Петкова се ядосала и се нахвърлила върху нея. Хванала я за гърлото. Жената се опитала за кратко да я отблъсне и казала, че ще й даде пари, като вземе пенсията. Обвиняемата я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката, при което й причинила охлузвания по шията и главата.  След като я пуснала, възрастната жена паднала на пода в стаята. Обвиняемата скочила върху нея, притиснала я с колене в областта на гръдния кош, като я стискала с ръце за шията, докато престанала да дава признаци на живот. През цялото време, преди да настъпи смъртта й, пострадалата жена била в съзнание. Тя викала и правела опити да се отбранява. След като разбрала, че  баба Иванка е мъртва, обвиняемата свалила от ушите й златните обици и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от етажа на къщата два килима, единия тип „мокет", а другия – персийски, както и пътека, поставена в бял чувал, и прозрачна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница. За това деяние на Донка Петкова е предявено друго обвинение – за кражба при условията на опасен рецидив.

По делото е установено, че отнетите вещи обвиняемата Петкова оставила в домовете на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и започнала да върши обичайните си задължения. Там скрила златни обици в сак.  Малко по-късно роднини на Иванка Кукова открили трупа й и се обадили на тел. 112. Същия ден обвиняемата Донка Петкова била задържана. По делото е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, според чието заключение, смъртта на жената е настъпила в резултат удушаване.

Спрямо обвиняемата Донка Петкова е взета мярка за неотклонение „задържане под стража" и понастоящем тя се намира в затвора в гр. Сливен.  

Най-тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията, в които Петкова е обвинена, е доживотен затвор без замяна.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини