23 °C

70 години след смъртта на Анатолий Дроздов, първомайци не знаят кой е той

70 години от смъртта на Анатолий Павлович Дроздов се навършват през тази календарна година. Кой е той и какво го свързва с Първомай се оказа въпрос, на който малцина могат да отговорят и то предимно възрастни хора.

За името, освен, че е руско, трудно може да се намери и да се каже нещо. Дори най-голямата библиотека в света – Гугъл – крие много малко информация за този човек. А неговият паметник се намира на централната алея в парка на град Първомай.

Кой е Анатолий Дроздов и с какво е заслужил всяка година да се поднасят цветя пред гроба му е въпрос, наскоро поставен в групата на Първомай във фейсбук.

Някои по-възрастни първомайци знаят за него, че е бил руски войник. За това как е умрял има няколко версии – удавил се, бил е болен от дифтерит, загинал е при изпълнение на секретна задача. Със сигурност се знае, че Анатолий Дроздов умира едва на 22 години, далеч от родината си, 2 години след края на Втората световна война.

В спомените на Златка Чобанова, която през 70-те и 80-те години е била дружинна ръководителка в училище „Кирил и Методий“, съветският воин е останал като герой. Била е натоварена с отговорността да поддържа гроба му. За всеки голям празник там са поднасяни цветя, имало е и почетен караул. Първомай е посрещал и майката на починалият войник. Тя се е срещала с пионерите, разказвала е свои спомени. Гостувала е в дома на учителката Радка Милева, която години наред е пазела албум със снимки.

В казахстански сайт през 2010 година има публикувано писмо, в което се разказва за Анатолий Дроздов:

„...В нашето семейство е воювал още един прадядо, но братовчедов. Казвал се е Дроздов, Анатлий Павлович, роден през 1925 година в Омска област на Черлански район, в село Великоруское. Анатолий Павлович е повикан в редовете на Съветската армия през 1944 година, когато войната е била пред своя край. Затова на него му се наложило да защитава родната земя на чужда територия – Австрия, Унгария и България. След края на войната, младият мъж остава да служи в съветските войски в България. Но не служил дълго. През пролетта на 1947 година, при изпълнение на секретна задача, силно се простудява и умира от белодробно възпаление. Погребан е в България, в град Първомай, в градската градина. По-късно му правят паметник, на който цветята никога не вехнат. За гроба му се грижат българските ученици и техните учители. Ето откъс от писмо, което е получила моята прабаба от пионерите от дружина „Млада гвардия“ от училище „Кирил и Методий“ в Първомай, Народна република България: „...Когато съветските войници бяха тук, нас още не ни е имало на света, но ние знаем за тяхната справедлива борба, за смелостта им. За нас Анатолий Дроздов е един от милионите честни съветски хора с големи и добри сърца, отнасящи се с братска топлина към нас. Затова с благодарност и любов ние си спомняме за него, за човека, който дойде през огъня на войната, защитавайки справедливостта умирайки в страната на розите...“

Аз не разбирам много от живота, но ми се иска да благодаря на тези хора, които честват светлата памет на падналите в борбата за свобода.

Сега имам още една мечта. Когато порасна, непременно ще пътувам до България, за да отида до гроба на моя прадядо Дроздов, Анатолий Павлович. И дори да са минали много години след края на войната, аз искам да му кажа едно голямо благодаря за нашето щастливо детство.

Аз се гордея, че съм се родил на земя, на която живеят хора, които са спасили човечеството от фашисткото робство, на земя, където мога да бягам бос по меката зелена степна трева, където ме обичат и ме ценят.

Нека ние, децата, да искаме да живеем под топлото ласкаво слънце. И съм съгласен с авторите на песента: "Пусть всегда будет солнце, Пусть всегда будет небо, Пусть всегда будет мама, Пусть всегда буду Я!“

Това писмо е много мило, но в него си личи намесата на пропагандата. През 2010 година паметникът отдавна беше забравен от ученици и учители и там цветя полагаха само членове на БСП на 9 май. Възниква въпросът: Каква секретна мисия през 1947 година? Защо по това време в Първомай има съветски войски? И най-важното: каква е заслугата на този млад човек към първомайци, за да бъде така ревниво пазена паметта му през годините? 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  As
  asd
  7 -3
  17:21, 28 юли 2017
  Здравейте,

  Най-искрено Ви съветвам да си наемете главен редактор. Статиите Ви са пълни с правописни грешки.

  Поздрави!

  "воин" "моята праба"
  • Аб
   абв
   2 -2
   06:54, 29 юли 2017
   Искате да плащате на главния редактор? Воин и войн са дублетни форми в българския език.
 • 2
  Ру
  русофоб
  1 -3
  13:07, 29 юли 2017
  Моля ви се как ще знаем за този руснак,та нали всичко руско даже и паметта на загиналите сме го оплюли и подложили на забрава и дано никога нито Русия, нито нищо руско не пребъде у нас? Да,ама НЕ!Поука-колкото човек е неук, толкова става по-зависим.
 • 3
  Кп
  КПСС-БКП
  0 0
  17:40, 29 юли 2017
  Нали другарката Чобанова помпи и другарката Милева също. Помнете другари !

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини