18 °C

70 години след смъртта на Анатолий Дроздов, първомайци не знаят кой е той

70 години от смъртта на Анатолий Павлович Дроздов се навършват през тази календарна година. Кой е той и какво го свързва с Първомай се оказа въпрос, на който малцина могат да отговорят и то предимно възрастни хора.

За името, освен, че е руско, трудно може да се намери и да се каже нещо. Дори най-голямата библиотека в света – Гугъл – крие много малко информация за този човек. А неговият паметник се намира на централната алея в парка на град Първомай.

Кой е Анатолий Дроздов и с какво е заслужил всяка година да се поднасят цветя пред гроба му е въпрос, наскоро поставен в групата на Първомай във фейсбук.

Някои по-възрастни първомайци знаят за него, че е бил руски войник. За това как е умрял има няколко версии – удавил се, бил е болен от дифтерит, загинал е при изпълнение на секретна задача. Със сигурност се знае, че Анатолий Дроздов умира едва на 22 години, далеч от родината си, 2 години след края на Втората световна война.

В спомените на Златка Чобанова, която през 70-те и 80-те години е била дружинна ръководителка в училище „Кирил и Методий“, съветският воин е останал като герой. Била е натоварена с отговорността да поддържа гроба му. За всеки голям празник там са поднасяни цветя, имало е и почетен караул. Първомай е посрещал и майката на починалият войник. Тя се е срещала с пионерите, разказвала е свои спомени. Гостувала е в дома на учителката Радка Милева, която години наред е пазела албум със снимки.

В казахстански сайт през 2010 година има публикувано писмо, в което се разказва за Анатолий Дроздов:

„...В нашето семейство е воювал още един прадядо, но братовчедов. Казвал се е Дроздов, Анатлий Павлович, роден през 1925 година в Омска област на Черлански район, в село Великоруское. Анатолий Павлович е повикан в редовете на Съветската армия през 1944 година, когато войната е била пред своя край. Затова на него му се наложило да защитава родната земя на чужда територия – Австрия, Унгария и България. След края на войната, младият мъж остава да служи в съветските войски в България. Но не служил дълго. През пролетта на 1947 година, при изпълнение на секретна задача, силно се простудява и умира от белодробно възпаление. Погребан е в България, в град Първомай, в градската градина. По-късно му правят паметник, на който цветята никога не вехнат. За гроба му се грижат българските ученици и техните учители. Ето откъс от писмо, което е получила моята прабаба от пионерите от дружина „Млада гвардия“ от училище „Кирил и Методий“ в Първомай, Народна република България: „...Когато съветските войници бяха тук, нас още не ни е имало на света, но ние знаем за тяхната справедлива борба, за смелостта им. За нас Анатолий Дроздов е един от милионите честни съветски хора с големи и добри сърца, отнасящи се с братска топлина към нас. Затова с благодарност и любов ние си спомняме за него, за човека, който дойде през огъня на войната, защитавайки справедливостта умирайки в страната на розите...“

Аз не разбирам много от живота, но ми се иска да благодаря на тези хора, които честват светлата памет на падналите в борбата за свобода.

Сега имам още една мечта. Когато порасна, непременно ще пътувам до България, за да отида до гроба на моя прадядо Дроздов, Анатолий Павлович. И дори да са минали много години след края на войната, аз искам да му кажа едно голямо благодаря за нашето щастливо детство.

Аз се гордея, че съм се родил на земя, на която живеят хора, които са спасили човечеството от фашисткото робство, на земя, където мога да бягам бос по меката зелена степна трева, където ме обичат и ме ценят.

Нека ние, децата, да искаме да живеем под топлото ласкаво слънце. И съм съгласен с авторите на песента: "Пусть всегда будет солнце, Пусть всегда будет небо, Пусть всегда будет мама, Пусть всегда буду Я!“

Това писмо е много мило, но в него си личи намесата на пропагандата. През 2010 година паметникът отдавна беше забравен от ученици и учители и там цветя полагаха само членове на БСП на 9 май. Възниква въпросът: Каква секретна мисия през 1947 година? Защо по това време в Първомай има съветски войски? И най-важното: каква е заслугата на този млад човек към първомайци, за да бъде така ревниво пазена паметта му през годините? 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  As
  asd
  7 -3
  17:21, 28 юли 2017
  Здравейте,

  Най-искрено Ви съветвам да си наемете главен редактор. Статиите Ви са пълни с правописни грешки.

  Поздрави!

  "воин" "моята праба"
  • Аб
   абв
   2 -2
   06:54, 29 юли 2017
   Искате да плащате на главния редактор? Воин и войн са дублетни форми в българския език.
 • 2
  Ру
  русофоб
  1 -3
  13:07, 29 юли 2017
  Моля ви се как ще знаем за този руснак,та нали всичко руско даже и паметта на загиналите сме го оплюли и подложили на забрава и дано никога нито Русия, нито нищо руско не пребъде у нас? Да,ама НЕ!Поука-колкото човек е неук, толкова става по-зависим.
 • 3
  Кп
  КПСС-БКП
  0 0
  17:40, 29 юли 2017
  Нали другарката Чобанова помпи и другарката Милева също. Помнете другари !

Хороскоп за 02.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
02 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
02 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
02 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
02 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
02 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
02 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
02 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
02 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
02 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
02 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
02 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
02 окт 2020
Последни новини