23 °C

Треньорката на Лили: Изисквам според възможностите ѝ, а те са големи

  Преди дни Лиляна Георгиева и треньорката ѝ Радмила Станкович се завърнаха от Европейското първенство за девойки до 20 години в Гросето, Италия, донасяйки единственият медал за българския отбор – сребро на 1500 м. Това направи Лили една от най-често интервюираните състезателки. Тя и треньорката ѝ се съгласиха на разговор за читателите на parvomai.net

  Лили, това ли е най-големия ти успех?

  Л.Г.: Аз имам два големи успеха – единият е от Тбилиси, когато на 15 години станах втора на Европейския младежки фестивал и сребърният ми медал от Италия. Мога да кажа, че последният ми успех е най-големият и е постигнат заедно с поставянето на два национални рекорда.

  Р.Ст.: В Италия на Лили ѝ се наложи да се пребори с отборната тактика на три много добри спортистки. В Англия бягането е на изключително високо ниво и тези момичета бяха много добре подготвени, но Лили е борец и се доказа.

  А кой е най-големият ти житейски успех?

  Л.Г.: Най големият успех е че попаднах в Дом „Мария Луиза“ при Дарина Кукева, която ми даде старта в живота и успехите, които имам сега, се дължат на нея. Много я обичам и ценя всичко което прави и е направила за мен.

  Когато ти се появи в новинарското пространство ти бяха поставени различни етикети, как искаш да те запомнят и как да те описват медиите?

  Л.Г.: Искам да ме запомнят по най-красивия начин. Да ме споменават с постиженията ми. Да казват „Лили, която има 15 рекорда“, а не с някое слабо бягане, защото на всеки спортист може да му се случи да има такова.

  Ядосвали“ ли са ви медиите?

  Р.Ст.: Не точно ядосвали, но имаше случай, в който добронамерена кампания се обърна срещу Лили. Аз винаги съм подчертавала, че в дом „Мария Луиза“ децата се отглеждат с голямо внимание и са добре обгрижвани. Там живеят много и прекрасни деца. Но медиите идват при Лили заради нейните спортни успехи и е редно социалният въпрос да бъде оставен настрана.

  Parvomаi.net и аз самата бяхме упрекнати за това, че сега си „присвояваме“ Лили, а в началото не е имало кой да ѝ помогне.

  Р.Ст.: Лили не забравя корените си и хората, които са ѝ помагали. Тя винаги е имала подкрепата на един голям човек – проф. Апостол Славчев, който също като нея е от село Градина и който винаги е подчертавал, че е оттам и оттам е тръгнал. Тя знае много добре, че е имала късмета да попадне в полезрението на Атанас Барев, а той я доведе при мен. Лили получи подкрепата и на общинските съветници от Първомай.

  През последните дни не спирате с тренировките, но имахте и много срещи. Какво ти подари министър Кралев?

  Л.Г.:При министъра бяхме двете заедно с Александра Начева-вицешампион от Найроби. Получихме възпоменателни плакети, 1000 лв. премия от частна фондация, а Любо Ганев ни подари красиви спортни екипи.

  Р.Ст.: Много мила беше и срещата ни с Атанас Търев – един спортист с феноменални резултати. Там бяха и треньорът на Стефка Костадинова- Николай Петров, и председателят на клуб „Тракия“ - Лиляна Томова. 4 часа минаха неусетно. Търев ни обърна внимание на някои тънкости в нашата работа, предупреди ни да внимаваме с допинга.

  Какво запомни от разговора си с Атанас Търев, Лили?

  Л.Г.: Неговия съвет да слушам треньорката си.

  А ти винаги ли я слушаш или понякога проявяваш каприз?

  Л.Г.: Случвало се е да имаме и противоречия.

  Р.Ст.: Това са нормални неща. Но аз не съм просто един обикновен родител, който иска от детето си да закуси, да отиде на училище, да внимава в час, да се върне, да е послушно... Моите изисквания са много по-големи, но те са адекватни на възможностите на Лили, а нейните възможности са много, много големи. За мен е важно с кого дружи, какво прави през свободното си време, дали спи достатъчно, как се храни. И пак подчертавам – изисквам според възможностите ѝ.

  Лили, очевидно е, че ти предстои спортна кариера, мислила ли си по-нататък как ще протече животът ти?

  Л.Г.: Пак ще е свързан със спорта. Защото това мога и това обичам да правя.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини