Гарова качи нанотехнологиите "на сцена"

Златка Гарова, учител в училище „Златаров“, взе участие в VI международен фестивал на „Наука на сцената”, който се проведе в гр.Дебрецен, Унгария.

Фестивалът се провежда през две години под мотото „Учители обучават учители” от различни държави. Екип от девет учители за всяка страна отборно представят своите проекти. В програмата има и лекции наситени с любопитни факти и придружени със забавни опити, изнасяни от научни работници от различни университети,.

Правото да се включи в отбора, първомайската учителка получи след завоюваното трето място Националния фестивал. Там тя представи резултатите от проведеното от нея есенно училище по нанохимия и нанотехнологии.

Освен българският екип, в Унгария се представиха отбори от още 30 страни. Гарова разказа за българския щанд, на който тя е предложила материали разказващи за нейната работа с ученици и наблюденията в химическите лаборатории в ПУ П.Хилендарски”, Аграрен университет, гр.Пловдив;

За гостите е имало специално приготвен меден сладкиш, а всичко това е било представено на фона на музикалните изпълнения на оркестър „Дионис“.

Щандовете са били посещавани и разглеждани както от участниците във фестивала, така и от много учители, ученици и общественици.

На 30 юни и 1 юли 2017 г. комисия от осем представители – учители от различни страни и ректора на Техническия университет, разгледа обстойно всички щандове и проведе разговор с екипите – разказа Гарова - С особен интерес комисията разгледа щандовете на нашата страна. Най-често задаваните въпроси към мен бяха свързани със синтезиране на цинков нанотор и влиянието му върху растителната култура царевица, теми, свързани с учебната програма по нанохимия и нанотехнологии. С демострационен експеримент аз доказах, с помощта на нанопротектори, овалната форма на капката вода върху различни материали – фаянс, стъкло, текстил и дърво.

Комисията бе особено впечатлена от научното изследване в есенното училище по нанохимия и нанотехнологии и от компетентността, с която отговаряхме на поставените въпроси.

Преди закриването на фестивала „Наука на сцената”, гостите посетиха забележителностите на Дебрецен, а на тържественото закриване на екипите бяха връчени сертификати. След това организаторът на форума Стефани Шлунк благодари на всички за участието във форума и призова към още по-активна работа за повишаване на екологичната култура и за опазването на нашата природа, която да бъде предадена на бъдещите поколения чиста и животворна.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини