Есенни съкровища в буркани и на сцена събра читалището в Дълбок извор

    Голям празник „Есенни съкровища в буркани“ събра жителите на Дълбок извор и гости от много други места. Идеята и организацията на събитието е на Певческата група за изворен фолклор към НЧ „Пробуда“ и председателя му Костадин Кротнев. Целта е да се съхрани интересът към българските традиции и фолклор. Амбицията – да се предава на идните поколения и да бъде част от културния календар на читалището.

    Сред гостите бяха Радослава Ставрева – зам.-кмет на община Първомай, секретарят Ана Николова, новоизбрания кмет на селото Николай Хоптеров, общественици и дейци на читалището. „Хубаво е съвпадението на празника със Св.Мина, сподели Жанет Карааргирова – секретар на НЧ „Пробуда“- имаме нужда от такъв празник. Положихме много усилия и се надявам, че се получи тържество на духа.“

    Тя благодари и на спонсорите, които са протегнали ръка: Марти дени-груп – Смолян, Иван Ставрев и жителите на селото, които са помогнали за организацията.

    Тържеството започна с водосвет за здраве, отслужен от игумена на Араповски манастир отец Добромир Костов.

    Част от празника стана и официалното откриване на плочата с барелефите на двама видни представители на селото – братята акад.Ташо Ташев и арх. Петър Ташев.

    След тържествената част гостите бяха поканени във фоайето, за да разгледат щандовете с изкусителни зимнини и гозби от есенни продукти. Домакините се бяха постарали всеки да опита по нещо, което да погали небцето му, а квалитетно жури трябваше да оцени най-добрата зимнина –сладка, кисела, солена.

    В салона на читалището започна надпреварата „С хора и песни на мегдана“.Сред атракциите беше и най-малкият участник – облеченият с носия – 5-месечния Ангел Петков

    Преди да оценят кулинарните и фолклорни изяви на кандидатите, гости и участници извиха хоро на мегдана.

    С голямата награда журито отличи ТС "Българче" от СУ "Проф.д-р Асен Златаров", които се представиха с хора, танци и есенни специалитети. Награди в различни категории имаше за съставите от Асеновград, Цалапица, Ягодово, Яворово, Пъдарско, Бяла река, Дебър, и Патриарх Ефтимово.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини