17 °C

Дебел зид изненада приятно археолозите на Църквището

Изображение 1 от 4

  Сградата, която тази година археолзите разкриват в местността Църквището над село Драгойново ги изненада със стена, която се оказа част от тракийското светилище.

  Вече 11 година (?) доц. Иво Топалилов води разкопките на студентите от Шуменския универсиитет. През цялото време той знае, че разкриваната от него църква е изградена на мястото на тракийско светилище, за което говорят много от намерените оброчни плочи и отломки с характерна украса. Миналата година той обобщи историята на местността като религиозен център просъществувал като тракийско светилище, превърнало се в църква и достигнало упадъка си до  къшла, която приютявала животни.

  Тази година за него интерес представляваше струпването на камъни, в което доцентът видя сграда. Той се оказа прави и още в първите дни пред археолозите се разкри структура с ясно чертан зид, с добре иззидано лице.

  Изградената на калова спойка сграда, съвпада с пристройката на вече проучената на това място църква. Предположението, че църквата се развива до манастирски комплекс започва да придобива все по-сигурни очертания заради намерените железни предмети – пирони, ножове, скоби, върхове на стрели. А потвърждение, че сградата е стопанска идва и с разкрития хромел, намиращ се в ъгъла на едно от помещенията.  Той не е с особено големи размери, но е добре запазен. Освен това, на мястото излизат много отломки от късноантична  керамика, служила както в кухнята, така и за пренасяне на стоки. Някои от фрагментите са от римска червенолакова керамика, считана за висококласна.  Доц. Топалилов сподели, че за пръв път попадат и на голямо количество стъклени отломки. Сред тях има фрагменти от прозорци, чаши и елементи от стъклен полюлей.

  Изненадата за археолозите идва с разкрития зид, който силно се отличава от останалите. Стените на сградата са дебели около 70 см. Зидът, който се разкрива пред тях е 1,5 м и е част от правоъгълен двор, ориентиран изток-запад. Запълнен е с чакъл, фрагменти от керамика и тухли. Такъв зид е характерен за тракийско светилище, а археолозите го наричат теменос. Оказва се, че светилището може да е разрушено, камъните от него да са отмъкнати на Хасара, но стената е запазена.

  До края на експедицията остават още няколко дни. След това разкритите структури ще бъдат покрити и запазени до следващото лято. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   34
   345
   1 0
   22:28, 12 юли 2017
   Елементи от стъклен полюлей?!
   В коя епоха сме?

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини