20 °C

Дебел зид изненада приятно археолозите на Църквището

Изображение 1 от 4

  Сградата, която тази година археолзите разкриват в местността Църквището над село Драгойново ги изненада със стена, която се оказа част от тракийското светилище.

  Вече 11 година (?) доц. Иво Топалилов води разкопките на студентите от Шуменския универсиитет. През цялото време той знае, че разкриваната от него църква е изградена на мястото на тракийско светилище, за което говорят много от намерените оброчни плочи и отломки с характерна украса. Миналата година той обобщи историята на местността като религиозен център просъществувал като тракийско светилище, превърнало се в църква и достигнало упадъка си до  къшла, която приютявала животни.

  Тази година за него интерес представляваше струпването на камъни, в което доцентът видя сграда. Той се оказа прави и още в първите дни пред археолозите се разкри структура с ясно чертан зид, с добре иззидано лице.

  Изградената на калова спойка сграда, съвпада с пристройката на вече проучената на това място църква. Предположението, че църквата се развива до манастирски комплекс започва да придобива все по-сигурни очертания заради намерените железни предмети – пирони, ножове, скоби, върхове на стрели. А потвърждение, че сградата е стопанска идва и с разкрития хромел, намиращ се в ъгъла на едно от помещенията.  Той не е с особено големи размери, но е добре запазен. Освен това, на мястото излизат много отломки от късноантична  керамика, служила както в кухнята, така и за пренасяне на стоки. Някои от фрагментите са от римска червенолакова керамика, считана за висококласна.  Доц. Топалилов сподели, че за пръв път попадат и на голямо количество стъклени отломки. Сред тях има фрагменти от прозорци, чаши и елементи от стъклен полюлей.

  Изненадата за археолозите идва с разкрития зид, който силно се отличава от останалите. Стените на сградата са дебели около 70 см. Зидът, който се разкрива пред тях е 1,5 м и е част от правоъгълен двор, ориентиран изток-запад. Запълнен е с чакъл, фрагменти от керамика и тухли. Такъв зид е характерен за тракийско светилище, а археолозите го наричат теменос. Оказва се, че светилището може да е разрушено, камъните от него да са отмъкнати на Хасара, но стената е запазена.

  До края на експедицията остават още няколко дни. След това разкритите структури ще бъдат покрити и запазени до следващото лято. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   34
   345
   1 0
   22:28, 12 юли 2017
   Елементи от стъклен полюлей?!
   В коя епоха сме?

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини