17 °C

Севернокорейският посланик се срещна с приятели на училите в Първомай корейци

Изображение 1 от 4

  Мила и емоционална среща между посланика на Северна Корея и първомайци се състоя в Пленарна зала на Общината. По инициатива на дружеството за българо-корейска дружба, Н.пр. Посланика на Северна Корея Ча Гон Ил се срещна с първомайци, които са били приятели с обучаваните в града корейски деца през 50-те години на миналия век.

  Над 30 човека се събраха, за да споделят спомените си от отминалите им младежки години.

  Срещата е била предшествана от издирване на материали и събиране на снимки от ония години. Нашите съграждани Мария Ямалиева и Манол Манолов са се срещнали и са поканили да се включат всички, за които са имали спомен, че са се срещали с корейците.

  Посланикът на КНДР приветства на български език присъстващите като даде тон за вълнуващи разкази. Сред придружаващите го имаше и кореец, чийто баща е бил обучаван в България.

  Беше много вълнуващо – разказа Катерина Панайотова – една от присъстващите на срещата. Тя си припомни как в студена и снежна зима са посрещали корейските деца. Дружбата им с нас беше стимулирана, за да може те по-лесно да научат езика – разказа тя и добави, че и те са успели да попият от този толкова труден и сложен за българите език. До ден днешен тя помни азбуката им, може да чете и знае доста думи на корейски. Съжалява, че никога не е ставало нужда да ползва езика им.

  На срещата са си припомнили и един малко известен факт – популярната преди 30-40 години игра на ластик е привнесена от корейците. Те са я придружавали с корейска песничка, която и до днес българските им приятели пеят. А посланикът е бил приятно изненадан да я чуе вчера и да поздрави „порасналите деца“ за правилния корейски език.

  Още по-голяма изненада е било да чуе и химна на Северна Корея, изпълнен от арх. Стойчо Цветилов и Катя Панайотова.

  Мария Манолова разказа развълнувана за дългогодишната кореспонденция на майка ѝ, прекъснала след смъртта ѝ с приятелка от Корея. Тя пожела да бъде издирена жената или нейните наследници.

  Присъстващите си припомниха за изключителната дисциплина сред корейските деца. За преживяния от тях ужас да чуят самолет в небето, който те приемат като бомбена заплаха. За това, че са обичали да ядат изключително люта храна и за веселите младежки срещи.

  Визитата на Н.пр. Ча Гон Ил беше повод да се открие изложба с корейски картини, изработени от седеф и природни материали или везани на ръка. Много от творбите бяха откупени, а всеки от присъстващите можеше да си вземе за спомен преведена на български или руски език корейска книга, сред които бяха и трудовете на Ким Ир Сен.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Пр
   предложение
   8 0
   15:08, 13 юли 2017
   С Ким Ир Сен напред.Да изпратим Папазов,Руждито и Давчева на обмяна на опит в Северна Корея и докато не изучат челния опит на на другаря Сен да не се връщат.Ааааа.... и те има на какво да ги научат
  • 2
   Об
   Объркал е рейса
   6 -1
   19:17, 13 юли 2017
   То бива комунизъм в общината ама чак пък Северно Корейски ? Много хард бе камаради, ама там разстрелват за малко
  • 3
   Да
   Даниел от Л-во
   0 0
   20:30, 4 авг 2017
   Ми на какъв език са си говорили?

  Хороскоп за 17.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  17 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  17 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  17 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  17 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  17 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  17 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  17 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  17 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  17 май 2021
  Последни новини