3 °C

Севернокорейският посланик се срещна с приятели на училите в Първомай корейци

Изображение 1 от 4

  Мила и емоционална среща между посланика на Северна Корея и първомайци се състоя в Пленарна зала на Общината. По инициатива на дружеството за българо-корейска дружба, Н.пр. Посланика на Северна Корея Ча Гон Ил се срещна с първомайци, които са били приятели с обучаваните в града корейски деца през 50-те години на миналия век.

  Над 30 човека се събраха, за да споделят спомените си от отминалите им младежки години.

  Срещата е била предшествана от издирване на материали и събиране на снимки от ония години. Нашите съграждани Мария Ямалиева и Манол Манолов са се срещнали и са поканили да се включат всички, за които са имали спомен, че са се срещали с корейците.

  Посланикът на КНДР приветства на български език присъстващите като даде тон за вълнуващи разкази. Сред придружаващите го имаше и кореец, чийто баща е бил обучаван в България.

  Беше много вълнуващо – разказа Катерина Панайотова – една от присъстващите на срещата. Тя си припомни как в студена и снежна зима са посрещали корейските деца. Дружбата им с нас беше стимулирана, за да може те по-лесно да научат езика – разказа тя и добави, че и те са успели да попият от този толкова труден и сложен за българите език. До ден днешен тя помни азбуката им, може да чете и знае доста думи на корейски. Съжалява, че никога не е ставало нужда да ползва езика им.

  На срещата са си припомнили и един малко известен факт – популярната преди 30-40 години игра на ластик е привнесена от корейците. Те са я придружавали с корейска песничка, която и до днес българските им приятели пеят. А посланикът е бил приятно изненадан да я чуе вчера и да поздрави „порасналите деца“ за правилния корейски език.

  Още по-голяма изненада е било да чуе и химна на Северна Корея, изпълнен от арх. Стойчо Цветилов и Катя Панайотова.

  Мария Манолова разказа развълнувана за дългогодишната кореспонденция на майка ѝ, прекъснала след смъртта ѝ с приятелка от Корея. Тя пожела да бъде издирена жената или нейните наследници.

  Присъстващите си припомниха за изключителната дисциплина сред корейските деца. За преживяния от тях ужас да чуят самолет в небето, който те приемат като бомбена заплаха. За това, че са обичали да ядат изключително люта храна и за веселите младежки срещи.

  Визитата на Н.пр. Ча Гон Ил беше повод да се открие изложба с корейски картини, изработени от седеф и природни материали или везани на ръка. Много от творбите бяха откупени, а всеки от присъстващите можеше да си вземе за спомен преведена на български или руски език корейска книга, сред които бяха и трудовете на Ким Ир Сен.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Пр
   предложение
   8 0
   15:08, 13 юли 2017
   С Ким Ир Сен напред.Да изпратим Папазов,Руждито и Давчева на обмяна на опит в Северна Корея и докато не изучат челния опит на на другаря Сен да не се връщат.Ааааа.... и те има на какво да ги научат
  • 2
   Об
   Объркал е рейса
   6 -1
   19:17, 13 юли 2017
   То бива комунизъм в общината ама чак пък Северно Корейски ? Много хард бе камаради, ама там разстрелват за малко
  • 3
   Да
   Даниел от Л-во
   0 0
   20:30, 4 авг 2017
   Ми на какъв език са си говорили?

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  03 мар 2021
  Последни новини