21 °C

Севернокорейският посланик се срещна с приятели на училите в Първомай корейци

Изображение 1 от 4

  Мила и емоционална среща между посланика на Северна Корея и първомайци се състоя в Пленарна зала на Общината. По инициатива на дружеството за българо-корейска дружба, Н.пр. Посланика на Северна Корея Ча Гон Ил се срещна с първомайци, които са били приятели с обучаваните в града корейски деца през 50-те години на миналия век.

  Над 30 човека се събраха, за да споделят спомените си от отминалите им младежки години.

  Срещата е била предшествана от издирване на материали и събиране на снимки от ония години. Нашите съграждани Мария Ямалиева и Манол Манолов са се срещнали и са поканили да се включат всички, за които са имали спомен, че са се срещали с корейците.

  Посланикът на КНДР приветства на български език присъстващите като даде тон за вълнуващи разкази. Сред придружаващите го имаше и кореец, чийто баща е бил обучаван в България.

  Беше много вълнуващо – разказа Катерина Панайотова – една от присъстващите на срещата. Тя си припомни как в студена и снежна зима са посрещали корейските деца. Дружбата им с нас беше стимулирана, за да може те по-лесно да научат езика – разказа тя и добави, че и те са успели да попият от този толкова труден и сложен за българите език. До ден днешен тя помни азбуката им, може да чете и знае доста думи на корейски. Съжалява, че никога не е ставало нужда да ползва езика им.

  На срещата са си припомнили и един малко известен факт – популярната преди 30-40 години игра на ластик е привнесена от корейците. Те са я придружавали с корейска песничка, която и до днес българските им приятели пеят. А посланикът е бил приятно изненадан да я чуе вчера и да поздрави „порасналите деца“ за правилния корейски език.

  Още по-голяма изненада е било да чуе и химна на Северна Корея, изпълнен от арх. Стойчо Цветилов и Катя Панайотова.

  Мария Манолова разказа развълнувана за дългогодишната кореспонденция на майка ѝ, прекъснала след смъртта ѝ с приятелка от Корея. Тя пожела да бъде издирена жената или нейните наследници.

  Присъстващите си припомниха за изключителната дисциплина сред корейските деца. За преживяния от тях ужас да чуят самолет в небето, който те приемат като бомбена заплаха. За това, че са обичали да ядат изключително люта храна и за веселите младежки срещи.

  Визитата на Н.пр. Ча Гон Ил беше повод да се открие изложба с корейски картини, изработени от седеф и природни материали или везани на ръка. Много от творбите бяха откупени, а всеки от присъстващите можеше да си вземе за спомен преведена на български или руски език корейска книга, сред които бяха и трудовете на Ким Ир Сен.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Пр
   предложение
   8 0
   15:08, 13 юли 2017
   С Ким Ир Сен напред.Да изпратим Папазов,Руждито и Давчева на обмяна на опит в Северна Корея и докато не изучат челния опит на на другаря Сен да не се връщат.Ааааа.... и те има на какво да ги научат
  • 2
   Об
   Объркал е рейса
   6 -1
   19:17, 13 юли 2017
   То бива комунизъм в общината ама чак пък Северно Корейски ? Много хард бе камаради, ама там разстрелват за малко
  • 3
   Да
   Даниел от Л-во
   0 0
   20:30, 4 авг 2017
   Ми на какъв език са си говорили?

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
  30 сеп 2020
  Последни новини