22 °C

Да се увеличи приемът на археолози и реставратори в университетите, поиска премиерът

  „Ще имате финансиране, вие действате по учебната програма-изгответе професорите и доцентите“. Така с обещание за подкрепа от страна на държавата премиерът Бойко Борисов призова за отварянето повече места за прием на студенти по археология и за разкриването на нови щатове за реставратори.

  Той реагира по темата по време на обхода на строежа на газопровода България-Гърция, при който разгледа и последния археологически обект от спасителните разкопки, преди строежът да започне- селище отреди 4 хиляди години между хасковските села Орлово и Войводово.

  „Нямаме достатъчно средства и щатове за реставратори“, подадоха археолозите в разговора. „Ще имате! Няма само пиари и пиарки да произвеждаме“, отсече Борисов.

  Репликите бяха разменени между него, шефът на НАИМ- доц.Христо Попов и заместник-председателят на БАН-археологът проф. Васил Николов.

  Те посочиха пред премиера, че след ударните 250 обекта, проучени по трасето по газопровода България-Гърция през последната година и половина, предстои също много работа и през следващата година.

  Двойно трябва да са археолозите по трасето, за да се приключат разкопките в срокове, посочиха археолозите.

  „Археолозите разбраха колко ни е важно бързо да се действа. Преди 6-7 години, като започнахме със „Струма“ /б.а Автомагистрала „Струма“/ археолозите се запъваха, бавеха и се карахме, а сега сме един отбор. Сега много работят и по 100-140 души вкарват на обект. На „Хемус“ излязоха и вървяха ударно към Севлиево. На 8 хил. години има селище там. Спряхме за няколко месеца, извадиха всичко, за да отиде в музея и да стартират. /б.а. строителните работи/“, разясни той към придружаващите го по време на обхода посланици на Гърция, САЩ и Азербайджан. 

  "Сега разбирам, защо наричат България археологическо чудо!", възкликна при кратката презентация на артефактите, открити през последните две години, американската посланичка у нас Херо Мустафа, която между другото удиви и с доста приличния си български, който демонстрира на моменти при обхода на трасето. 

  През следващата година ще се проучва ударно по последната част от отсечката по Балкански поток, посочиха археолозите.

  Предвидени са спасителни разкопки и в над 80 обекта по магистрала „Хемус“, между Шумен и Боаза -Тетевен. Там е направено теренното проучване още през 2015 година, отбеляза доц.Христо Попов. Използваме максимума от археологическия състав, подчерта проф. Васил Николов.

  Двамата археолози наблегнаха на момента, че реставраторите у нас са твърде малко и откритите артефакти от последните разкопки отлежават в музеите на части. „Всичко, което касае образование, наука, археология-няма цена. Сега тези неща, когато отидат в музея, няма кой да ги реставрира. Трябва да се направи пробив в това отношение. Музеите са пълни с материали. Ще обучим реставратори!“, заключи премиерът, като се обърна към проф. Николов: Направи една школа, да ти я финансира Министерството на образованието и действате!"

  Археологът обясни, че за утре  е насрочена среща при министъра на образованието Красимир Вълчев, на която ще присъстват и представители от Министерството на културата и темата ще бъде обсъдена.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  07 юли 2020
  Последни новини