20 °C

Да се увеличи приемът на археолози и реставратори в университетите, поиска премиерът

  „Ще имате финансиране, вие действате по учебната програма-изгответе професорите и доцентите“. Така с обещание за подкрепа от страна на държавата премиерът Бойко Борисов призова за отварянето повече места за прием на студенти по археология и за разкриването на нови щатове за реставратори.

  Той реагира по темата по време на обхода на строежа на газопровода България-Гърция, при който разгледа и последния археологически обект от спасителните разкопки, преди строежът да започне- селище отреди 4 хиляди години между хасковските села Орлово и Войводово.

  „Нямаме достатъчно средства и щатове за реставратори“, подадоха археолозите в разговора. „Ще имате! Няма само пиари и пиарки да произвеждаме“, отсече Борисов.

  Репликите бяха разменени между него, шефът на НАИМ- доц.Христо Попов и заместник-председателят на БАН-археологът проф. Васил Николов.

  Те посочиха пред премиера, че след ударните 250 обекта, проучени по трасето по газопровода България-Гърция през последната година и половина, предстои също много работа и през следващата година.

  Двойно трябва да са археолозите по трасето, за да се приключат разкопките в срокове, посочиха археолозите.

  „Археолозите разбраха колко ни е важно бързо да се действа. Преди 6-7 години, като започнахме със „Струма“ /б.а Автомагистрала „Струма“/ археолозите се запъваха, бавеха и се карахме, а сега сме един отбор. Сега много работят и по 100-140 души вкарват на обект. На „Хемус“ излязоха и вървяха ударно към Севлиево. На 8 хил. години има селище там. Спряхме за няколко месеца, извадиха всичко, за да отиде в музея и да стартират. /б.а. строителните работи/“, разясни той към придружаващите го по време на обхода посланици на Гърция, САЩ и Азербайджан. 

  "Сега разбирам, защо наричат България археологическо чудо!", възкликна при кратката презентация на артефактите, открити през последните две години, американската посланичка у нас Херо Мустафа, която между другото удиви и с доста приличния си български, който демонстрира на моменти при обхода на трасето. 

  През следващата година ще се проучва ударно по последната част от отсечката по Балкански поток, посочиха археолозите.

  Предвидени са спасителни разкопки и в над 80 обекта по магистрала „Хемус“, между Шумен и Боаза -Тетевен. Там е направено теренното проучване още през 2015 година, отбеляза доц.Христо Попов. Използваме максимума от археологическия състав, подчерта проф. Васил Николов.

  Двамата археолози наблегнаха на момента, че реставраторите у нас са твърде малко и откритите артефакти от последните разкопки отлежават в музеите на части. „Всичко, което касае образование, наука, археология-няма цена. Сега тези неща, когато отидат в музея, няма кой да ги реставрира. Трябва да се направи пробив в това отношение. Музеите са пълни с материали. Ще обучим реставратори!“, заключи премиерът, като се обърна към проф. Николов: Направи една школа, да ти я финансира Министерството на образованието и действате!"

  Археологът обясни, че за утре  е насрочена среща при министъра на образованието Красимир Вълчев, на която ще присъстват и представители от Министерството на културата и темата ще бъде обсъдена.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
  10 апр 2020
  Последни новини