Сексът е на 380 милиона години

Фосилизираните останки на две бременни риби показват, че сексът по същество - оплождане на яйцеклетки, докато са още в женското тяло, съществува поне от 380 милиона години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Това е с 30 милиона години по-рано от досегашните предположения. Вътрешното оплождане е било широко разпространено сред праисторическите риби, живели в древните коралови рифове през периода девон.

Изследването, чиито резултати са публикувани в сп. "Нейчър", дава нова информация за репродуктивната история на всички гръбначни с челюсти, включително и хората.

"Това променя мисленето ни за еволюцията на репродукцията" - каза Зерина Джоансън от Природонаучния музей в Лондон.

Джоансън и колегите й от музея Виктория в Австралия, където са намерени фосилите, твърдят, че копулацията е била разпространена сред бронираните плакодерми - изчезнал вид, подобен на акулите.

Те са намерили ембриони във фосилите на два различни вида плакодерми. Досега специалистите мислеха, че подобни древни риби са се размножавали по-примитивно, като яйцата са били оплождани външно във водата.

Учените установиха също изменение на коремната перка на възрастна риба. Според тях тя е използвана от мъжката риба, за да задържи женската при копулация. Подобен е случаят със съвременните акули.

Плакодермите са били страховити хищници. Те са най-старите челюстни гръбначни, като са имали броня по главата.

Зъбите им са приличали на самонаточващи се ножици. Най-големите екземпляри са били колкото бялата акула. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини